Wim Hof-Metoden: Veien til bedre helse og styrke?

En mann som isbader

Lurer du på hvordan du kan forbedre helsen din, og styrke kroppen på en enkel måte? Da kan Wim Hof-metoden være noe for deg.

Vi tar en titt på hva Wim Hof-metoden er, om den er farlig, hvordan isbading kan være en del av metoden, og ikke minst. Hvordan du kan praktisere Wim Hof-pusteteknikken!

Hva er Wim Hof-metoden?

info

Wim Hof-metoden inkluderer 3 hovedelementer – nemlig pusteteknikker, kuldeeksponering og mental trening. Målet med metoden er bedre fysisk helse!

Wim Hof, også kalt «The Iceman» er fra Nederland og er mannen bak Wim Hof-metoden. Metoden innebærer at du med en blanding av pusteøvelser og kuldetrening kan få en rekke helsegevinster, som økt velværefølelse og mindre stress.

Han kombinerer 3 hovedelementer i sin metode. Elementene som inkluderes i Wim Hof-metoden er pusteteknikker, eksponering for kulde, og mental trening. Målet med Wim Hof-metoden er å oppnå bedre fysisk helse, få mer energi og bli sterkere mentalt.

Wim Hof: Pusteteknikken

Pusteteknikk for Wim Hof

info

Wim Hof-metoden inkluderer en spesiell pusteteknikk. Tanken bak pusteteknikken er å øke oksygenopptaket i kroppen, og redusere stress.

Wim Hof har utviklet en spesiell pusteteknikk som er en sentral del av Wim Hof-metoden. Pusteteknikken innebærer dyp innpust, etterfulgt av kontrollert utpust. Teknikken gjentar du flere ganger. Målet er å øke oksygenopptaket i kroppen, som for mange fører til økt energi, mindre stress og en økt velværefølelse.

Slik fungerer pusteteknikken

For å få mest mulig ut av pusteteknikken, er det viktig at det gjøres på riktig måte. Heldigvis er det ikke spesielt vanskelig.

 1. Sitt stille eller ligg ned.
 2. Pust dypt inn gjennom nesen.
 3. Pust ut på en naturlig måte gjennom munnen.
 4. Repeter 30 ganger.
 5. På repetisjon 30, pust ut og hold pusten helt til du føler for å puste inn igjen.
 6. Pust dypt inn og hold pusten i 15 sekunder før du puster ut igjen.

Enkle tips for nybegynnere

Om du er helt ny til Wim Hof-metoden, er det heldigvis noen enkle tips du kan følge for å øke sjansen for gode resultater.

 • Dersom nesen din er tett og du ikke kan puste gjennom den, kan du puste gjennom munnen i stedet.
 • Tenk “mage, bryst, hode” når du puster inn for å huske på å bruke lungene dine riktig.
 • Slapp av i kjeven og musklene rundt nakken og skuldrene. Hvis du ikke gjør dette kan det hende du får hodepine.
 • Ikke fokuser for mye på pusterepetisjon nummer 30, og lytt til kroppen!
 • Når du skal holde pusten kan du bruke en neseklype slik at du ikke puster inn luft.

Isbading med Wim Hof

Isbading med wim hof

info

Flere hevder at isbading kan øke blodsirkulasjonen, styrke immunforsvaret og lindre muskelsmerter og betennelser. Isbading er en sentral del av Wim Hof-metoden.

En av de mest kjente aspektene ved Wim Hof-metoden er isbading, som innebærer at du senker kroppen din i iskaldt vann i korte perioder. Dette kan kanskje høres ekstremt ut, men tilhengere av metoden mener at det kan ha mange helsefordeler.

Isbading kan blant annet øke blodsirkulasjonen, styrke immunforsvaret, og bidra til lindring av muskelsmerter og betennelser. Husk imidlertid å ta forhåndsregler og gradvis øke eksponeringen for kulde dersom du ønsker å teste denne metoden.

Er Wim Hof-metoden farlig?

info

Wim Hof-metoden er i utgangspunktet ikke farlig. Om du har hjerteproblemer, eller føler deg usikker på noen som helst måte, bør du kontakte lege før du praktiserer metoden.

Det diskuteres om Wim Hof-metoden kan være farlig. Er det noe i det?

 1. Wim Hof-metoden er i utgangspunktet ikke farlig, så fremt den praktiseres riktig.
 2. Det er imidlertid noen viktige ting du bør tenke på. Isbading bør ikke gjøres alene, særlig hvis du er nybegynner.
 3. Start med en kald dusj og gradvis jobbe deg opp til isbading. Dersom du har enkelte helseutfordringer, som blant annet hjerteproblemer, bør du unngå dette.
 4. Du bør følge instruksjonene for pusteteknikkene nøye, og ikke overdrive.
 5. Enkelte kan oppleve svimmelhetsfølelse. Stopp med en gang om du føler ubehag!

Wim Hof-Metoden: Kort Oppsummert

Wim Hof-metoden kombinerer pusteteknikker, eksponering for kulde og mental trening for å gi deg helsegevinster, både mentalt og fysisk. Metoden kan ha mange fordeler, men bør praktiseres forsiktig.

Metoden kan gi flere helsefordeler, og er derfor blitt en favoritt blant mange «helsefriker».

 • Metoden kan gi økt energi i hverdagen.
 • Mange rapporterer om bedre søvn.
 • Pusteteknikken kan bidra til redusert stress.
 • Blant fordelene finner man også økt fokus, som kan øke produktiviteten.
 • Enkelt argumenterer for at immunforsvaret kan bli bedre av Wim Hof-metoden.

Disse helsefordelene er ikke vitenskapelig bevist, men mange som har prøvd metoden melder om positive effekter. Vær i et miljø du føler deg komfortabel i når du utfører øvelsene, i tilfelle besvimelse eller fall i ekstreme tilfeller.

Kilder

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.