5 gode råd for bedre søvn: Ikke så vanskelig som du tror

God søvn

De aller fleste vet at søvn er noe som er ekstremt viktig for oss mennesker.

En god natt med søvn vil kunne bidra til at du generelt yter bedre i hverdagen, og mangel på søvn kan blant annet føre til både svekket immunforsvar, hjerte- og karsykdommer samt generelle problemer med konsentrasjonen.

Det er anslått at omkring 15 – 20% av alle voksne sliter med søvnproblemer i varierende grad – men heldigvis har det vist seg at det er enkelte grep du kan gjøre selv for å forbedre søvnkvaliteten!

1. Faste søvnrutiner

Nyere forskning har vist at det er ikke bare hvor lenge du sover som har noe å si, men også når du sover.

Optimalt sett bør man legge seg og stå opp til omtrentlig samme tid, slik at den naturlige døgnrytmen holdes stabil gjennom hele uka.

Dette vil kunne bidra til at du sover bedre, samtidig som selve kvaliteten på søvnen også blir bedre.

2. Ikke sov midt på dagen

Joda, en liten høneblund midt på dagen går greit.

Problemet oppstår når du sover for lenge, slik at den lille blunden du tok på ettermiddagen går utover søvnen du egentlig trenger i løpet av natta.

Som et generelt råd bør man unngå å sove mer enn 20 minutter på dagtid, da det kan ha en negativ innvirkning på nattesøvnen dersom man sover mer enn dette.

3. Hold temperaturen nede

Når man føler seg varm er det utvilsomt mye vanskeligere å få en god natts søvn.

En gruppe av forskere ved universitetet i Amsterdam ønsket å undersøke hvordan kroppstemperaturen påvirket søvnkvaliteten, og resultatene var overraskende.

Forskerne fant ut at en økning av kroppstemperaturen med kun 0,4 grader økte risikoen for insomnia og uregelmessig søvn betraktelig.

Man sover enkelt og greit bedre dersom kroppstemperaturen holdes relativ lav, og dette oppnår du enkelt ved å ha en lavere temperatur på soverommet – eller eventuelt sove uten klær.

Tilsvarende undersøkte også forskere ved The American Academy of Sleep Medicine dette temaet, og konklusjonen ble den samme – lav kroppstemperatur bidrar til bedre søvnkvalitet.

Rent fysisk skyldes dette blant annet at utskillelsen av kortisol synker, noe som i praksis vil gjøre deg mer avslappet – både fysisk og psykisk!

4. Unngå sovepiller

Vi i GetFitness unngår naturligvis å gi medisinske råd, og dersom du har fått utskrevet sovepiller fra legen din anbefaler vi enkelt og greit at du følger de rådene du har fått.

Når dette er sagt, så har det allikevel vist seg at regelmessig bruk av sovepiller potensielt kan føre til at du blir avhengig.

Resultatet blir at du til stadighet vil trenge en høyere dose for å oppnå den ønskede effekten, og det kan i ytterste konsekvens ende med at du ha sovepiller for å kunne sove godt.

5. Legg vekk mobilen

Man skal lete lenge før man finner en artikkel om søvnproblemer som ikke nevner bruk av mobiltelefon og andre medier.

Rådet er derfor enkelt – unngå mobil, TV og PC i tiden før du skal sove.

I første omgang så er det lett å glemme tiden når man ligger på mobilen, og man kan derfor risikere å sovne for sent.

Det har forøvrig også vist seg at det blå lyset som frigis fra disse skjermen kan påvirke døgnrytmen i negativ grad, og det er derfor svært viktig at du legger bort mobilen i løpet av de siste 30 – 60 minuttene før du skal sove!

Avatar

Hege Vestrum

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.