5 grunner til at du har gått raskt opp i vekt

Står på vekta etter å ha gått opp i vekt fort

Det kan være mange grunner til at du har gått opp i vekt på kort tid. Vi ser nærmere på noen av de vanligste årsakene.

At vekten varierer litt over tid er helt vanlig. I blant går man opp noen kilo, mens man i andre perioder kan gå ned noen kilo. Helt uten at man egentlig tenker over det varierer faktisk vekten ganske så mye.

Selv om det er vanlig at vekta varierer, kan man jo bli litt overrasket om man plutselig er 3 kg tyngre enn dagen før. I denne artikkelen ser vi nærmere på både medisinske og ikke-medisinske grunner til at vekta øker på kort tid. Noen av årsakene er veldig åpenbare, mens andre faktisk kan være litt overraskende!

1. Du veier deg på feil tidspunkt

Tidspunkt veiing

Vekten kan variere veldig mye fra dag til dag. Ofte veier man faktisk en god del mer på ettermiddagen enn man gjør på morgenen. Vekten kan faktisk variere med så mye som 2 – 3 kg!

Årsaken er enkel. Det sier jo egentlig seg selv, men likevel er det fort gjort å glemme det. Alt du spiser og drikker gjennom dagen vil jo gjøre at også vekten din øker gjennom dagen. En enkel tommelfingerregel er derfor at du bør veie deg på morgenen, før frokost. Og ja, du bør veie deg uten klær.

Å veie seg hver dag er heller ikke nødvendig. Ikke bare kan vekten variere gjennom dagen, men den varierer også mye fra dag til dag. Om du plutselig er 3 kg tyngre enn du var i går, så er det ikke fett det er snakk om. Høyst sannsynlig er det vann.

Anbefalingen er derfor klar. Du bør veie deg på morgenen, og det er ikke nødvendig at du veier deg hver eneste dag. Hver 14. dag holder i massevis for de aller fleste av oss.

2. Mer vann i kroppen

Usunn mat
Mat med mye karbohydrater og salt kan føre til at vekten øker.

Væskeretensjon er nok en av de vanligste årsakene til at man går opp i vekt på kort tid. De som veier seg ofte vil nok kjenne seg igjen i det. Noen reale måltider den ene dagen, og vipps – dagen etter har vekten økt med med flere kilo.

De typiske «syndebukkene» er matvarer med høyt innhold av karbohydrater og salt. Det sies faktisk at for hvert gram karbohydrat som lagres i kroppen, vil kroppen kunne trekke til seg 3 gram vann. Saltet i maten vil også gjøre at kroppen binder mer vann.

Neste gang du skal veie deg er det greit å ha dette i bakhodet. Om vekten plutselig har skutt i været, kan det helt enkelt være fordi du spiste en del junk food dagen før. Det er helt normalt, og vil ikke si at du har «lagt på deg».

Alkohol har på mange måter samme effekt som karbohydrater og salt. Du har kanskje lagt merke til at vekta er litt høyere etter en fuktig kveld ute på byen? Da kan du høyst sannsynlig legge skylda på alkoholen.

Den enkleste løsningen er strengt talt bare å holde seg unna badevekta dagen etter man har spist junk food. Fokuser heller på å komme inn igjen i de gode rutinene. Det er mye mer produktivt enn å henge seg opp i at vekta viser et par kilo mer!

Det finnes også andre årsaker til væskeretensjon. Om du legger merke til at kroppen trekker veldig mye vann, kan det være greit å ta en tur til legen. Betydelig væskeopphopning kjennetegnes som regel ved at man hovner opp.

3. Du spiser mer enn du forbrenner

Ved å spise mer enn du forbrenner vil du nødvendigvis måtte legge på deg på enten fett eller muskler på sikt. Stort sett er det faktisk ikke mer komplisert. Et kalorioverskudd vil gjøre at vekten økter, mens et kaloriunderskudd vil gjøre at vekten kryper nedover.

Dette er ikke endringer som enkelt lar seg måle fra dag til dag. Over en periode på 7 – 14 dager kan man se en viss endring. Om vekten stabilt kryper oppover kan det nok være at du inntar for mye kalorier i forhold til hva du forbrenner.

4. Du beveger deg mindre

Hvor mye du beveger deg har naturligvis en direkte innvirkning på hvor mye du forbrenner. Om du stort sett sitter i ro hele dagen, vil heller ikke forbrenningen din være særlig høy. På sikt kan det føre til at du legger på deg litt mer fett enn det som er ønskelig.

Faktisk er det ikke alltid så enkelt å legge merke til om man beveger seg litt mindre heller. Vi snakket for en stund siden med en mann som gikk ned i vekt hver eneste vinter. Så fort snøen ble borte begynte kiloene å krype på igjen. Han kunne ikke forstå hvorfor.

Etter en liten stund begynte det å demre for han. Hver eneste vinter kommer det mye snø der han holder til, og han måtte regne med å måke snø minst 2 – 3 dager i uka. Det blir jo faktisk det samme som 2 – 3 reale treningsøkter!

Poenget vårt er at man raskt kan se seg litt blind på hvor mye man faktisk beveger seg. Om du driver med noen prosjekter hjemme kan aktivitetsnivået fort bli høyere. Om det derimot ikke er noe spesielt som skjer ender man fort opp i sofaen!

5. Medisiner

Medisiner kan påvirke vekta ganske så betydelig. Noen av medisinene påvirker fettlagringen direkte. For øvrig er det langt mer vanlig at medisinene gir økt apetittet. Resultatet blir ofte at man spiser mer, og vekta går dermed opp på sikt.

Noen av medisinene som kan påvirke vekta er antidepressiva, medisiner mot diabetes, prevensjonsmidler og medisiner mot epilepsi. Om du nylig har begynt med nye medisiner og ser at vekta har gått opp, kan jo alltids være greit å ta en prat med legen for å finne ut av om det er en sammenheng.

Obs: Rådfør deg med lege før du gjør noen endringer på medisinene du tar. Det er jo ikke særlig lurt å ta valg basert på hva man har lest i en tilfeldig artikkel på nett. Det gjelder også denne artikkelen!

Kilder

Avatar

Hege Vestrum

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.