Styrketrening på tom mage: Noe å anbefale?

styrketreningsplan

Trening på tom mage er noe man stadig hører om. Men hva når det gjelder styrketrening? Er det effektivt å trene styrke på tom mage, eller bør du få i deg litt mat først? 

Hvilken tilnærming som er best, avhenger av flere faktorer. Personlige preferanser, mål med treningen og øktens intensitet vil kunne spille en rolle. Med dette i bakhodet, er det mye som tyder på at det ikke finnes en universell oppskrift for det «rette» valget.

Vi skal nå se nærmere på hva som er fordelene og ulempene med styrketrening før frokost, slik at du kan finne den tilnærmingen som passer best for akkurat deg.

Bidrar det til økt fettforbrenning?

Mat som øker forbrenningen

Du har kanskje hørt eller lest påstander om at trening på tom mage kan bidra til økt fettforbrenning. Noen studier viser at man bruker litt mer fett som energikilde hvis man trener på tom mage. Andre studier viser begrensede forskjeller i fettforbrenningen.

Personlige preferanser, mål med treningen og økten intensitet bør veie tyngre i beslutningen om styrketrening før frokost eller ikke. Den totale energibalansen gjennom dagen vil være den avgjørende faktoren dersom målet er vekttap. Det spiller ingen stor rolle om du velger å spise frokost før trening eller ikke, i det store og hele.

Individuelle forskjeller og preferanser

På generelt grunnlag vil det ikke være et stort problem å trene styrke på tom mage. Dersom du trives med å trene før frokost og syns det fungerer fint – da er det bare å kjøre på.

Opplever du derimot å bli uvel eller merker at det går utover kvaliteten og energien på trening, kan det være lurt å spise en liten frokost i forkant.

Kjenn etter hva som fungerer best for deg. Kroppens reaksjon på styrketrening før frokost kan variere, så vær oppmerksom på kroppens signaler.

Formål og intensitet

Hvorvidt styrketrening på tom mage er å anbefale, bør også vurderes i lys av formål og intensiteten du planlegger å legge inn i styrkeøkten.

Dersom du har planlagt å gjennomføre en tung styrkeøkt eller en veldig lang økt, kan det være hensiktsmessig å innta frokost i forkant av styrketreningen. Dette vil gi deg tilstrekkelige energilager og næringsstoffer under økten. Lengre ned i artikkelen forklarer vi årsaken til dette litt nærmere.

Har du derimot planer om å gjennomføre en rask og moderat treningsøkt, kan du styrketrening før frokost være en tidseffektiv løsning.

Har det påvirkning på kvalitet og resultater?

Når du trener styrke, bruker musklene energi kalt glykogen, som lagres i kroppen. Hvor mye energi du bruker, avhenger av treningsbelastningen på hver muskelgruppe. Med andre ord avhenger det blant annet av antall repetisjoner, sett og øvelser du gjennomfører.

Dersom du trener styrke før frokost, spesielt hvis du gjennomfører en lang eller tung økt, betyr det at musklene dine vil ha begrenset tilgang til denne energikilden. Dette kan påvirke kvaliteten på treningsøkten din.

Nok næring gjennom dagen

Det viktigste når det kommer til kosthold for å få utbytte av styrketreningen, er hva du fyller på med etter trening og hva du totalt spiser gjennom dagen for å gi kroppen nok næringsstoffer.

Muskulaturen vår er avhengig av proteiner og karbohydrater for vekst og vedlikehold. Mens proteiner er det viktigste byggesteinene for muskulaturen, fungerer karbohydrater som primær energikilde, spesielt under fysisk aktivitet.

Dersom du er bevisst på å inkludere nok proteiner, karbohydrater og andre næringsstoffer gjennom dagen, vil det bidra til å skape et godt utgangspunkt for muskelvekst – uavhengig av om du spiser frokost før styrketrening eller ikke.

Væskeinntak

Vanninntak er viktig både før og under trening, spesielt hvis du velger å trene styrke før frokost. Dette er fordi kroppen har vært uten væskeinntak i flere timer, og hydrering er essensielt for å støtte kroppens funksjoner og ytelse under treningsøkten.

Oppsummering

Hvorvidt styrketrening før frokost er å anbefale, kommer veldig an på. Det finnes ingen universell oppskrift. Ved å vurdere de overnevnte faktorene kan du finne den tilnærmingen som passer best for deg.

For de aller fleste er ikke dette avgjørende i det store bildet. Vanligvis vil det ikke være et problem å trene styrke på tom mage, med mindre du opplever ubehag eller redusert kvalitet.

Det avhenger i stor grad av hva du trives med. Å lytte til kroppens signaler og tilpasse tilnærmingen i henhold til dine behov og preferanser vil være det viktigste for en god treningsopplevelse.

Om treningsøkten er lang eller veldig tung kan det imidlertid være gunstig å spise frokost i forkant for å sikre tilstrekkelig energi under økten. Begrenset tilgang til glykogen, kroppens energikilder under trening, kan resulterer i redusert ytelse på trening.

Avslutningsvis, uavhengig om du spiser frokost før styrketrening eller ikke, er det totale næringsinntaket gjennom dagen det viktigste for muskelvekst og progresjon. Sørg for å inkludere nok proteiner, karbohydrater og andre næringsstoffer – og drikk nok vann.

Vi ønsker deg en god treningsøkt, enten den blir før eller etter frokost!

Kilder

  • Raastad, T., Paulsen, G., Refsnes, P. E., Rønnestad, B.R., & Wisnes, A. R. (2010). Styrketrening- i teori og praksis. 
Karoline Frantzen

Karoline Frantzen

Karoline har en bachelorgrad i folkehelsearbeid fra Høyskolen i Innlandet og sertifisert personlig trener gjennom Norges idrettshøyskole. I tillegg har hun et årsstudium i pedagogikk og utdanning i digital markedsføring. De siste årene har hun jobbet som personlig trener og online coach. Karoline ønsker å bruke sin utdanningsbakgrunn og erfaring til å inspirere lesere til å prioritere sin helse, og oppleve treningsglede og økt livskvalitet
facebook-social webpage-social