Tips: Slik måler du fremgang fra trening!

Måle fremgang fra trening

Vi prøver konstant å forbedre oss selv – noen prøver å gå ned i vekt, mens andre prøver å legge på seg mer muskler og bli sterkere.

Mange føler nok at de har hatt en viss progresjon siden de investerer så mye tid på å trene, men hvordan vet man egentlig at man har hatt god progresjon?

I denne artikkelen gir vi deg 5 gode tips for hvordan du kan måle fremgang fra treningen din!

1. Treningsdagbok

En av de enkleste og mest effektive metodene for å få kontroll over treningen er å føre en treningsdagbok.

Med en treningsdagbok får du enkelt oversikt over hvordan treningsøktene så ut for en måned siden, kontra i dag.

En treningsdagbok vil være nyttig både for de som trener styrke, og de som trener mest kondisjonstrening.

Dersom du trener styrke skriver du enkelt og greit opp hvor mange sets og repetisjoner du utfører, samt hvilken belastning du har trent med.

For deg som trener mest kondisjon vil det være mest hensiktsmessig å skrive opp hvor lang distanse du har tilbakelagt, samt hvor lang tid du brukte.

For de av dere som vil ha ekstra god kontroll på fremgangen kan det også være en god idè å notere ned hvordan du følte deg i løpet av økten.

Med mindre du er av typen som foretrekker å gjøre det meste old-school, anbefaler vi at du lar treningsdagboken din være digital.

Det finnes et hav av forskjellige treningsapper, og vi sverger selv til appen Jefit!

2. Speilet

Vi er ikke helt enige i utsagnet «speilet lyver aldri», men vi mener allikevel at det kan fungere som en god pekepinn på om du er på vei mot den kroppen du ønsker deg.

Det er kun du som vet akkurat hva slags kropp du kunne tenke deg å ha, og å ta en titt i speilet fra tid til annen vil enkelt kunne avsløre om du nærmer deg målet ditt eller ei!

Du bør forøvrig ikke falle for fristelsen med å legge for mye vekt på det du ser i speilet.

Vi har vel alle vært der; det ble spist litt vel mye pizza og snacks på kvelden, og morgenen etter føler vi at det har lagt seg 2-3 ekstra kilo fett rundt midjen.

Så – bruk speilet til å måle fremgang, men bruk det med måte!

3. Kroppssammensetning

En annen god metode for å måle fremgang er å holde oversikt over sin egen kroppssammensetning.

Med kroppssammensetning mener vi enkelt og greit andelen fett og muskler du har.

Dersom du eksempelvis skal ned i vekt og har kvittet deg med 5 kilo, men fortsatt har samme fettprosent bør det ringe en bjelle – du har ikke kvittet deg med fett, men vann og/eller muskler!

4. Bilder

En teknikk svært mange bruker for å holde oversikt over fremgangen er bilder.

For å få mest ut av bildene anbefaler vi at du lar det gå en god stund mellom hver gang du tar fremgangsbilder.
Ved å vente 2-3 måneder mellom hver gang du tar bilder vil du mye enklere kunne se fremgangen, og samtidig bli mer motivert av de gode resultatene!

Vi mener faktisk at bilder er en bedre måte å måle fremgang på enn å belage seg på det man ser i speilet.

Årsaken er enkel – du ser deg selv i speilet hver eneste dag, og det kan derfor være vanskelig å se fremgangen fra dag til dag!

5. Målebånd

En annen god teknikk for å måle fremgangen er å benytte seg av målebånd.

Vi nevnte tidligere at vi er uenige i utsagnet «speilet lyver aldri», men vi har lyst til å innføre et nytt ordtak – målebåndet lyver aldri!

Dersom du eksempelvis føler at du har blitt smalere rundt midjen, så er det allikevel vanskelig å diskutere med et målebånd som sier at midjen din har eksakt samme omkrets som den hadde for 3 måneder siden!

Målebånd kan naturligvis benyttes til å måle fremgang andre steder på kroppen også, slik som omkretsen rundt armene.

Lykke til med treningen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!