Hvorfor jogge ned: Er nedjogging nødvendig?

Hvorfor jogge ned

Er du usikker på om det er viktig å jogge ned etter en tøff treningsøkt? Da bør du denne artikkelen, hvor vi vil forklare hvorfor det er lurt å ikke hoppe over denne delen av treningen. 

De fleste vet at oppvarming er viktig før man setter i gang med en hard løpeøkt. På den måten vil kroppen bli forberedt på økten som kommer.

Men visste du at det er vel så viktig å jogge ned når økta er ferdig? Ja, det er faktisk viktig med nedtrapping uansett hvilken utholdenhetstrening du bedriver.

Alle kan vel kjenne seg igjen i følelsen av å være helt tom etter en intens kondisjonsøkt. Man har iallfall ikke lyst til å trene enda mer. Forhåpentligvis blir du mer motivert til å ikke hoppe over den delen når du har lest denne artikkelen.

Hvorfor må jeg jogge ned?

Hvorfor jogge ned: Er det nødvendig?

En av Norges beste maratonløpere gjennom tidene, Ingrid Kristiansen, skriver på sin blogg:

«Selv var jeg ganske flink til å jogge ned etter alle treninger jeg gjorde. Det tror jeg var en av årsakene til at jeg var lite skadet. Jeg var derimot ikke like flink til å tøye ut, hadde ikke så mye tro på at det hjalp, og de lærde strides fremdeles om dette. Jeg brukte nedjogging istedet, – det fungerte bra for meg.»

Det er vel liten tvil om at Kristiansen vet hva hun snakker om!

Hvis du jogger ned, vil kroppen din få en mykere overgang etter løpeturen, og dermed tid til å tilpasse seg.

Kroppen vil da starte restitusjonen langt tidligere enn om du dropper dette steget. Nedjoggingen kan forebygge stive muskler og skader. Med andre ord vil du raskere være klar for neste treningsøkt.

Hvor lenge du skal jogge ned, avhenger av lengden og intensiteten på treningsøkten, men du bør regne inn 10-15 minutter med rolig jogging eller gange, eller en miks av disse.

Få jevn nedgang i pulsen

Hvis du bråstopper etter endt løpetur, kan du oppleve å bli svimmel. Grunnen til det er at hjertet bruker litt tid på å oppfatte at det ikke lenger trenger å jobbe på høygir. Dermed vil det fortsette å pumpe blod ut i kroppen i raskt tempo.

Blodet vil samle seg i beina dine, mens resten av kroppen, blant annet hjernen, vil mangle blod. Når hjernen ikke får nok blod, resulterer det i at du vil føle deg svimmel.

Er du flink og legger inn en økt med nedjogging, vil også hjertet klare å tilpasse seg et lavere arbeidstempo og skjønne at du ikke lenger trenger blod i like raskt tempo. Bare dette er jo grunn god nok til å legge inn tid til å roe ned.

Unngå støle og såre muskler

Musklene dine påvirkes også av måten du avslutter en treningsøkt på. Du har sikkert opplevd å være støl mange ganger. Noen ser på dette som en positiv smerte, men det kan jo være ganske ødeleggende om du har tenkt til å trene de nærmeste dagene.

Forskerne har ikke helt funnet fasitsvaret på hvorfor vi blir støle. Per dags dato tyder forskningen på at det kan skyldes at muskelfibrene og/eller bindevevet har fått små blødninger og rifter fordi musklene har vært utsatt for sterke sammentrekninger.

Som følge av skaden, vil det også oppstå en betennelsesreaksjon og hevelse i musklene, noe som fører til den velkjente smerten.

Hvis du for eksempel følger med på Karsten Warholm, vil du se at han alltid forsvinner raskt etter et løp, nettopp for å starte nedjoggingen.

Når du jogger ned vil du nemlig unngå at musklene strammer seg. Dermed kan du faktisk motvirke eller begrense stølhet den etterfølgende dagen, og musklene kommer raskere i gang med restitusjonen. Dette igjen kan føre til at du forebygger eventuelle skader.

Oppsummert

Det er altså mye som tyder på at nedjogging er vel så lurt som en oppvarming. Hva som fungerer best for deg, er derimot noe du selv må finne ut.

Vi kan selvfølgelig ikke love at du aldri vil bli støl om du jogger ned, men du vil iallfall slippe den ubehagelige svimmelheten. Dessuten er det mye som tyder på at du kan forebygge skader ved å ikke bråstoppe etter en kondisjonsøkt.

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social