Treningen som kan bidra til bedre hjertehelse

Trening for bedre hjertehelse

Hvem vil vel ikke ha et hjerte som er i god form? Disse treningsformene hjelper deg på veien!

Uavhengig av hvordan du trener så tenker du nok til tider på hvordan treningen kan være til fordel for deg. Stressreduksjon, bedre psyke og en sterkere kropp. Dette er nok noe av det som går igjen hos mange.

Men du tenker kanskje ikke på det som kanskje er den aller viktigste muskelen man kan trene. Det er selvfølgelig hjertet vi snakker om!

Forskning har vist at det så absolutt ikke bare er kondisjonstrening som har en positiv effekt på hjertehelsen. Det finnes et hav av ulike treningsformer som påvirker det kardiovaskulære systemet i positiv retning. I denne artikkelen gir vi deg 3 treningsformer som passer perfekt for god hjertehelse!

1. Intervalltrening

Mann som trener 30-sekunders intervaller

«Trening med høy intensitet er best for hjertepasienter, og det eneste som har vist seg å kunne trene opp et sykt hjerte.»

Dette slår overlege Asbjørn Støylen ved St. Olavs hospital fast.

Uavhengig av om du er i god eller dårlig form er det altså en svært god idè å sette i gang med intervalltrening. Greit nok, det er tungt, men gevinstene er samtidig svært gode!

En av de best dokumenterte og mest populære formene for intervalltrening er 4×4-intervaller. Dette treningsregimet går enkelt og greit ut på at du skal gjennomføre 4 serier med intensive intervaller. Hver serie skal vare i 4 minutter, og du bør ligge rundt 85% – 95% av makspuls.

Mellom hver 4-minutters serie skal du ha det som kalles aktiv hvile i 4 minutter. Du skal altså gå eller jogge rolig for å få pulsen ned igjen.

Om du ikke har trent noe særlig før kan likevel 4×4-intervaller bli litt for intensivt. Vi anbefaler da at du heller gjennomfører litt kortere serier. Eksempelvis kan du løpe i 2 minutter, og deretter hvile i 4 minutter.

2. Aerob trening

Mann som løper på asfalt med joggesko

Aerob trening er av mange ansett som en av de beste treningsformene når det kommer til hjertehelse.

Men hva er egentlig aerob trening? Jo, det er enkelt og greit aktiviteter hvor man trener utholdenhet over en lengre periode. Typiske eksempler på aerob trening er løping, svømming og sykling med lav til middels intensitet. Et enklere ord for aerob trening vil nok derfor være utholdenhetstrening.

Utholdenhetstrening er faktisk ofte den treningsformen man forbinder med bedre helse. Effektene man kan få fra utholdenhetstrening er blant annet sterkere hjerte, lavere hvilepuls og blodtrykk, samt flere røde blodlegemer.

Dette er svært godt nytt for deg som sliter med å komme i gang med treningen. Man trenger faktisk ikke trene knallhardt for å forbedre helsen. Alt er bedre enn ingenting, og rolige gå- eller joggeturer er så absolutt å anbefale!

3. Styrketrening

Kvinne som trener militærpress

Styrketrening kan bidra med så mye mer enn bare en god fysikk. Økt muskelmasse vil kunne bidra til at det kardiovaskulære systemet kan levere blod til organene og musklene våre mer effektivt. Samtidig vil det også kunne føre til at kroppen håndterer diverse avfallsstoffer på en bedre måte.

Resultatet av dette kan blant annet bli at det påføres mindre trykk på arteriene vi har i kroppen. I korte trekk reduserer dette risikoen for hjerteproblemer senere i livet. Fantastisk!

Samtidig er det godt kjent at muskler forbrenner mer enn fett. Om du klarer å øke muskelmassen din vil altså hvileforbrenningen bli høyere.

Men hva har det å si for hjertehelsen? Siden forbrenningen blir høyere, vil du også ha mindre sjanse for å få for mye fett på kroppen. Du er dermed godt utstyrt for å unngå overvekt og alle de sykdommene det fører med seg!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social