Er quinoa sunt? Vi ser på kalorier og næringsinnhold!

En skål med sunn quinoa

Du har sikkert hørt om quinoa, som egentlig uttales “keen-wah”, det lille frøet som har blitt veldig populært i kostholdet til helsebevisste mennesker over hele verden.

Men hva er quinoa og hvor sunt er det egentlig? I denne artikkelen tar vi en titt på kalorier og næringsinnhold for å finne ut om quinoa faktisk er så sunt som du kanskje tror.

Hva er egentlig quinoa?

info

Quinoa er en frøsort, og inneholder mange viktige næringsstoffer. Quinoa omtales ofte som supermat – og det er ikke uten grunn!

Quinoa er en glutenfri frøsort fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Andesfjellene, og ikke en kornsort som mange tror. Frøet finnes både i hvit, rød og svart variant. Hvit quinoa er den vanligste varianten, men alle typene smaker ganske likt.

Superfrøet fungerer som et sunnere alternativ til blant annet ris, pasta og poteter, og passer blant annet godt i både varme og kalde salater, i grøt, og til baking av brød og kjeks.

Quinoa kan dessuten by på flere helsefordeler, er rikt på mange viktige næringsstoffer. Superfrøet er rett og slett et godt alternativ for de aller fleste av oss!

life logo

Superfrøet Quinoa

Gode priser på Quinoa hos Life.no!

Hvordan tilberedes quinoa?

Quinoa tilberedes faktisk på ganske lik måte som ris, og er derfor et enkelt og fint alternativ. For hver del quinoa, legger du til to deler vann.

  1. Først skyller du quinoaen godt i varmt vann.
  2. Deretter har du den skylte quinoaen i nytt kokende vann.
  3. La den småkoke med lokk i ca 15 minutter.

Ønsker du å eksperimentere kan du koke quinoa med krydder eller urter for å få litt ekstra smak. Og voilà, så har du en smakfull porsjon quinoa klar til dagens rett!

Gode grunner til at quinoa er sunt

info

Quinoa har et relativt høyt proteininnhold, er riktig på fiber og inneholder mange viktige næringsstoffer.

Så til det store spørsmålet. Hvor sunt er egentlig quinoa? Faktisk er det veldig sunt!

Det er altså ikke en myte at quinoa er en form for «supermat». Superfrøet er rikt på både protein, fiber og andre viktige næringsstoffer. La oss ta en nærmere titt på noen av de største fordelene med quinoa!

life logo

Superfrøet Quinoa

Gode priser på Quinoa hos Life.no!

Høyt proteininnhold

Quinoa er en god kilde til vegetabilsk protein, og inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene kroppen vår trenger. Det gjør quinoa til en komplett proteinkilde, og er derfot et supert alternativ for vegetarianere, veganere og deg som ønsker å opprettholde et balansert kosthold.

Rik på fiber

Quinoa har også et høyt kostfiberinnhold, og er derfor godt for fordøyelsen. Her får du rett og slett en langvarig metthetsfølelse. For deg som vil gå ned i vekt, eller kutte litt ned på småspising mellom måltidene, er quinoa altså et godt valg!

Inneholder viktige næringsstoffer

En annen grunn til at quinoa er sunt er at det inneholder mange viktige næringsstoffer, inkludert magnesium, fosfor, jern og folat.

Magnesium er viktig for muskelfunksjon og nervesystemet, og er særlig viktig for blant annet skjelettet og tennene våre. Magnesium er også viktig for energiproduksjonen i kroppen vår, rett og slett et supermineral!

Quinoa inneholder også jern, som er særlig viktig for å transportere oksygen i kroppen. Jernmangel kan jo faktisk resultere i nedsatt konsentrasjonsevne, tretthet og svimmelhet, og er derfor veldig viktig for kroppen.

Folat (eller vitamin B9) er viktig for produksjon av proteiner, og har betydning for at cellene i kroppen deler seg normalt. Vitaminet er særlig viktig for de gravide og de som ønsker å bli gravide for å redusere risiko for fosterskader.

NæringsstofferPer 100 gram kokt quinoa
Magnesium6 mg
Fosfor162 mg
Jern1,4 mh
Folat102 μg

Quinoa næringsinnhold per 100 gram

Det er lurt å ta en titt på næringsinnholdet til quinoa for å forstå akkurat hva slags helsegevinst dette superfrøet gir deg. Vi tar en titt på næringsinnhold per 100 gram kokt quinoa.

NæringsinnholdPer 100 gram kokt quinoaPer 100 gram ukokt quinoa
Kalorier140 kcal350 kcal
Protein5,6 gram13,9 gram
Karbohydrater21 gram52,2 gram
Fiber5 gram12 gram
Fett2,7 gram6,7 gram

Det som fremgår av tabellen er at quinoa inne holder relativt lite kalorier sett i forhold til næringsinnholdet, og frøet er et sunt valg for de som ønsker å opprettholde vekten. Quinoa har også lite mettet fett, og er en god kilde til viktige mineraler som magnesium og fosfor.

Kalorier i quinoa

La oss ta en ekstra titt på kaloriene i quinoa. Quinoa inneholder ca 140 kalorier per 100 gram kokt porsjon, som gjør det til et godt valg for de som ønsker et kontrollert kaloriinntak.

I tillegg til å være ganske lav i kalorier, gir quinoa den nødvendige energien kroppen trenger med sin sunne dose karbohydrater (som tross alt er kroppens viktigste energikilde).

Kort oppsummert: Er quinoa sunt?

Quinoa er kjempesunt. Enkelt og greit!

Frøet er rikt på protein, og bidrar derfor til å mette godt. Det er en næringsrik matvare, som kan passe perfekt inn for å opprettholde et balansert kosthold. Quinoa er en god kilde til vegetabilsk protein, fiber, og viktige mineraler som magnesium og jern.

I tillegg har quinoa et relativt lavt innhold av kalorier, som gjør det til et godt alternativ til deg som ønsker å opprettholde en sunn vekt. Quinoa er også et sunnere alternativ til pasta, ris og potet.

Ved å inkludere quinoa i kostholdet ditt, kan du få økt energi og bedre fordøyelse. Prøv noen nydelige oppskrifter med quinoa, og få dilla på superfrøet du også!

life logo

Superfrøet Quinoa

Gode priser på Quinoa hos Life.no!

Kilder

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.