Det at man bør spise mye frukt og grønnsaker er noe de aller fleste av oss er klar over.
Til motsetning er det nok ikke alle som vet nøyaktig hvorfor kroppen har godt av frukt og grønnsaker.

Selvfølgelig, de fleste har en viss oppfatning om at frukt og grønnsaker inneholder vitaminer og antioksidanter, og at det dermed hjelper oss til å leve et lengre og sunnere liv.

Men, uavhengig av kunnskapen din om effektene frukt og grønnsaker kan ha på livene våre, tipper vi at du kommer til å bli overrasket dersom vi sier at frukt og grønnsaker kan bidra til å bygge både styrke, muskelmasse og utholdenhet.

Flere studier tyder faktisk på dette, og man kan eksempelvis se på en studie gjennomført av The Young Heart Projects.

Totalt deltok omkring 2000 personer i studien, som ble delt inn i 2 grupper – de som spiste mye frukt og grønnsaker pr dag (omkring 250 gram), og de som spiste noe mindre (omkring 140 gram).

Resultatene av studien var entydige.
Selv etter å ha justert for eksterne faktorer, slik som styrketrening og lignende, viste det seg at de som spiste mest frukt og grønnsaker hadde betydelig høyere hoppekraft (styrke i bena) enn de som spiste mindre.

I studien ble også grepsstyrken målt, og også her så man en tydelig sammenheng mellom økt styrke og et tilstrekkelig inntak av frukt og grønnsaker.

I en annen lignende studie, utført på mus, ble det også konkludert med at et økt inntak av frukt og grønnsaker bidrar til økt styrke og utholdenet.

Hva betyr dette i praksis?

Tradisjonelt sett har vi alle tenkt at frukt og grønnsaker er bra for oss på bakgrunn av at de inneholder mye vitaminer og fiber.

Til tross for at dette naturligvis er svært viktige næringsstoffer, så er det med høy sannsynlighet ikke disse som legger grunnlaget for økt styrke og muskelmasse.

Mye av årsaken til at frukt og grønnsaker bidrar til sterkere muskler er med stor sannsynlighet det høye innholdet av polyfenoler.

Dersom du ikke har hørt om polyfenoler, er det kort fortalt en samlebetegnelse på stoffer som produseres av planter – og man finner altså typisk høye nivåer av polyfenoler i frukt, grønnsaker, bær, nøtter og korn.

Økt styrke og muskelmasse er forøvrig ikke den eneste positive effekten du vil få av å øke inntaket av polyfenoler.

Gjennom en lang rekke studier har også polyfenoler vist seg å bidra til blant annet lavere blodtrykk, lavere risiko for blodpropp og lavere kolesterol – samt redusert risiko for kreft.

I tillegg til dette har det altså nå også vist seg at polyfenoler kan bidra til både økt styrke, muskelmasse og utholdenhet.

Ingen grunn til å ikke få i seg tilstrekkelig mengder, med andre ord – uavhengig av om du er opptatt av økt styrke eller ei.

Matvarer med høyt nivå av polyfenoler

Som nevnt finner man typisk store mengder polyfenoler i frukt og grønnsaker – samt bær, nøtter og korn.

For å hjelpe deg med å øke inntaket, har vi derfor satt sammen en liten liste som gir deg noen gode eksempler på matvarer med et høyt polyfenol-innhold.

  • Frukt & bær
    • Appelsiner
    • Epler
    • Druer
    • Plommer
    • Fersken
    • Blåbær
    • Solbær
  • Grønnsaker
    • Spinat
    • Løk
    • Oliven
    • Brokkoli
    • Gulrøtter
  • Nøtter & frø
    • Soyabønner
    • Svarte bønner
    • Hvite bønner
    • Kastanjer
    • Mandler
    • Hasselnøtter
    • Valnøtter