Metabolsk alder kalkulator: Er kroppen din eldre enn deg?

Metabolisme

Har du hørt folk snakke om metabolisme og metabolsk alder, men ikke er sikker på hva det er? Ikke fortvil. Vi skal fortelle deg det du trenger å vite og litt til!

Kalkulator for metabolsk alder

Er du 45 år, men føler deg som en 65-åring? Faktisk finnes det kalkulatorer som kan gi deg en god pekepinn på hva din fysiske alder egentlig er.

Kalkulatoren er selvfølgelig kun ment som en pekepinn, men gir likevel totalt sett et godt bilde på hvordan det står til med helsa. Kalkulatoren er basert på en stor helseundersøkelse gjennomført i Norge, og er utviklet av forskere ved NTNU.

Klikk her for å bruke kalkulatoren!

Kort om metabolisme

Metabolsk alder illustrasjon

Når vi snakker om den metabolske alderen, må vi først se på hva som menes med metabolisme. Stoffskifte er et annet ord for metabolisme og dreier seg om kroppens energiomsetning, altså kroppens evne til å utføre ulike oppgaver. Kroppen må omsette oksygen, mat og andre materialer til ulike stoffer kroppen trenger for å være velfungerende.

Det er to hovedfaktorer som kan forstyrre metabolismen knyttet til fordøyelsessystemet. Det ene handler om genetikk, altså at det er arvelig. I dette tilfellet er det ingenting man selv har gjort for å forårsake forstyrrelsen. En genetisk forstyrrelse kan aldri helbredes. Derimot kan man ha den under kontroll ved å opprettholde en sunn diett og livsstil.

Den andre typen forstyrrelse dreier seg kun om oss selv, og hvor mye eller lite vi drikker og spiser.

Noe annet som kan gi ernæringsforstyrrelser er mineral- og vitaminmangel. Det er helt essensielt at kroppen får riktig dose av vitaminer og mineraler, da dette er stoffer kroppen ikke produserer selv (med unntak av Vitamin K og D).

Hva er metabolsk alder?

Den metabolske alderen forteller noe om helsen din og trenger ikke å være den samme som den kronologiske alderen din. Noen ganger kan den metabolske alderen være langt høyere enn den kronologiske og omvendt.

Med kronologisk mener vi den faktiske alderen din – altså hvor mange år det har gått siden du ble født.

Hvis den metabolske alderen din er langt høyere enn den kronologiske, er det på tide å tenke om det er noe du bør gjøre for å redusere denne differansen. Om du synes barndomsvennen virker så mye yngre enn deg, så kan det faktisk hende at dere ikke er like gamle. Hvertfall metabolsk sett.

Hvordan finner jeg den metabolske alderen min?

Du kan som sagt teste ut kalkulatoren vår lenger opp, men den gir kun en pekepinn og er ikke noe medisinsk fasit. Det kreves nemlig en del undersøkelser og prøver for å finne ut den metabolske alderen din.

Skal du gjøre testen selv, bare for moro skyld, må du ha følgende informasjon klart.

 • Alder.
 • Høyde.
 • Vekt.
 • Midjeomkrets.

Når du har dette klart, kan du plotte inn informasjonen i kalkulatoren.

Hvordan påvirkes den metabolske alderen?

Metabolsk alder: Er kroppen din eldre enn deg?

Det er flere ting som har påvirkning på den fysiske alderen din. Eksempler på faktorer som du ikke kan påvirke selv ser du i listen under.

 • Alder.
 • Familiegenetikk.
 • Tilstanden til skjoldbruskkjertelen.
 • Hormoner.

I tillegg er det noen punkter du i stor grad er sjefen over.

 • Muskulatur.
 • Kosthold.
 • Fysisk aktivitet.

Det er altså mye du kan gjøre ved å endre kosthold og aktivitetsnivå. Ved å gjøre noen livsstilsendringer, vil det ikke ta lange tiden før du begynner «å bli yngre». Høres ikke det fantastisk ut?

Hvorfor burde jeg vite den metabolske alderen?

Når du vet den fysiske alderen din, kan du lettere ta kontroll over egen helse. Det kan være fint å ha en målsetning om at den metabolske alderen skal være lik eller lavere enn den kronologiske alderen din.

Det er aldri feil å være i god fysisk form. Du vil ha bedre grunnlag videre inn i livet og er mindre utsatt for en rekke livsstilssykdommer.

Er det vanskelig å redusere den metabolske alderen?

Både ja og nei. Det kommer ene og alene an på viljestyrken din. Her gjelder det nemlig å ikke gjøre noe halvhjertet.

Du må være motivert til å gjøre store endringer i livet. Spesielt hvis det er stort gap mellom metabolsk og kronologisk alder.

Det bør likevel være motivasjon nok å tenke på at kroppen din er eldre enn deg selv. Ved å gjøre noen grep, vil du oppnå store helsemessige fordeler. I tillegg vil du føle deg yngre, mer energisk og klar for en ny giv.

1. Fysisk aktivitet

Det er ikke så vanskelig å komme i gang med fysisk aktivitet. Hvis du ikke har trent før eller det er svært lenge siden sist, bør du ikke starte for hardt. Ikke vær for streng med deg selv.

Det er ikke nødvendig å stupe inn på første og beste treningssenter. Start med å gå korte turer på 15-20 minutter, i et tempo du føler deg komfortabel med. Etter hvert vil du merke at du automatisk går fortere. Og kanskje vil du til og med komme i gang med jogging.

Hvis du har favorittmusikken på ørene, vil du merke at du orker mer også. Såfremt det er litt rask musikk, selvfølgelig.

2. Ha et sunt kosthold

Vi sier ikke at du skal hoppe på ekstreme dietter. Det handler bare om å bytte ut hverdagssjokolade og pommes frites med sunnere alternativer. Gå for magert kjøtt, mer grønnsaker, proteiner og korn.

3. La kroppen få hvile

Vi mennesker er dessverre ikke flinke nok til å prioritere nattesøvnen. Faktum er at vi trenger denne hvilken for å opprettholde en god funksjon.

La kroppen få tid til å roe ned før du legger deg. Pass på at problemene i størst mulig grad legges igjen utenfor soverommet. Dette kan du gjøre ved å ta en debrief før du legger deg. Bytt ut mobilen med en bok når du ligger i senga og skal underholdes litt før du sovner.

De ovenstående rådene er bare noe av det du kan gjøre når du ønsker å starte på veien mot en «ny ungdom». Det er ene og alene deg det handler om.

Husk for øvrig alltid å snakke med legen din før du setter i gang med store livsstilsendringer!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social