Lyst på en kald en? Dette er alkoholen med minst kalorier

Kalorier i alkoholholdige drikker

Man kan vel ikke akkurat påstå at alkohol er sunt. I blant er det jo likevel lov å kose seg litt. Vi ser nærmere på hvilke alkoholholdige drikker som har minst kalorier!

Ferier og høytider er ofte synonymt med at man skal kose seg litt ekstra. I skrivende stund står sommerferien for tur. For mange betyr det at man gjerne skal kose seg litt ekstra med noe godt i glasset.

Når du først skal kose deg med alkohol er det likevel en ting du ikke kommer unna. Det blir enkelt og greit noen tomme kalorier. 1 gram alkohol tilsvarer faktisk 7 kcal, og gir ingen annen næring til kroppen.

Mange har derfor blitt mer fokusert på kaloriinnholdet i alkoholen. Man ser stadig at den mest kalorifattige alkoholen velges, og lite-øl har blant annet blitt mye mer populært i løpet av de siste årene.

I denne artikkelen ser vi derfor nærmere på hvilke alkoholholdige drikker som inneholder minst kalorier!

Obs: Har du tenkt på om du drikker for mye alkohol? Da anbefaler vi at du tar en tur innom nettstedet avogtil.no.

Alkoholen med minst kalorier

I tabellen under får du en enkel oversikt over hvor mye kalorier ulik alkohol inneholder. Det kan være små variasjoner for de ulike produktene, men verdiene i tabellen gir en god pekepinn.

DrikkKcal / 100 gramCa kcal / enhet (12 gram alkohol)
Brennevin (60 prosent)36984
Brennevin (40 prosent)24487
Likør (35 prosent)313130
Likør, søt (21 prosent)225180
Sterkvin, søt (20 prosent)151113
Sterkvin, søt (17 prosent)138118
Likør, fløtebasert (17 prosent)303303
Sterkvin, søt (15 prosent)130142
Sterkvin, tørr (15 prosent)9696
Hvitvin (12 prosent)6885
Rødvin (12 prosent)7493
Øl (4,7 prosent)41130
Cider (4,5 prosent)59195
Lite-øl (4,2 prosent)2893

Kort om alkoholenheter

Som du kan se har vi listet opp kaloriinnholdet per 100 gram og per alkoholenhet. En alkoholenheter inneholder omtrentlig 12 gram alkohol. Siden alkoholinnholdet er ulikt mellom drikkene, er det derfor mye enklere å måle alkoholinntaket på denne måten.

Eksempler på hva som omtrentlig regnes som 1 alkoholenhet er:

 • En flaske med pils (33 cl) med vol 4,7%.
 • Et glass vin (12,5 cl) med 12 vol %.
 • Et lite glass sterkvin (7,5 cl) med 20 vol %.
 • En shot brennevin (4 cl) med 40 vol %.

Tomme kalorier

Alkohol tomme kalorier
Alkohol inneholder det som kalles for tomme kalorier.

Likt som med sukker inneholder alkohol kun tomme kalorier. Det vil si at alkoholen ikke gir oss noen næringsstoffer som kroppen trenger. Etter en lang natt ute på byen kan du altså raskt innta et helt dagsbehov av kalorier, uten at du har fått i deg noe som helst av næringsstoffer.

Med dette i bakhodet er det jo ikke vanskelig å forstå hvorfor man kan legge på seg av alkohol. Kaloriene fra alkohol gir oss rett og slett ingenting. Samtidig er ikke alkohol spesielt bra for kroppen heller!

På den andre siden skal du ikke være for hard med deg selv. Noen få tomme kalorier en gang i blant skader ikke. Så lenge du ellers er frisk skader det selvfølgelig ikke å ta noen glass til ulike anledninger.

Ikke en unnskyldning for å drikke mer

Som du har sett i denne artikkelen er det store forskjeller når det kommer til hvor mye kalorier det er i alkohol. Likør er en av verstingene, mens brennevin faktisk inneholder ganske lite kalorier per enhet.

De siste årene har også lite-øl blitt mer populært. Dette er helt vanlig øl med redusert innhold av karbohydrater, og kalles derfor ofte lavkarbo-øl. Det reduserte innholdet av karbohydrater gir naturligvis et lavere kaloriinnhold.

Samtidig hjelper det lite med et lavt kaloriinnhold om du bruker det som en unnskyldning for å drikke mer. Det er ikke mange enhetene som skal til før du plutselig har drukket inn igjen de sparte kaloriene.

De kalorifattige alternativene gjør også at du totalt sett kan få i deg mer alkohol i løpet av kvelden. Joda, det er vel kanskje morsomt der og da – men husk at du også skal komme deg gjennom dagen derpå!

Gode tips for å drikke mindre

Når det først er snakk om alkohol kan det alltids være greit å gi noen tips. For mange kan det fort bli 1, 2 eller 5 drinker for mye i løpet av kvelden. Disse tipsene kan hjelpe deg med å redusere inntaket!

 • Ha en plan. Før du reiser på fest kan det være greit å sette en grense. Ha en enkel plan for hvor mye du skal drikke.
 • Sett et budsjett. Om du skal ut på byen kan det være greit å sette et budsjett. Dette vil begrense både alkoholinntaket og pengebruken.
 • Få i deg nok vann. I løpet av kvelden bør du drikke vann regelmessig. Dette hjelper til med å holde kroppen hydrert.
 • Velg alternativer med lavere alkoholinnhold. Ikke bare se på kaloriinnholdet. Velg gjerne alternativer som inneholder mindre alkohol.
 • Tenk over om du egentlig trenger mer. Man må ikke konstant ha en drink i hånda gjennom hele kvelden. Ta en liten pep-talk med deg selv. Trenger du egentlig mer alkohol nå?
 • Husk på ulempene. Du kan prøve å minne deg selv på alle ulempene med alkohol.
 • Ikke glem dagen derpå. Husk at du faktisk skal kunne klare å fungere dagen etterpå. Selv om det ikke føles slik der og da, så kommer det jo faktisk en dag i morgen!

Les også: Styrketrening og psykisk helse: 5 fordeler du kan få

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.