Kalkulator for midjemål: Din midje/hofte-ratio

Midjemål

Visste du at midjemålet ditt kan si mye om helsen din? For mye fett rundt magen kan faktisk øke risikoen for en rekke sykdommer. I denne artikkelen tar vi for oss midjemål, og gir deg samtidig en kalkulator som viser om du har en sunn og normal fettfordeling.

Midjemål er faktisk en av de bedre indikatorene for bukfett, som er spesielt farlig for helsen. Forskning har vist at for mye fett rundt magen kan øke risikoen for en rekke sykdommer, inkludert hjerte- og karsykdommer, diabetes og høyt blodtrykk.

Men hvordan skal man egentlig måle midjen? Og hva er det anbefalte midjemålet for menn og kvinner? I denne artikkelen gir vi deg nyttig informasjon om midjemål, og vi anbefaler at du bruker vår kalkulator for å finne ut om du har et sunt midjemål!

Hva er midjemål og hoftemål?

Midjemål er målet rundt midjen din midt mellom nederste ribbein og den øverste delen av hofta. Målet gir deg informasjon om hvor mye fett som lagres rundt magen, og er en god indikator på risiko for helseproblemer knyttet til overflødig kroppsfett.

Hoftemål, på den andre siden, er målet rundt det bredeste området over rumpe og hofte. Ofte måles både midje- og hoftemål samtidig for å beregne midje/hofte-ratio.

Midje- og hoftemål kan gi en god pekepinn på risikoen for helseproblemer. Det er derfor viktig å gjennomføre målingene på riktig måte!

Hvordan måle midjemål?

Måling av midjemål

For å ta en korrekt måling av midjemålet ditt gjør du følgende.

  1. Finn frem et målebånd.
  2. Ta av deg på overkroppen, eller løft opp klærne dine slik at magen vises. Målingen skal tas direkte inntil huden.
  3. Stå rett opp og ned, med bena samlet.
  4. Plasser målebåndet inntil magen. Målingen skal tas midt mellom nederste ribbein og den øverste delen av hofta.
  5. Pass på at målebåndet sitter tett inntil kroppen.
  6. Målebåndet skal ikke være for stramt. Båndet skal ikke «graves» inn i huden.
  7. Les av målingen på målebåndet.

Hvordan måle hoftemål?

  1. Finn frem målebåndet.
  2. Om du har på deg en tykk underdel bør du ta av deg denne.
  3. Plasser målebåndet på det bredeste punktet over hofte og rumpe.
  4. Pass igjen på at målebåndet sitter godt inntil kroppen, uten at det strammer.
  5. Les av målingen på båndet.

Midjemål kalkulator: Har du for mye magefett?

Nå som målingene er gjort, kan du skrive inn hofte- og midjemål i vår kalkulator. Kalkulatoren vil gi deg svaret på om din midje/hofte-ratio er innenfor normalen.

GetFitness Midjemål Kalkulator

Midjemål og midje/hofte-ratio for kvinner

Normalområdet for midjemål for kvinner er vanligvis under 80 cm. Et midjemål mellom 80-88 cm indikerer overvekt, mens et midjemål over 88 cm gir en indikasjon om fedme.

Midje/hofte-ratioen bør være under 0,85 for kvinner.

NormalvektigOvervektigFedme
MidjemålUnder 80 cm80 - 88 cmOver 88 cm
Midje/hofte-ratioUnder 0,85Over 0,85Over 0,85

Midjemål og midje/hofte-ratio for menn

For menn bør midjemålet være under 94 centimeter. Er midjemålet mellom 94 – 102 cm indikerer det overvekt, mens det ansees som fedme om midjemålet er over 102 cm.

Midje/hofte-ratioen bør være under 0,90 for menn.

NormalvektigOvervektigFedme
MidjemålUnder 94 cm94 - 102 cmOver 102 cm
Midje/hofte-ratioUnder 0,90Over 0,90Over 0,90

BMI vs midjemål: Hva er forskjellen?

Midjemål og BMI er to ulike mål som kan brukes for å vurdere kroppssammensetning og risiko for helseproblemer knyttet til overvekt og fedme.

Midjemål måler mengde fett rundt magen, mens BMI ser på forholdet mellom vekt og høyde.

Midjemål kan gi mer nøyaktig informasjon om hvor det farlige fettet lagres. Dermed kan midjemål være et bedre mål for å vurdere risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer.

BMI gir derimot en generell vurdering av kroppssammensetningen basert på vekt og høyde. Metoden kan være nyttig som en screeningmetode, men kan altså gi unøyaktige resultater – spesielt for personer med høy muskelmasse.

Det er viktig å huske at både midjemål og BMI kun er indikatorer, og at man ikke får oversikt over sin egen helse kun ved hjelp av disse målemetodene!

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.