Økt forbrenning og bedre helse av chili?

Chili

Man hører ofte om at chili er sunt, og at chilien også faktisk kan bidra til å øke forbrenningen. Men er det noe i det?

Chili er godt kjent for å berike maten med ekstra smak, og er å finne i svært mange sterke matretter. Kanskje spiser du allerede en god del chili i hverdagen. Eller kanskje du er en av de som begynner å svette bare du tenker tanken på sterkt krydret mat?

Mange hevder også at chili både er godt for helsen og for vekta.

Men er det noe i det?

Chili: Hvor sunt er det egentlig?

Chili har et høyt innhold av vitaminer. Man finner både A, B og C-vitamin i denne frukten.

I tillegg til å ha et høyt vitamin-innhold, finner man også rikelige mengder antioksidanter i chili. 2 av disse er karotenoider og flavonoider.

Det er faktisk disse stoffene som gir chilien den røde fargen. Om man skal tro forskerne er det mange gode grunner til at man bør få i seg mer av nettopp disse 2 antioksidantene.

Både karotenoider og flavonoider har vist seg og kunne beskytte kroppen mot både kreft og hjerte- og karsykdommer. Samtidig skal de også bidra til å beskytte kroppen mot frie radikaler.

Disse frie radikalene kan på sikt skade både celler, arvestoff og proteiner i kroppen vår. Godt nytt at chilien bidrar til å redusere risikoen for slike skader, med andre ord!

Som nevnt finner man også høye nivåer av vitamin C i chili. Dette er også en antioksidant. Vitamin C kan bidra til et mer robust immunforsvar, og fremmer også jernopptaket i kroppen vår.

Ikke nok med det, så finner man også et stoff kalt capsaicin i chili.

Det er dette stoffet som gir chili den sterke smaken. Man finner hele 30 ganger så høye nivåer av capsaicin i chili sammenlignet med eksempelvis paprika. Når du spiser capsaicin lurer du i praksis hjernen din til å tro at kroppstemperaturen er høyere enn den egentlig er.

Samlet sett vil det kunne bidra til å øke blodsirkulasjonen i kroppen. Man ser derfor også at chili kan redusere risikoen for å utvikle blodpropp.

Interessant nok er det også dette stoffet som har lagt grunnlaget for påstanden om at chili bidrar til å forbrenne fett.

Gir chili økt forbrenning?

Det er altså ganske bred enighet om at chili er sunt. Det hesker likevel noe mer tvil om chili faktisk kan ha en merkbar effekt på forbrenningen.

Som nevnt er det capsaicin som kan bidra til at forbrenningen økes. Bakgrunnen for påstanden er at den sterke smaken lurer hjernen til å tro at kroppstemperaturen er høyere enn den egentlig er. Som et motsvar på dette så vil kroppen begynne å svette for å regulere temperaturen ned igjen til det normale nivået.

Det er denne responsen som i enkelte studier har vist seg å øke forbrenningen. Effekten er nok likevel ikke så god som du muligens hadde håpet på.

Studien konkluderer riktig nok med at chili øker forbrenningen, men i gjennomsnitt så man kun en økning i forbrenningen på omkring 2 – 3 kalorier per time. Effekten så også ut til å avta relativt raskt etter chilien var spist. I praksis er det altså snakk om marginale forskjeller.

Det vil likevel ikke si at chili ikke hører hjemme i kostholdet ditt om du prøver å gå ned i vekt. Flere studier har konkludert med at chili kan bidra til å redusere sultfølelsen etter et måltid. Dette vil redusere risikoen for småspising.

Chili har også en lang rekke potensielle helsefordeler, så det er hvertfall liten grunn til å utelukke denne frukten fra kostholdet. Selv om den fettforbrennende effekten nok ikke er så merkbar som du hadde håpet på!

Kilder

  1. NHI.no
Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social