Hydrert i sommervarmen: Drikk nok vann!

Flaske med vann

Sommervarmen har kommet. Flere og flere trekker ut i varmen for å trene. Slik holder du deg hydrert gjennom sommeren!

Desto bedre vær, desto flere ser man ute på trening. Men, det varme og gode været øker også risikoen for å bli dehydrert. Du bør alltid passe på å få i deg nok væske, uansett om du føler at du er tørst eller ikke.

I praksis vil man faktisk prestere langt dårligere om man ikke dekker væskebehovet. I denne artikkelen gir vi deg derfor 5 enkle strategier som sikrer at du holder deg hydrert i sommer!

1. Jevnlig inntak

Mange er flinke til å drikke mye vann på trening. Men hva med timene før og etter du har trent?

For å sikre så gode resultater som mulig på trening bør du altså fokusere på at du er hydrert allerede før treningsøkten begynner. Dette er spesielt viktig om du trener tidlig på morgenen, hvor man ofte er litt dehydrert etter en god natt med søvn.

2. Sukkerfri saft

Noen «liker» faktisk ikke vann. Vi kan ikke helt forstå hvorfor, men slik er det altså.

En god strategi for å få i seg nok med vann kan derfor være å smake til med litt sukkerfri saft. Fun Light inneholder i praksis ingen kalorier, og er tilgjengelig i mange gode smaker.

Greit nok, det aller beste er nok at man bare drikker helt vanlig vann. Men litt kalorifri saft er definitivt bedre enn ingenting!

3. Ikke glem elektrolyttene

Svette er kroppens egne forsvarssystem mot overoppheting. Når man svetter vil kroppstemperaturen altså reguleres slik at den ikke blir for høy.

Dessverre mister man likevel noen viktige mineraler når man svetter. Her snakker vi altså om elektrolyttene.

Elektrolyttene er viktige for en lang rekke kroppsfunksjoner, slik som blant annet energiproduksjon og væskebalansen i kroppen. Når man svetter mye må man derfor erstatte elektrolyttene som går tapt.

Det finnes mange gode sportsdrikker som tilfører litt ekstra elektrolytter, slik som blant annet Powerade!

4. Frukt og grønnsaker

Enkelte frukter og grønnsaker inneholder rikelig med vann, i tillegg til sunne næringsstoffer. Både vannmelon, jordbær, fersken og ananas er knallgode frukter med høyt vanninnhold.

Om man ser i retning grønnsakene har man også mange gode alternativer, slik som agurk, selleri og tomat!

5. Kjenn tegnene

En av de beste metodene for å unngå dehydrering er å kjenne til symptomene. Desto raskere du oppdager det, desto raskere kan du få i deg litt væske.

Det aller første tegnet er som regel at man blir tørst. Kroppen sier enkelt og greit i fra om at den trenger litt væske. Om du blankt ignorerer det, vil du etterhvert kjenne at du kan få hodepine og samtidig bli kvalm og svimmel.

Ofte kan også en liten tur på toalettet si litt om hvor hydrert kroppen din er. Om urinen er mørk gul kan det tyde på at du har fått i deg litt for lite væske!

Så, hva venter du på? Drikk vann!

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social