Mat med negative kalorier: Fleip eller fakta?

Mat med negative kalorier

Du har kanskje hørt om mat som har negative kalorier. Mat med negative kalorier vil si at det kreves mer kalorier å fordøye maten enn det maten faktisk inneholder.

Teoretisk sett vil man altså få større kaloriunderskudd av å spise disse matvarene. Kroppen bruker jo mer kalorier enn det er i maten. Typisk matvarer som hevdes å ha negative kalorier er tomater, grapefrukt og agurk.

Det høres jo helt perfekt ut. Men er det egentlig slik? Finnes det mat med negative kalorier?

Kroppens energibehov

Vel. I virkeligheten er det nok lite sannsynlig at kroppen vil forbrenne mer kalorier av å fordøye maten enn det maten faktisk inneholder.

Selv for matvarer som inneholder veldig lite kalorier så vil det høyst sannsynlig være mer kalorier i maten enn det du bruker på å tygge og fordøye den.

For å forstå hvorfor det er slik må vi se nærmere på hvordan kroppens energibehov faktisk fungerer.

Vårt energibehov er i hovedsak delt opp i 3 hovedkomponenter.

  • Energien vi trenger for å holde oss i live.
  • Det termiske behovet. Dette er altså økningen i metabolismen vår etter et måltid. Denne energien går med til å fordøye og ta opp den maten vi har spist.
  • Energien vi trenger for å holde oss i aktivitet. Dette behovet varierer basert hvor aktiv du er i hverdagen.

Av disse 3 komponentene er det faktisk det termiske behovet som krever minst kalorier. Det termiske behovet utgjøres omtrent 10% av de kaloriene vi spiser.

Sagt med andre ord. Kun omkring 10% av kaloriene vi spiser blir brukt til å fordøye og absorbere maten.

Matvarer med lite kalorier blir ofte stemplet som negative kalorier. Men det er altså ingen forskning som tyder på at det faktisk stemmer.

Til tross for at kaloriinnholdet er veldig lavt vil det likevel kreves mindre energi for å fordøye maten. Grunnen er at matvarene som har et så lavt kaloriinnhold inneholder mye vann og fiber. Dette tas enkelt opp i kroppen, og det kreves lite energi!

Slankende effekt likevel?

Selv om nok ikke finnes mat med negative kalorier, er likevel matvarer som tomat og grapefrukt perfekt for deg som prøver å gå ned i vekt. Disse matvarene har et ekstremt lavt kaloriinnhold. Og ikke minst, de er veldig mettende!

Man trenger vel ikke være rakettforsker for å innse at tomat er bedre på diett enn chips.

I tillegg til det lave kaloriinnholdet inneholder også frukt og grønnsaker et flust av vitaminer og mineraler. Utvilsomt gunstig for helsen!

Så, enkelt og greit.

Ikke spis frukt og grønnsaker fordi de har «negative kalorier». Spis frukt og grønt fordi det er sunt!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social