Mange er av den oppfatningen at de må finne det mest optimale og perfekte treningsprogrammet for å få resultater fra treningen sin.
Dette gjelder ikke bare nybegynnere, men også de som har noen år med trening bak seg.

Men er det egentlig slik at man trenger et perfekt treningsprogram for å nå målene sine?

Treningsprogrammer med ulike formål

Ja, det er selvfølgelig slik at ulike treningsprogrammer er passende for ulike formål.

Dersom du eksempelvis ønsker å øke i styrke, bør du naturligvis finne et treningsprogram som er sentrert rundt baseøvelser.
Et treningsprogram for økt styrke har typisk få repetisjoner per sett, mens ett treningsprogram for økt muskelmasse typisk har 8-12 repetisjoner per sett.

Og er målet å gå ned i vekt? Da kan det være hensiktsmessig med et relativt intensivt treningsprogram som øker forbrenningen, kombinert med kardio – og et kaloriunderskudd, naturligvis.

Så det er altså noen ulikheter, og det kan være at du hindrer din egen fremgang ved å velge feil treningsprogram.

Dette er ikke et problem i seg selv – det er helt greit å bytte treningsprogram når det faktisk er behov for det, slik som når du skal inn i en fase hvor du skal øke i muskelmasse.

Problemet oppstår når man bytter treningsprogram titt og ofte, med den tanken om at skal resultatene endelig komme.

Konstant bytte av treningsprogram

Konstant bytte av treningsprogramEn av de feilene man svært ofte ser at folk gjør, er at de konstant er på jakt etter det perfekte treningsprogrammet.
I tillegg er det også gjerne slik at man ønsker at treningsprogrammet skal gi både økt styrke og muskelmasse, samt redusert fettprosent.

Resultatet blir ofte et treningsprogram som har litt av alt – en blanding som svært ofte ikke fungerer særlig bra.

I tillegg er man kanskje utålmodig.
Etter å ha trent det nye treningsprogrammet i 2-3 uker har man ikke fått de resultatene man håpet på, og årsaken er jo åpenbar – «treningsprogrammet er ikke godt nok!».

Som regel er det nok ikke treningsprogrammet som er årsaken.
Faktisk er det slik at normalt trente personer kan få god fremgang med de aller fleste treningsprogrammene, så lenge 2 kritiske elementer er på plass; progresjon og kosthold.

Før du vurderer å bytte treningsprogrammet, bør du altså spørre deg selv disse spørsmålene.

  • Har jeg gitt treningsprogrammet nok tid?
  • Har jeg fokusert på progresjon, og økt belastningen over tid?
  • Har jeg hatt et bra kosthold?
  • Hvorfor skal jeg bytte treningsprogram?

Dersom svaret på de 3 første spørsmålene er et rungende JA, og du i tillegg har en god grunn til hvorfor du skal bytte, så er det bare å finne et nytt et.

Dersom du derimot ikke har de svarene, kan det være at du er en av de som er på jakten etter det perfekte treningsprogrammet.
Til deg har vi et klart budskap:

Det perfekte treningsprogrammet finnes ikke, og du vil få langt bedre resultater med et «dårlig» treningsprogram som du faktisk følger, kontra et bra treningsprogram du kun følger et par uker!

Men hva med variasjon, da?

Variasjon er vel og bra, så sant du ikke konstant endrer hele treningsrutinen din.

Det er ingenting i veien for å bytte ut en stående roing med en annen variant. Snarere tvert imot, det er faktisk anbefalt å variere øvelsene i ny og ne.

Det er altså ikke variasjon vi snakker om i denne artikkelen – vi snakker om det å endre hele treningsrutinen fordi man er for utålmodig, eller lett blir lei av «å gjøre det samme hver gang».

Se for deg følgende.
Du begynner med et nytt treningsprogram, og det anbefales at du begynner med relativt lett belastning, slik at du ikke stagnerer med en gang.
Du følger treningsprogrammet i 3-4 uker, og det begynner endelig å bli litt tungt – før du bestemmer deg for å bytte til et annet treningsprogram igjen.
Slik fortsetter det, og du ender faktisk opp med å trene med den samme belastningen år ut og år inn, og får aldri noen reell fremgang!

Vårt råd er derfor enkelt – gi treningsprogrammet en sjanse, før du blir med i gjengen som er på en evig jakt etter det perfekte treningsprogrammet 😉