Teknikk på romaskinen: Slik gjør du det riktig

Romaskin

En romaskin er et svært nyttig treningsverktøy, og vil kunne bidra til å aktivere så godt som hele kroppen i løpet av økta. Til tross for at romaskinen ser veldig enkel ut har likevel teknikken du bruker mye å si for resultatene dine.

I denne artikkelen gir vi deg 10 tips for hvordan du kan ha så god teknikk som mulig på romaskinen.

1. Ikke hold for hardt i håndtaket

En feil mange gjør er at de holder for hardt i håndtaket mens de ror. Du skal selvfølgelig holde hardt nok til at bevegelsen oppleves som stabil. Samtidig skal du ikke klemme så hardt du kan.

Om du gjør det vil du rett og slett bli veldig sliten i underarmene. Kanskje må du også avslutte treningsøkten fordi armene rett og slett ikke orker mer.

2. Bruk bena

Selv om overkroppen også i stor grad aktiveres når man ror, handler mye av bevegelsen om å benytte seg av muskulaturen i underkroppen. Istedenfor å dra bakover ved hjelp av overkroppen, skal du altså i stor grad sparke fra med bena.

Etter en heftig økt på romaskinen skal du utvilsomt kjenne det i underkroppen, og dersom du primært kjenner det i overkroppen gjør du det rett og slett feil.

3. Press bakover, ikke oppover

Mange gjør den feilen at de løfter kroppen litt opp mens de drar kabelen bakover.

Et typisk tegn på dette er at rumpa løftes litt opp fra setet mens du trener. Dette skal ikke skje, og rumpa skal til enhver tid være plassert på setet. En typisk årsak til at man ikke sitter stabilt på romaskinen gjennom hele bevegelsen er at man trener for tungt.

Dersom du kjenner deg igjen i dette kan det altså være en god idè å forsøke med litt lavere belastning neste gang.

4. Ikke bare bruk armene

Som vi nevnte tidligere er det viktig at underkroppen bidrar gjennom hele robevegelsen.

Når du drar kabelen bakover skal du altså ikke kun aktivere muskulaturen i armene, og den virkelig kraften skal komme fra bena.

5. Vær avslappet i albuene

En av feilene svært mange gjør er at de løfter albuene opp på hver side av kroppen. Dette er ikke optimalt, og kan på sikt føre til økt skaderisiko i både skuldre og øvre rygg. Ha derfor fokus på at albuene holdes avslappet på hver sin side av kroppen.

Pass også på at du ikke overdriver ved å presse albuene innover. Albuene skal posisjoneres naturlig, i en avslappet posisjon.

6. Stabil kjerne

Dette er nok en av de viktigste punktene, og gjelder for så godt som alle styrkeøvelser og lignende.

Kjernemuskulaturen din skal til enhver tid holdes stabil, og ryggen skal holdes rett. Dersom du ser deg nødt til å krumme korsryggen i løpet av bevegelsen så trener du rett og slett for tungt!

7. Ha føttene godt plantet i fotholderne

Som nevnt er det muskulaturen i underkroppen som bidrar med store deler av kraften mens man ror. For å sikre et solid fraspark er det derfor kritisk at føttene dine er plassert stabilt på fotholderne.

De aller fleste romaskiner leveres med egne stropper på fotholderne, og vi anbefaler på det sterkeste at du benytter deg av disse.

8. Pusteteknikk

Som ved de fleste andre styrke- og kondisjonsøvelser er det naturligvis viktig å ha pusteteknikken på plass mens man ror.

Når du drar bakover skal du puste ut, og dermed puste inn når du er på vei tilbake til utgangsposisjonen.

9. Kontrollerte bevegelser

Unngå «rykk og napp».

Dersom du ikke utfører robevegelsen rolig og kontrollert vil du øke risikoen for skader, og du vil utvilsomt få mindre effekt av treningsøkten din.

10. Ikke hev skuldrene

Når du drar kabelen mot deg skal du ikke heve skuldrene unaturlig høyt opp.

Du skal derimot fokusere på å presse skulderbladene sammen bak deg, slik at du i størst mulig grad får aktivert den øvre delen av ryggen.

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.