Tredemølle eller ellipsemaskin – hva er best?

Treningsprogram for tredemølle eller ellipsemaskin

Dersom du mosjonerer ofte og samtidig bruker en del tid på treningssenteret er sjansen stor for at det går med mer tid på tredemøllen enn det gjør på ellipsemaskinen.

Men, det ikke mange tenker på er at ellipsemaskinen også er et solid treningsapparat – selv for de som primært fokuserer på løping.

Hvis du vil ha de beste resultatene bør du faktisk prøve å kombinere treningen, og inkludere både tredemøllen og ellipsemaskinen i treningsprogrammet ditt.

Vi går nå gjennom fordeler med begge treningsapparatene, og gir deg noen enkle retningslinjer for hvilket treningsapparat du bør velge basert på dine mål.

Tips: Dersom du vurderer å kjøpe et treningsapparat, anbefaler vi at du tar en titt på våre tester av tredemøller og av ellipsemaskiner!

Tredemølle eller ellipsemaskin?

Best for løpsteknikk: Tredemølle

Dersom du ønsker å øve inn en korrekt og optimal løpsteknikk er det ingen treningsapparater som passer bedre enn tredemøllen.

Når du trener på en tredemølle så utfører du eksakt samme bevegelser som du ville gjort dersom du løp ute, og en tredemølle er derfor et perfekt verktøy for å få på plass løpsteknikken.

Dersom du ikke bor i umiddelbar nærhet til skog og mark vil du også merke at de aller fleste tredemøller gir bedre demping enn det du får når du løper på asfalt.

Best for å spore progresjon: Begge

En av de største fordelene med både tredemøller og ellipsemaskiner er at det er så utrolig enkelt å følge med på progresjonen over tid.

Så godt som alle nyere treningsapparater leveres med innebygde treningscomputere med mange hendige funksjoner, som blant annet gjennomsnittsfart, antall kilometer tilbakelagt og gjennomsnittlig puls gjennom hele treningsøkten.

Best for lommeboka: Ellipsemaskin

Dersom du leser denne artikkelen fordi du er usikker på om du skal velge en tredemølle eller en ellipsemaskin, så bør du være klar over at ellipsemaskiner stort sett har en langt lavere prislapp enn tredemøller.

Mye av årsaken til dette er at det rett og slett er mer avansert funksjonalitet på en tredemølle enn det er på en ellipsemaskin.

Best for å gå ned i vekt: Begge

Svært mange lurer på hvilket treningsapparat som er best for å gå ned i vekt, og generelt sett er hverken tredemøllen eller ellipsemaskinen noe bedre enn den andre.

Det handler simpelthen om å finne den treningsformen som passer best for deg!

Når dette er sagt så vil man sannsynligvis brenne noe mer kalorier dersom man løper på maksimal hastighet på en tredemølle, enn det man ville gjort på en ellipsemaskin.

Best hvis du har en skade: Ellipsemaskin

En av de aller største fordelene med en ellipsemaskin er at den legger mye mindre uønsket belastning på ledd, sener og muskler enn det en tredemølle gjør.

Når du trener med en ellipsemaskin unngår du å «trampe» ned i underlaget, og bevegelsen føles mer glidende – og er uten tvil mer skånsom mot kroppen.

Best for hurtighet: Tredemølle

Dersom målet ditt er å bli raskere og mer eksplosiv er uten tvil tredemøllen et bedre valg enn ellipsemaskinen.

Mange tredemøller har en maksimal hastighet på over 18 km/t, noe som er mer enn raskt nok for de aller fleste av oss.

Sagt med andre ord så vil du enkelt kunne gjennomføre intensive intervalløkter, gitt at tredemøllen har høy nok topphastighet.

Best for fullkroppsøkter: Ellipsemaskin

De aller fleste ellipsemaskiner kombinerer bevegelse både i armer og ben.

Dersom motstanden stilles inn høyt nok vil faktisk en ellipsemaskin bidra til at du bygger styrke også i overkroppen.

Årsaken til dette er håndtakene du holder i, som hele tiden må føres frem og tilbake.

I tillegg til dette vil også bevegelsesbanen føre til at du må aktivere kjernen under hele treningsøkten.

Best for styrke i underkroppen: Tredemølle

Nei, vi påstår ikke at 30 minutter på tredemølla er like bra som en solid treningsøkt med knebøy og beinpress, men en tredemølle kan allikevel være et solid verktøy for å bygge styrke i underkroppen.

Nøkkelen ligger i muligheten for å stille inn tredemøllen med stigning, og mange tredemøller leveres med en maksimal stigning på over 15% – mer enn nok for en solid treningsøkt!

Så, hvilket treningsapparat er best?

Som du helt sikkert har skjønt så kan man ikke si at hverken tredemøllen eller ellipsemaskinen er bedre enn den andre.

Alt avhenger av deg og dine forutsetninger – og naturligvis hva du ønsker å oppnå med treningen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!