Styrke eller kondisjon: Hva bør trenes først?

Løper på tredemølle

Mange sitter nok og lurer på om de bør trene styrke eller kondisjon først. Før vi går i dybden på dette, vil vi gjerne spørre deg. Har du noen gang kjørt en tung styrkeøkt etter en lang kondisjonsøkt?

Dersom svaret ditt er ja, vet du nok at kondisjonsøkten uten tvil påvirker prestasjonen i vektrommet.

Om du for eksempel har jogget i 90 minutter, så er det ikke å komme unna at du ikke klarer å yte maksimalt i knebøystativet! Kjører man derimot en kondisjonsøkt etter styrketreningen, vil man ofte bare føle seg mer energisk og energifylt.

Personlig føler vi at å trene styrke før kondisjon fører til mer energi, mens å trene styrke etter kondisjon fører til mindre energi.

Nøkkelfaktoren – EPOC

Hjertet

Etter en treningsøkt er forbrenningen forhøyet i opptil 48 timer etter at økten er avsluttet. Dette skyldes at kroppen får et økt oksygenopptak, kalt EPOC (Excess post-exercise oxygen consumption).

EPOC oppstår fordi kroppen har behov for mer energi, som brukes til å reparere de nedbrutte muskelfibrene etter en treningsøkt. Denne reaksjonen skjer i langt større grad etter høy-intensitets vekttrening, enn etter lav-intensitets kondisjonstrening.

Dette er mye av grunnen til at det er viktig at du putter så mye energi som overhodet mulig til vekttreningen.

Så, dersom du trener kondisjon før styrke, vil du ikke ha energi til å trene så hardt som mulig.
Det vil kunne gi mindre energi på treningssenteret, og dette påvirker EPOC. Resultatet er lavere kaloriforbrenning!

En studie utført av Universitetet i Tokyo konkluderte faktisk med at man forbrenner mer fett i løpet av kondisjonsøkten dersom man kjører den etter styrketreningen, istedenfor før.

Syns du det høres rart ut? Prøv selv! Prøv å trene kondisjon før styrke og vice versa. Vi tror du enkelt kan bedømme hvilken metode som fungerer best.

Forskjellige mål

Vi vil også trekke frem at det med dette, som med alt annet, er individuelle forskjeller. Denne artikkelen er rettet mot deg som har som hovedmål å øke muskelmassen og/eller forbrenningen.

Dersom målet ditt er å løpe maraton, bryter nok argumentene våre litt sammen. Det er nok ikke optimalt å trene en hard økt med knebøy før du skal ut å løpe 20 kilometer.

Vårt siste tips til deg er derfor at du bør trene den treningsformen du ønsker å forbedre deg i først.

Er målet ditt å løpe 5 km innen en viss tid? Da trener du kondisjon først. Er målet ditt å ta x antall kg i knebøy? Da trener du styrke først!

Kilder

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.