Sidehev med manualer – unngå denne feilen!

Sidehev med manualer

Dersom du alltid har drømt om brede og muskuløse skuldre, er sidehev med manualer et fantastisk godt alternativ.

Øvelsen passer forøvrig ikke kun for menn, med passer også perfekt for kvinner som ønsker å få et mer velutviklet og estetisk pent skulderparti.

Dersom man ser bort fra det estetiske, er også sidehev med manualer en flott øvelse for å styrke deltamuskelen, noe som reduserer risikoen for skader – samt at det kan bidra til at du bryter gjennom platåer i andre øvelser, slik som benkpress.

Til tross for at sidehev med manualer tilsynelatende er en enkel øvelse, ser man allikevel at svært mange gjør èn spesiell feil.

I denne artikkelen skal vi se på hvordan du ikke bør utføre sidehev, samtidig som vi gir deg en enkel forklaring for hvordan teknikken egentlig bør være.

Bruk av moment

Feilen vi snakker om er altså bruk av moment.

Dette er ikke noe som er unikt for akkurat denne øvelsen, men mange ser ut til å være av den oppfatningen av at litt ekstra moment er greit når man tar sidehev.

Slik er det altså ikke, og dersom du føler at du svinge litt med overkroppen for å få opp vektene, trener du rett og slett for tungt.

Ved å «jukse» med å bruke moment vil du ikke klare å isolere muskelen like godt, og du ender i praksis opp med å få dårligere resultater.

Det er ikke alltid like enkelt å vite om man bruker litt moment eller ei, og vi har derfor en helt enkel metode for å finne ut av om du kanskje trener med litt for tunge vekter.

Neste treningsøkt anbefaler vi derfor at du prøver å utføre sidehev med litt lavere belastning enn du normalt benytter.

Kjennes øvelsen tyngre ut når du har mindre belastning?

Da skyldes det mest sannsynlig at du trener med for tunge vekter, og «hjelper til» med overkroppen underveis i øvelsen!

Sidehev med manualer – slik gjør du det

Sidehev med manualer utføres jo tradisjonelt sett stående.

Vi anbefaler derimot at du forsøker å sitte på kne mens du gjennomfører øvelsen.

Dette vil, enten du vil det eller ei, begrense muligheten for å «hjelpe til» med overkroppen – og resultatet vil bli at du klarer å isolere skuldermuskulaturen bedre.

  1. Grip tak i en manual i hver hånd, og sett deg ned på kne.
  2. Bøy overkroppen lett fremover, og plasser manualene foran deg. Ha en liten bøy i albuene, slik at armene dine ikke henger rett ned.
  3. Løft deretter begge manualene opp på hver side av kroppen, og stopp når det dannes en rett linje mellom skuldrene, albuene og håndleddene dine.
  4. Senk deretter manualene rolig tilbake til utgangsposisjonen.

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!