Sidehev med manualer: Unngå denne feilen

Sidehev med manualer

Alltid har drømt om brede og muskuløse skuldre? Da har du sikkert prøvd sidehev med manualer.

Om man ser bort fra muskelvekst er også sidehev med manualer en flott øvelse for å styrke deltamuskelen. Dette kan bidra til at du bryter gjennom platåer i andre øvelser, slik som benkpress. Sterke skuldre vil også redusere risikoen for skader.

Til tross for at sidehev med manualer tilsynelatende er en enkel øvelse, ser man likevel at mange gjør èn spesiell feil.

I denne artikkelen skal vi se på hvordan du ikke bør ta sidehev!

Bruk av moment

Feilen vi snakker om er bruk av moment.

Det er ikke noe som er unikt for akkurat denne øvelsen, men mange ser ut til å tro det er greit med litt ekstra moment når man tar sidehev. Slik er det altså ikke. Om du føler at du svinge litt med overkroppen for å få opp vektene trener du rett og slett for tungt.

Ved å jukse vil du ikke klare å isolere muskelen like godt. Resultatet blir dårligere kontakt med musklene, og mindre gevinst fra treningen.

Det er ikke alltid like enkelt å vite om man bruker litt moment eller ei. Vi har derfor en helt enkel metode for å finne ut av om du kanskje trener med litt for tunge vekter. Neste treningsøkt anbefaler vi derfor at du prøver å ta sidehev med litt lavere belastning enn du ellers bruker.

Kjennes øvelsen tyngre ut når du har mindre belastning?

Da trener du kanskje litt for tung, og hjelper til med overkroppen underveis i øvelsen!

Sidehev med manualer – slik gjør du det

Sidehev med manualer tas normalt stående. Vi anbefaler at du forsøker å sitte på kne mens du gjennomfører øvelsen.

Dette vil begrense muligheten for å «hjelpe til» med overkroppen. Resultatet vil bli at du klarer å isolere skuldrene bedre!

  1. Grip tak i en manual i hver hånd, og sett deg ned på kne.
  2. Bøy overkroppen lett fremover, og plasser manualene foran deg. Ha en liten bøy i albuene, slik at armene dine ikke henger rett ned.
  3. Løft deretter begge manualene opp på hver side av kroppen, og stopp når det dannes en rett linje mellom skuldrene, albuene og håndleddene dine.
  4. Senk deretter manualene rolig tilbake til utgangsposisjonen.

Les også: YTW-raise for sterke og skadefrie skuldre

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.