Dips med strikk: Litt ekstra hjelp er lov!

Dips med strikk

Dips er en øvelse hvor du kun bruker egen kroppsvekt, og kan være utfordrende for mange. Har du vurdert dips med strikk?

Øvelser med kroppsvekt kan være gull verdt for å bygge muskler og styrke i overkroppen. Sammen med push-ups og pull-ups er nok dips en av de mest populære øvelsene hvor man kun bruker kroppsvekt.

Likt som de andre øvelsene er dips veldig utfordrende for mange. Man skal jo tross alt løfte opp hele kroppen kun ved bruk av armene. Mange tar derfor sittende dips på benk, som er en enklere variant av vanlig dips.

En annen variant du kan prøve deg på er dips med strikk. Denne varianten er tyngre enn dips på benk, og har samtidig samme bevegelsesmønster som vanlige dips. Her vil du enklere få øvd inn teknikken slik at du kan klare helt vanlige dips uten ekstra hjelp på sikt!

Dips med strikk: Dette er teknikken

Tanken bak å bruke en strikk er at øvelsen skal bli litt enklere å utføre. Strikken vil ta en del av belastningen, og du vil derfor måtte jobbe med litt mindre enn din egen kroppsvekt.

Dips med strikk er et spesielt godt alternativ for nybegynnere. Du kan selvfølgelig også bruke en dips-maskin, som automatisk vil ta en del av belastningen for deg. For øvrig er det langt fra alle treningssenter som har en slik maskin. Om du skal trene hjemme er det samtidig mildt sagt upraktisk med en stor dips-maskin.

Det enkleste blir selvfølgelig å bruke helt vanlige dip-bars. Den eneste forskjellen er at du fester en strikk i stengene, og lar strikken ta litt av belastningen for deg. Slik gjør du det!

 1. Finn en treningsstrikk, og heng strikken mellom begge dips-barene.
 2. Om du trenger lite ekstra hjelp kan du bruke en relativt løs treningsstrikk. Trenger du mye assistanse velger du en strammere strikk.
 3. Still deg opp foran dips-barene, og grip tak på begge sider.
 4. Legg det ene kneet ditt over strikken. Tanken er altså at strikken vil hjelpe til med å løfte opp kroppen under øvelsen.
 5. Deretter tar du dips på helt vanlig måte.

Om du ikke er helt trygg på teknikken gir vi deg en kort oppsummering her.

 1. Hendene dine bør være plassert med en skulderbreddes avstand.
 2. Senk deretter kroppen nedover, rolig og kontrollert. Dra skuldrene nedover, samtidig som du presser skulderbladene sammen.
 3. Albuene skal være vinklet rett bakover.
 4. Fortsett å senke overkroppen til du har omtrentlig 90-graders vinkel i albuene.
 5. Press så kroppen opp igjen, helt til armene dine nesten er helt strekt ut.
 6. Armene skal holdes tett inntil kroppen gjennom hele øvelsen!

Dips med strikk: Variasjon for bryst

Teknikken vi beskrev over vil hovedsakelig legge belastning på triceps. Det finnes også en annen variant av dips, som i større grad trener bryst.

Det er ikke spesielt store forskjeller, men det er et par viktige faktorer som endres. Når du trener dips for bryst skal ikke albuene være plassert tett inntil kroppen. De skal peke litt utover!

Samtidig skal tyngdepunktet være litt annerledes. Når du trener for bryst skal du flytte tyngdepunktet så langt frem som overhodet mulig. Dette vil føre til at mer av belastningen flyttes over på brystmuskulaturen.

Ellers er øvelsen helt lik, og også denne varianten kan gjøres med strikk!

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.