Ettbeins strake markløft med kettlebell: God baseøvelse

Ettbeins strake markløft med kettlebell

Kettlebells er et perfekt verktøy for deg som ønsker å ta treningen til et nytt nivå, og er spesielt godt egnet til funksjonell trening.

Dagene hvor trening med kettlebells ble ansett som mindre krevende en annen trening er også forbi, og en treningsøkt med kettlebells vil faktisk ofte være mer krevende enn en tradisjonell styrkeøkt.

Ettbeins strake markløft med kettlebell er en øvelse som ofte blir oversett, til tross for at det er en av de mest effektive metodene for å bygge styrke og muskulatur. Både i kjerne og underkropp!

Ettbeins strake markløft med kettlebell: Dette er teknikken

Dette er en teknisk krevende øvelse, som forutsetter at du allerede har relativt god balanse og en sterk kjernemuskulatur.

Dersom du synes det er vanskelig å utføre øvelsen med kettlebell, anbefaler vi at du begynner uten noen form for belastning.
På denne måten vil du få øvd inn bevegelsen, og risikoen for skader er langt mindre!

  1. Still deg opp foran kettlebellen, med føttene plassert i omkring èn hoftebreddeavstand.
  2. Grip deretter kettlebellen med èn hånd, og se til at du har en liten bøy i knærne (15 – 20 grader). Skyt brystet litt frem for å sikre en stabil kjerne, men ikke overdriv – det skal føles naturlig.
  3. Deretter lener du overkroppen forover, slik at kettlebellen føres ned mot gulvet. Samtidig som du lener deg forover løfter du det ene benet opp fra gulvet. Vær oppmerksom på at det er benet på samme side som du holder kettlebellen som skal løftes opp.
  4. Pass hele tiden på at du lener deg forover på en kontrollert måte, samtidig som du skyver hofta bakover – og ryggen skal naturligvis holdes rett.
  5. Vend deretter tilbake til utgangsposisjonen.

Et spørsmål mange sitter med når det kommer til denne øvelsen er om det er lov å sette ned foten mellom hver repetisjon.

I utgangspunktet bør du ikke sette ned foten underveis i øvelsen, men dersom du ikke har veldig god balanse fra før av kan det være at du rett og slett må gjøre det.

Med tiden vil det bli enklere og enklere å holde balansen, og før du vet ordet av det klarer du å holde balansen gjennom hele settet!

Fordeler med ettbeins strake markløft

Ettbeins strake markløft er utvilsomt en utfordrende øvelse som vil bidra til at du utvikler en solid kjernemuskulatur, kombinert med god balanse og koordinasjon.

Kort og godt er ettbeins strake markløft det som ofte kalles en funksjonell øvelse, som vil gjøre det enklere for deg å håndtere typiske utfordringer i hverdagen.

Her er en kort liste over det vi mener er de beste fordelene med denne øvelsen:

  1. Styrker kjernemuskulaturen.
  2. Aktiverer hele posterios chain (rumpe, bakside lår, legger og nedre del av ryggen).
  3. Bidrar til bedre balanse.
  4. Bedre bevegelighet i hofteleddene.
  5. Forbedret koordinasjon.

Lykke til med treningen!