Trap Bar Markløft – Derfor bør du prøve den!

Trap bar markløft

Dersom du er en av de som er høyere enn 180 cm, har du antageligvis kjent på litt frustrasjon når det kommer til det å trene standard markløft.

Når du velger å bruke en tradisjonell vektstang, vil det i svært mange tilfeller føre til at det legges stor belastning på både hamstring og setemuskulatur.

I utgangspunktet er ikke dette et problem i seg selv, men det vil også resultere i at det legges mer belastning på korsryggen.

I tilfeller som dette kan derfor markløft med trap bar (hexbar) være et veldig godt alternativ.

Med tanke på teknikken er det få forskjeller mellom markløft med trapbar og standard vektstang – og den store forskjellen går i all hovedsak ut på at armene dine vil være plassert inntil siden av kroppen, ikke foran.

Denne plasseringen av hendene vil resultere i at belastningen som legges på korsryggen reduseres, og øvelsen i seg selv vil føles langt mer smidig enn tradisjonelle markløft.

Når du benytter en trap bar til å utføre markløft, vil vektbelastningen i utgangsposisjonen bli distribuert relativt likt mellom knærne og hoftene – som er ulikt fra tradisjonelle markløft, hvor store deler av bevegelsen altså ligger i hofteleddet.

Vi ser nå videre på 3 gode grunner til at du bør gi markløft med trap bar et forsøk!

Trap Bar Markløft – 3 gode grunner!

Som vi nevner innledningsvis finnes det mange årsaker til at markløft med trap bar er et godt alternativ til tradisjonelle markløft.

1. Stangen føres ikke rett foran leggene

Èn av de store fordelene med trap bar markløft er at du unngår at bevegelsesbanen til stangen er rett foran leggene.

Denne egenskapen er spesielt god for de av oss som enten har lange ben, problemer med ryggen eller generelle bevegelsesproblemer.

En annen stor fordel med at vektstangen ikke må føres rett foran leggene er at leggene da har rom til å føres litt fremover i løpet av løftet, noe som igjen resulterer i at hofteleddet kan føres lengre ned.

Sagt med andre ord – du kan gå dypere!

2. Nøytralt grep

Når du utfører markløft med trap bar har du ikke noe annet valg enn å trene med et nøytralt grep.

Dette er ulikt fra tradisjonelle markløft, hvor du typisk enten trener med overhåndsgrep, eller eventuelt med et «blandet grep» – hvor håndflaten på den ene hånden er vendt innover, mens den andre er vendt utover.

I praksis vil det nøytrale grepet gjøre det enklere for deg å opprettholde en rett og stabil kjernemuskulatur, samtidig som du minimerer risikoen for en muskelavrivning i biceps – ja, det skjer!

3. Redusert belastning på korsryggen

Tradisjonelle markløft legger relativt stor belastning på korsryggen, og er nok en av de typiske øvelsene hvor skader fort kan oppstå.

Å trene tradisjonell markløft, med vektstangen plassert foran kroppen, er naturligvis ikke et problem for alle.

Man ser allikevel at denne bevegelsesbanen rett og slett er uegnet for enkelte, og det er derfor svært gode nyheter at trap bar markløft ikke fører til samme belastning på korsryggen.

Ved å plassere hendene på hver sin side av kroppen mens du drar stanga oppover, vil vekten være nærmere tyngdepunktet ditt.

Du unngår da at vekten «drar» overkroppen din fremover i løpet av øvelsen, og belastningen vil flyttes mer over til rumpe og bakside lår – og ikke på korsryggen!

Lykke til med treningen!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!