Trap Bar Markløft: Derfor bør du prøve den

Trap bar markløft

Er du høyere enn 180 cm? Da har du kanskje kjent på litt frustrasjon når du tar markløft?

Når man bruker en vanlig vektstang under markløft, vil det ofte legges større belastning på både hamstring og setemuskulatur. I utgangspunktet er ikke dette et problem. Men det vil også resultere i at det legges mer belastning på korsryggen.

I tilfeller som dette kan derfor markløft med trap bar (hexbar) være et veldig godt alternativ. Med tanke på teknikken er det få forskjeller mellom markløft med trapbar og standard vektstang. Den store forskjellen går ut på at armene dine vil være plassert inntil siden av kroppen, ikke foran.

Denne plasseringen av hendene vil flytte belastningen vekk fra korsryggen. For mange vil øvelsen føles mye mer smidig enn tradisjonelle markløft.

Vi ser nå videre på 3 gode grunner til at du bør gi markløft med trap bar et forsøk!

Trap bar markløft – 3 gode grunner

1. Stangen føres ikke rett foran leggene

Èn av de store fordelene med trap bar markløft er at du unngår at bevegelsesbanen til stangen er rett foran leggene.

Denne egenskapen er spesielt god for de av oss som enten har lange ben, problemer med ryggen eller generelle bevegelsesproblemer.

En annen stor fordel med at vektstangen ikke må føres rett foran leggene er at leggene da har rom til å føres litt fremover i løpet av løftet. Dette fører til at hofteleddet kan trekkes lengre ned.

Sagt med andre ord. Du kan gå dypere!

2. Nøytralt grep

Når du tar markløft med trap bar har du ikke noe annet valg enn å trene med et nøytralt grep.

Dette er ulikt fra tradisjonelle markløft. Der trenes det ofte med overhåndsgrep, eller et «blandet grep».

I praksis vil det nøytrale grepet gjøre det enklere for deg å opprettholde en rett og stabil kjernemuskulatur. Samtidig blir risikoen mindre for en muskelavrivning i biceps. Ja, det skjer!

3. Redusert belastning på korsryggen

Vanlige markløft legger relativt stor belastning på korsryggen. Mange har nok skadet seg etter å ha tatt markløft.

Å trene vanlige markløft er naturligvis ikke et problem for alle. Man ser likevel at bevegelsesbanen er uegnet for enkelte. Derfor er det gode nyheter at trap bar markløft ikke gir samme belastning på korsryggen.

Ved å plassere hendene på hver sin side av kroppen mens du drar stanga oppover, vil vekten være nærmere tyngdepunktet ditt.

Du unngår da at vekten «drar» overkroppen din fremover i løpet av øvelsen. Belastningen vil da flyttes mer over til rumpe og bakside lår – og ikke på korsryggen!

Avatar

Hege V

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.