Hvor fort bør man løpe? Vi gir deg svaret

Kvinne som løper fort på 3 km

Det er lite som er så effektivt for kondisjonen som det å løpe. Men vet du hvor fort man bør klare å løpe ulike distanser?

Det viktigste er naturligvis ikke hvor fort man løper. Så lenge man kommer seg ut på en løpetur er mye gjort, hvertfall for helsa sin del. Vi hobbymosjonister konkurrerer jo stort sett bare mot oss selv, og det er ikke alltid det er så lurt å sammenligne seg med andre.

Når dette er sagt så er det jo likevel litt interessant å vite hvor fort en gjennomsnittlig person løper ulike distanser. Dette kan si mye om hvor godt trent du er, eller eventuelt hvor god løpeteknikk du har. Selv om noen løper raskere enn deg på en viss distanse, vil det altså ikke si at personen har bedre kondis enn deg. Som med all annen trening er det viktig å ha god teknikk!

Hvor fort bør man løpe: Ulike distanser

For å gjøre listen så komplett som mulig har vi valgt å ta med flere ulike distanser. Noen trives jo tross alt best med kortere distanser, mens andre gjerne løper mer enn 1 mil når de tar seg en joggetur. Distansene vi har tatt for oss er 1 km, 3 km, 5 km, 10 km, halvmaraton og maraton.

Før du leser videre bør du naturligvis ha i bakhodet at dette er veldig generelle svar. Her finnes det ingen fasit, og fortvil ikke om du er en god del tregere enn gjennomsnittet. Det viktigste er som sagt at du kommer deg ut og trener, og ikke hvor fort du løper i forhold til sidemannen!

1. 1 km

Om du kun skal løpe 1 kilometer bør naturligvis tempoet være en god del høyere enn for de andre distansene. I dette eksempelet har vi altså ikke anslått hvor raskt du bør løpe hver kilometer på en lengre joggetur. Vi har heller sett på hvor fort du bør klare å løpe 1 km om du gir alt.

For en passelig godt trent person bør det ta omtrentlig 3 til 5 minutter å løpe 1 kilometer, avhengig av erfaring og kondisjon. Svært godt trente personer kan klare 1 km på 2 minutter og 25 sekunder til 2 minutter og 45 sekunder.

Om du ikke har løpt på en god stund, eller faktisk aldri har gjort det i det hele tatt, er det ikke uvanlig om det tar mer enn 6 minutter per kilometer. Dette kan ofte skje i starten, da man trenger flere pauser underveis.

2. 3 km

Dette er nok en mer vanlig distanse enn 1 kilometer. Om man skal mimre litt tilbake til skolebenken er det vel heller ikke uvanlig at det grøsser nedover ryggen når man tenker på den anerkjente 3000-meteren.

En gjennomsnittlig godt trent person bruker omtrentlig 15 – 20 minutter på 3 km. Personer som har litt mer trening under belte klarer typisk 3 km på 13 – 15 minutter. Tider under 12 – 13 minutter er å regne som veldig bra.

Om du klarer å løpe 3 km på under 10 minutter bør du være stolt. Dette er på nivå med profesjonelle utøvere, og verdensrekorden er 7:20 (satt av Daniel Komen i 1996).

3. 5 km

Nå begynner distansen å bli litt lengre, og det blir mer eller mindre umulig å holde samme tempo som på de kortere distansene.

For det første. Mange har som mål å fullføre en 5 km løpetur. Det er jo tross alt en prestasjon i seg selv. Om du ikke har prøvd deg på slike distanser tidligere anbefaler vi at du tar en titt på Couch to 5K. Dette er et fint treningsprogram for deg som skal løpe 5 kilometer for første gang.

I gjennomsnitt bruker en passelig godt trent person som ikke spesifikt bedriver løpetrening, omtrentlig 30 – 35 minutter på å løpe 5 km. Med litt mer erfaring under beltet er det langt fra umulig å klare 5 km på 20 – 30 minutter.

I henhold til Runner’s World er det kun 10% som klarer å gjennomføre 5 kilometer på under 25 minutter. Dataene er basert på omtrentlig 35 millioner resultater fra over 28.000 løpekonkurranser.

Mindre trente personer kan fort bruke 40 – 50 minutter. Forklaringen er naturligvis enkel. For utrente personer vil det være vanskelig å jogge sammenhengende i 5 kilometer. Man trenger gjerne pauser underveis hvor man må gå litt.

En profesjonell mannlig utøver bruker typisk 16 – 17 minutter på 5 km, mens en kvinnelig utøver bruker rundt 19 – 20 minutter.

4. 10 km

Her gjelder det å skru på bremsene. Går man for hardt ut på et 10 km løp risikerer man å stivne allerede før man er ferdig med halve turen.

Eliteutøvere bruker rundt 30 – 35 minutter på å løpe 10 km. For menn er verdensrekorden 26:11, mens den er 29:17 for kvinner. Ganske uoppnåelig for de fleste av oss, med andre ord.

En gjennomsnittlig godt trent person bruker typisk 55 – 65 minutter på 10 kilometer. Om du er mindre godt trent er det ikke utenkelig at det kan gå 90 – 120 minutter på hele turen. Her gjelder det å spare på kreftene underveis, slik at man ikke sprekker halvveis ut i løpet!

5. Halvmaraton

Et halvmaraton er en real utfordring for de fleste av oss. Her skal man tilbakelegge intet mindre enn 21 kilometer. 21.097,5 meter for å være helt nøyaktig.

Den gjennomsnittlige tiden for menn på et halvmaraton er omtrent 2 timer, mens kvinner bruker omtrent 2 timer og 15 minutter. Om du ikke har løpt et halvmaraton før er det helt vanlig å bruke mer enn 2,5 timer, mens de som er godt trent gjerne ikke bruker mer enn 90 minutter.

6. Maraton

Siste distanse ut, og samtidig den som er mest utfordrende. Et maraton er hele 42 kilometer langt. Her gjelder det virkelig å disponere kreftene riktig!

Et gjennomsnittlig maratonløp tar nøyaktig 4 timer og 21 minutter. For menn er tiden 4 timer og 13 minutter, mens den for kvinner er 4 timer og 42 minutter. Om du er relativt godt trent er det helt oppnåelig å fullføre maraton på under 4 timer, mens de som er svært godt trent kan klare det på under 3 timer.

FAQ – Ofte Stilte Spørsmål

down-arrow Hvor fort bør man løpe 1 km?

For en godt trent person bør det ta omtrentlig 3 til 5 minutter å løpe 1 kilometer. Svært godt trente personer kan klare 1 km på 2 minutter og 25 sekunder til 2 minutter og 45 sekunder.

Om du ikke har løpt på en god stund, eller faktisk aldri har gjort det i det hele tatt, er det ikke uvanlig om det tar mer enn 10 minutter.

down-arrow Hvor fort bør man løpe 3 km?

En gjennomsnittlig godt trent person bruker omtrentlig 20 – 25 minutter på 3 km. Personer som har litt mer trening under belte klarer typisk 3 km på 15 – 20 minutter.

down-arrow Hvor fort bør man løpe 5 km?

I gjennomsnitt bruker en passelig godt trent person omtrentlig 30 – 35 minutter på å løpe 5 km. Mindre trente personer kan fort bruke 40 – 50 minutter. Om du har en god del erfaring er det langt fra umulig å klare 5 km på 20 – 30 minutter.

En profesjonell mannlig utøver bruker typisk 16 – 17 minutter på 5 km, mens en kvinnelig utøver bruker rundt 19 – 20 minutter.

down-arrow Hvor fort bør man løpe 10 km?

En gjennomsnittlig godt trent person bruker typisk 55 – 65 minutter på 10 kilometer.

Om du er mindre godt trent er det ikke utenkelig at det kan gå 90 – 120 minutter på hele turen.

down-arrow Hvor fort bør man løpe halvmaraton?

Den gjennomsnittlige tiden for menn på et halvmaraton er omtrent 2 timer, mens kvinner bruker omtrent 2 timer og 15 minutter.

Om du ikke har løpt et halvmaraton før er det helt vanlig å bruke mer enn 2,5 timer, mens de som er godt trent gjerne ikke bruker mer enn 90 minutter.

down-arrow Hvor fort bør man løpe maraton?

Et gjennomsnittlig maratonløp tar nøyaktig 4 timer og 21 minutter.

For menn er tiden 4 timer og 13 minutter, mens den for kvinner er 4 timer og 42 minutter.

Om du er relativt godt trent er det helt oppnåelig å fullføre maraton på under 4 timer, mens de som er svært godt trent kan klare det på under 3 timer.

Kilder

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social