Hva er padel? Alt du trenger å vite om padel

Har du hørt folk snakke om padel, den nye og spennende sporten? Men hva er padel, og hvorfor det er så populært?

I denne artikkelen går vi gjennom hva denne artige og raskt voksende sporten går ut på. Vi ser også på hvordan man kan spille padel.

Hva er padel?

Det er først de siste årene at folk virkelig har begynt å snakke om padel her i Norge, og sporten er på full fremmarsj. Flere og flere begynner å spille og antall padelbaner øker stadig. Derimot er idretten langt fra ny og den er faktisk den nest største idretten i Spania, etter fotball!

Reglene ble bestemt på starten av 70-tallet. International Padel Federation ble dannet først i 1991.

Padel kan egentlig betegnes som en blanding av squash og tennis. Man spiller på en bane som er 10 x 20 meter med glassvegger rundt, som vi også kjenner fra squash. På toppen av glassveggene er det et nettinggjerde.

Banen deles av et 88 cm høyt nett, som gir assosiasjoner tennis. Veggene brukes i spillet og gjør at ballen kan sprette i alle retninger. Underlaget kan være av litt forskjellig materiale, og avhenger av om banen er innendørs eller utendørs.

Racketene som brukes har små hull i stedet for strengene vi kjenner fra tennisracketene. De er også mindre og tykkere. På den måten får man bedre kontroll på racketen. Ballen som brukes kan minne om en tennisball.

Som regel spilles padel i double format, som vil si at det er to spillere på hvert lag. Det er denne formen som brukes i mesterskap. Man kan også spille single-padel, men foreløpig er det få slike baner i Norge.

Hvordan spille padel?

Om du vil gå i gang med å spille padel er det viktig at du først og fremst kan reglene.

Padel: Dette er reglene

 • Spillet starter med underhåndsserve. Ballen må treffes under hoftehøyde. Du får 2 forsøk.
 • Det er ikke lov å ta overhåndsserve i padel. Når du server skal du la ballen sprette i bakken og dermed ta en underhåndsserve. Ballen må være under hoftehøyde når du treffer den.
 • Den første serven tas fra høyre side. Ballen må treffe i motsatt serverrute på motstanderens banehalvdel.
 • Man får som nevnt 2 sjanser til å serve. Hvis man bommer på 2. sjanse, går poenget til motstanderen. Serven skal også tas igjen om ballen treffer nettet før den går over.
 • Når ballen kommer fra motspiller og over til deg, kan du ikke slå den før den har truffet bakken én gang. Deretter kan den treffe glassveggene før du slår den tilbake, men den kan ikke treffe bakken igjen.
 • Før ballen går over til motstanderens halvdel, kan du sende den via veggen på din side (ikke gjerdet).
 • Du kan smashe ballen, altså sende den i gulvet på motstanderens banehalvdel, så den spretter ut av banen.
 • For å få ballen i spill igjen, kan motstanderen gå på utsiden av banen.

Hvordan beregnes poengene i padel?

Hva er padel: En komplett guide

Poengsystemet er altså det samme som for tennis, der det er best av 3 sett som vinner. Det er om å gjøre å vinne 6 game i hvert sett. Poengberegningen i game er 15, 30, 40 – game. Er stillingen 40-40, må et av lagene vinne med 2 poeng for å avgjøre gamet.

Dette gir poeng i padel

 • Hvis motstanderen feiler 2 ganger på serven.
 • Om ballen spretter 2 ganger på motstanderens side eller ballen treffer nettinggjerdet.
 • Motstanderen sender ballen i nettet.
 • Du for også poeng om motstanderen sender ballen i eget gjerde.
 • Hvis motstanderen slår ballen før den har vært i bakken.
 • Du får poeng om ballen treffer motstanderen, annet enn på racketen.
 • Hvis motstanderens ball berører nettet eller nettstolpen.
 • Om motstanderen slår ballen i eget nettinggjerde, eller ballen går rett i nettinggjerdet på din side, uten å treffe bakken først.
 • Dersom motstanderen slår ballen inn i en gjenstand utenfor banen.

Hva kreves av utstyr for å spille padel?

Først og fremst må du sjekke om det er en padelbane i nærheten av der du bor. Foruten en bane, må du naturligvis ha en padelracket og noen baller.

Lette og løse klær er også å anbefale. Padel er tross alt en sport der du skal være mye i bevegelse!

De fleste steder tilbyr utleie av racketer, så du trenger ikke å kjøpe utstyret før du faktisk har prøvd om padel er noe for deg.

Hvorfor har det blitt så populært?

Padel er en idrett som passer både barn og voksne. Det er lettere å spille enn tennis og krever ikke så store tekniske ferdigheter. På den måten kan du raskt oppleve mestring, noe som ofte passer barn veldig godt. Faktisk vil du oppleve fremgang allerede første gangen du spiller.

Når du spiller padel får du både styrke- og kondisjonstrening med på kjøpet, i tillegg til at du trener opp koordinasjonen. Det er ikke noe krav om at du må ha spilt squash eller tennis for å mestre padel.

Padel i Norge

Padel har hatt enorm interessevekst de senere årene. Fra at det kun var 9 baner i hele landet i 2017, hadde det frem til oktober 2021 kommet opp i 157 baner. Bare i 2021 ble det bygget 122 baner.

Vi finner ikke eksakte tall på hva status er nå i juni 2022, men vi vet at det var og er planlagt bygging av mange baner i 2022. Så det er stor sjanse for at det er en bane i nærheten av deg, eller at det vil komme en i nærmeste fremtid.

Vi håper du gir det en sjanse og prøver deg på padel!

Kilder:

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social