Lei vanlig trening? Da bør du prøve FootGolf

Ute og spiller footgolf

Svette treningsstudio og spinnville instruktører kan bli for mye av det gode av og til. Hva med å prøve noe nytt?

Er du lei av den vanlige treninga med løping og styrketrening? Da er vi flere. Det er jo ikke spesielt inspirerende å trene det samme dag inn og dag ut. Kanskje du finner glede i en ny type idrett som har blitt populær den siste tiden?

Nei, vi snakker ikke om padling eller SUP-brett. Nå er det FootGolf som gjelder!

FootGolf er basert på 2 av verdens største idretter. Jepp, du gjettet riktig. Fotball og golf. Med FootGolf skal du faktisk gå rundene akkurat som på fairwayen, men samtidig må du også ha ferdigheter med ballen i beina.

Har du innstilt skuddfoten og liker deg i flotte omgivelser med gode venner? Da kan FootGolf være noe for deg!

Hva er FootGolf?

FootGolf
Det ultimate målet er å få ballen ned i hullet. Klarer du en hole-in-one?

Blandingen av fotball og golf kan nesten ikke bli bedre. Nordmenn elsker jo tross alt begge sportene.

Nå som vi både har en Hovland og en Haaland i verdenstoppen i begge sportene, så blir jo ikke akkurat engasjementet mindre. Men hva er egentlig FootGolf, da?

Det er ikke så komplisert. FootGolf er nesten helt likt som vanlig golf. Forskjellen er at du ikke skal bruke en golfkølle, og ballen er naturligvis en god del større. Ballen skal altså sparkes, og målet er enkelt. Du skal treffe hullet!

Hullet på banen er nødvendigvis også litt større enn det man finner på vanlige golfbaner. Størrelsen er omtrentlig en halvmeter i diameter. Det skal med andre ord godt gjøres å treffe en hole-in-one fra 20 – 30 meter!

Hva er reglene i FootGolf?

Mann som trener footgolf
FootGolf er ikke spesielt komplisert, og reglene kan læres i løpet av kort tid.

Med FootGolf trenger du hverken tenkte på offside eller innkast. Sklitaklinger, hissige motstandere og krangling med dommeren blir det heldigvis også lite av.

Om du ikke er av den mest utholdne typen kan vi også berolige deg med at det blir særdeles lite løping. Med mindre du tar en seiersrunde etter en nydelig hole-in-one fra 20 meter, vel og merke.

Fotballsko er altså ikke nødvendig. Faktisk er det ikke lov heller. Strengt forbudt, som FootGolf’erne sier!

Ellers er det naturligvis også en god del andre regler man må følge på FootGolf-banen. Før vi går i gang med en rask gjennomgang av reglene kan det likevel være greit med noen få ordforklaringer.

 • Green: Dette er området rundt det hvite golf-flagget, der hvor det er kort gress.
 • Dropp: Dette vil si at du plukker opp ballen, og deretter holder begge armene ut foran deg. Deretter «droppes» ballen ned igjen i samme retning som den kom fra.
 • Fotball-tee: Her er det enkelt og greit snakk om startposisjonen for hvert hull. Utsparksstedet, altså!
 • Putting: Det ultimate målet i FootGolf. Putting er enkelt og greit at man får ballen oppi hullet.
 • Puttingområde: Et område som er relativt tett inntil hullet. I puttingområdet er det forventet å få ballen i hullet i løpet av 1 – 3 spark.
 • Honnør: Når du vinner en runde får du honnør. I praksis vil det si at du er førstemann ut på neste runde.

Allright. La oss se på reglene!

 • Du blir tildelt ett poeng for hver gang du sparker ballen. Her gjelder det altså å få minst poeng i løpet av runden!
 • Ballen skal alltid spilles ut fra fotball-tee. Ingen unntak!
 • Vipping eller føring av ballen er ikke tillatt. Da vanker det 2 straffepoeng.
 • Om du får en real skivebom kan det hende ballen er uspillbar. I slike tilfeller droppes ballen på den nærmeste delen av banen. 1 straffepong.
 • Du kan ikke flytte på ballen mellom hver runde.
  • Unntak: Om ballen din ligger i veien for motspiller kan den løftes opp, og legges tilbake igjen på eksakt samme sted.
 • Når tiden er inne for å putte bestemmer du selv om flagget skal være i hullet eller ikke.
 • Havner ballen i vannet? Da kan du spille videre uten straffepoeng, om du ikke flytter på ballen. Om ikke blir det ett straffepoeng.

Hvilket utstyr trenger man til footgolf?

Noe av det beste med footgolf er at du mest sannsynlig har alt du trenger i garderobeskapet. Du trenger noen gode sko, men det er ingen andre krav enn at det ikke skal være knotter på dem. Helt vanlige joggesko kan være et godt starting-point. Mange sverger også til torvsko (TF). Her er knottene mye mindre, samtidig som man får litt bedre grep enn med vanlige joggesko.

Det kan også være lurt å ha lette klær, da man skal gå langt og være fleksibel når man sparker ballen. Helt vanlige treningsklær holder for de fleste, hvertfall i begynnelsen. Litt ekstra spenning blir det jo om alle tar på seg en fotballtrøye, før man deler inn i lag og summerer poengene.

Til slutt trenger man naturligvis en fotball. Alle fotballer er lov, enten det er 4-er eller 5-er fotball. Nøyaktig hvilken fotball som er best er ikke greit å si. Mange anbefaler Uniforia Pro Euro 2020 fra Adidas!

Hvordan kommer man i gang med FootGolf?

Det beste er å prøve seg litt fram på en bane. Samle sammen noen venner som har lyst å gjøre noe litt annerledes og gøy!

Samtidig kan det jo være greit å sjekke ut nettsidene til FootGolf Norge. Her finner du mye god informasjon, og de har samtidig en egen Facebook-side hvor du kan få bedre kontakt med miljøet. Alle spørsmål er naturligvis også velkomne!

Om du virkelig blir hekta så kan du til og med delta i serien eller i turneringer som kvalifiserer for VM. Tenkt å bli stjerne i en helt ny sport. Det hadde jo vært litt kult?

Rådet fra oss er hvertfall enkelt. Knyt skolissene, finn noen gode sko, og prøv FootGolf!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social