Vektøkning med kreatin: Hva skal man forvente?

Vektøkning kreatin

Er du nysgjerrig på kosttilskuddet kreatin, og har lyst til å lære mer? Og lurer du kanskje på om du bør forvente en vektøkning, og det er noen farer forbundet med å innta det? 

For hvordan fungerer egentlig kreatin? Og hvorfor er det slik at mange går opp i vekt etter at de har begynt med kreatin?

Hva er kreatin?

Mann med kreatinkapsler og kreatinpulver

 

Kreatin er et naturlig forekommende stoff som finnes i små mengder i musklene våre. Her blir det omdannet til kreatinfosfat, og brukes som et lite, men svært raskt tilgjengelig energilager. Hvis kroppen har et sterkt behov for energi, for eksempel under eksplosiv trening, kan den benytte seg av lageret med kreatinfosfat.

Kroppen produserer kreatin på egenhånd. Det er altså ikke noe du må tilføre kroppen via det du drikker og spiser.

Kreatin finnes likevel som tilskudd, og brukes av mange som ønsker økt energinivå og styrke. Kreatin kan blant annet bidra til økt muskelstørrelse og redusert muskelutmattelse.

Vil kreatin føre til vektøkning?

Det er normalt at man går opp noen få kilo de første ukene etter at man starter på kreatin. Det skjer fordi kreatinet fører til at muskelcellen tar opp mer vann og dermed begynner å svelle. Trener du og spiser riktig vil kreatinet også kunne føre til økt muskelmasse.

Når det kommer til væskeretensjonen i musklene, er denne midlertidig. Vannlagringen vil som oftest avta over tid, og i hvertfall forsvinne så snart du slutter på kreatin.

Det er ingen garanti for at du vil oppleve bedret ytelse av å ta kreatintilskudd. Man har sett at cirka 30 % av de som prøver kreatintilskudd ikke opplever noen endring i verken vekt eller ytelse.

Kan ha positive effekter

Det vanligste kreatin-tilskuddet er kreatin monohydrat. Tilskuddet kan virke positivt inn på korte, intensive treningsøkter. For eksempel styrketrening med repeterende serier eller gjentatte spurter.

Mange kan oppleve at man ikke får ventet muskelvekst, selv om treningsinnsatsen er god. Da kan kreatintilskudd være et alternativ.

Ulike studier har vist at de som inntar kreatin, har større økning i styrke og muskelmasse. Dette gjelder uavhengig av om personen er godt trent eller ei. Man er foreløpig ikke helt sikre på hvorfor det skjer, men man tror at kreatinet stimulerer musklene.

Flere studier har også vist at mennesker som har mistet mye muskelmasse som følge av sykdom, kan dra nytte av kreatintilskudd.

Forbedret ytelse

Man anslår at inntak av kreatin kan gi en økt ytelse på 5-10 %. Med andre ord vil man kunne løfte opptil 10 % tyngre enn om man ikke tok kreatintilskudd.

Hvem burde bruke kreatin?

Det er fortrinnsvis idrettsutøvere som trenger stor muskelmasse, styrke og eksplosivitet som vil ha nytte av kreatin-tilskudd. Det er samtidig også mulig å merke effekten for de som trener mer på hobbynivå.

Kan jeg oppleve bivirkninger av kreatin?

Hvis man leser rundt på nettet, vil man kunne lese om flere skumle bivirkninger man kan oppleve når man tar kreatin.

Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøyskole har, på oppdrag fra Mattilsynet, vært med på utarbeidelsen av en rapport for Vitenskapskomiteen for matrygghet. Det ble ikke funnet påviste helsefarer hos de som tok kreatintilskudd.

Det finnes heller ingen vitenskapelige publikasjoner som beviser de ulike bivirkningene. Raastad tror derfor at påstandene om bivirkninger er noe produsentene selv har funnet på. Det er nemlig noen produsenter som hevder at deres produkt er tryggere, da det er produsert uten bivirkninger.

Så foruten vektøkning, som for noen kan være en lei bivirkning, er det altså ingenting som tyder på at tilskudd av kreatin er farlig.

Finnes det kreatin som ikke gir vektøkning?

Det finnes et kreatintilskudd som heter Kre-Alkalyn. Produsentene hevder at man ikke går opp i vekt av dette tilskuddet.

Dette har faktisk blitt motbevist i en studie. Man tok en gruppe forsøkspersoner, der den ene delen fikk vanlig kreatin og den andre Kre-Alkalyn. Etter 28 dager var det ingen forskjell på de to gruppene. Og ingen av gruppene meldte om bivirkninger.

Kilder: