Hva er spirulina? En enkel oversikt

Spirulina

Spirulina har blitt stadig mer populært som kosttilskudd – både i Norge og resten av verden. Og det er ikke uten grunn. Dette grønne pulveret er nemlig fullpakket med næringsstoffer som kroppen din setter pris på.

Hva er spirulina?

Spirulina er en type blågrønn mikroalge som vokser i både ferskvann og saltvann. Den har fått rykte på seg som en såkalt “supermat”. Den er nemlig rik på proteiner, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Produsenter og brukere trekker ofte frem en rekke mulige helsefordeler.

  • Økt energinivå
  • Høyt innhold av protein
  • Kan støtte vektnedgang
  • Full av vitaminer, mineraler og antioksidanter
  • Kan virke betennelsesdempende
  • Mulig positiv effekt på kolesterolet

Hvem passer Spirulina for?

Spirulina passer for de fleste som ønsker å ta et sunnere valg i hverdagen, og er spesielt godt egnet for vegetarianere og veganere. Den er nemlig en plantebasert kilde til komplett protein – altså den inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger.

I tillegg kan spirulina være nyttig for alle som ønsker å øke inntaket av mikronæringsstoffer, enten du er aktiv, jobber mye eller bare vil gi kroppen et lite løft.


Fordeler med Spirulina

1. Høyt innhold av sunne næringsstoffer

1. Full av viktige næringsstoffer
Spirulina er en næringsbombe i kompakt form. Noen kosttilskudd inneholder opptil 60 % protein, og proteinet har høy kvalitet med et godt aminosyreinnhold.

Næringsinnhold i én spiseskje spirulina (ca. 7 gram):

  • 4 g protein
  • 8 mg kalsium
  • 2 mg jern
  • 14 mg magnesium
  • 8 mg fosfor
  • 95 mg kalium
  • 73 mg natrium
  • 0,7 mg vitamin C
  • Ca. 20 kalorier

Spirulina inneholder også vitaminer som B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, A og K.

2. Vektnedgang

Spirulina har lavt kaloriinnhold, men høyt næringsinnhold – perfekt hvis du er i et kaloriunderskudd.

3. Muskelstyrke og tretthet

Vi har vel alle iblant følt oss litt trette og slitne før en treningsøkt. Årsaken for denne trettheten er ofte det som kalles for oksidativ skade, som altså gjør oss mindre opplagte.

Antioksidantene i spirulina kan hjelpe kroppen med å redusere oksidativt stress, som ofte er årsaken til at man føler seg sliten før trening. Det kan gjøre deg mer utholdende og opplagt når du skal yte fysisk.

4. Kolesterolet

Forskning som denne studien antyder at spirulina kan bidra til å senke LDL (det “dårlige” kolesterolet), samtidig som nivået av HDL (det “gode”) øker.

En annen studie viste at inntak av bare 1 gram spirulina daglig førte til:

  • 16,3 % nedgang i triglyserider
  • 10,1 % reduksjon i LDL-kolesterol

5. Immunforsvaret

Spirulina kan øke kroppens produksjon av antistoffer, som styrker immunforsvaret og hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner og bakterier.

6. Inneholder sunne fettsyrer

Spirulina er en naturlig kilde til både omega-3, omega-6 og omega-9, i tillegg til GLA (gammalinolensyre). Disse fettsyrene er viktige for en rekke prosesser i kroppen – inkludert hormonbalanse og hjernehelse.

7. Mer energi

Vitamin B1 (tiamin), som finnes i spirulina, er viktig for forbrenning av fett og proteiner. Det betyr at kroppen din bruker næringen mer effektivt – og du kan kjenne på økt energi som følge.

8. Betennelsesdempende

En av de mest spennende komponentene i spirulina er phycocyanin, et kraftig antioksidantstoff som også har betennelsesdempende egenskaper. Det kan bidra til å beskytte kroppen mot frie radikaler og redusere betennelser.

9. Godt for huden

Spirulina har en “rensende” effekt og kan bidra til å fjerne avfallsstoffer fra huden. Den fremmer cellefornyelse, som igjen kan gi huden et friskere og mer glødende utseende.

10. Blodtrykket

Noen studier viser at daglig inntak av 4,5 gram spirulina kan bidra til å senke blodtrykket. Lavere doser ser ikke ut til å gi samme effekt, så mengden er viktig om dette er målet.


Oppsummert

Spirulina er et allsidig og næringsrikt kosttilskudd som kan passe for mange. Enten du ønsker mer energi, et sterkere immunforsvar, bedre hud eller bare et ekstra tilskudd i en travel hverdag, er spirulina verdt å vurdere.

Husk at effektene kan variere fra person til person. Det er lurt å starte med små doser og se hvordan kroppen din reagerer – og som alltid, rådfør deg gjerne med lege hvis du har helseutfordringer eller bruker medisiner.