Sterke skuldre med vikingpress!

Vikingpress

Det finnes et hav av ulike øvelser som skal bidra til sterkere og mer velbygde skuldre.

Enkelte av øvelsene er gode, og enkelte er.. vel, ikke så gode.

Èn øvelse som har blitt mer populær i løpet av den siste tiden er vikingpress.

Til tross for et noe flåsete og pinlig navn på øvelsen, er den faktisk svært gode for å bygge både styrke og muskelmasse i skuldrene.

Vikingpress er egentlig en strongman-øvelse, men har altså nå også blitt populær innenfor både fitness og generell styrketrening.

Vikingpress – Teknikk

Overordnet minner vikingpress på mange måter om tradisjonell skulderpress med stang.

Begge øvelsene legger primært belastning på skuldre og triceps, men vikingpress har den fordelen at den er noe mer skånsom for skuldrene, da selve bevegelsesbanen er mer stabil.

Vikingpress utføres med det som kalles et nøytralt grep, hvor håndflatene altså er vendt innover mot hverandre.

Denne posisjoneringen av armene gjør at du kan holde hodet på samme plass under hele bevegelsen – ulikt fra tradisjonelle skulderpress, hvor du må bevege hodet litt bakover når vekten presses oppover og senkes ned igjen.

Det finnes egne apparater hvor du enkelt kan utføre vikingpress, men vi gir deg her en generell beskrivelse av hvordan du kan gjøre øvelsen kun ved hjelp av et power-rack.

  1. Still inn stopperne i racket til omtrentlig skulderhøyde. Stopperen lengst vekk fra deg skal være ett nivå over stopperen som er nærmest deg.
  2. Finn 2 vektstenger, og sett på en liten vektskive på ene siden av hver av de. På den andre siden av vektstangen legger du på den belastningen du ønsker å trene med.
  3. Plasser vektstengene i racket, med de små vektskivene lengst vekk fra deg.
  4. Still deg deretter foran enden på de 2 vektstengene, og ta tak i begge stengene med et nøytralt grep.
  5. Press deretter vektstengene oppover med skuldrene dine, samtidig som du fokuserer på holde kjernemuskulaturen stabil.
  6. Returner deretter, rolig og kontrollert, tilbake til utgangsposisjonen.

Vikingpress i treningsprogrammet

Dersom du ønsker å ta med vikingpress som en øvelse i treningsprogrammet ditt, er dette heldigvis en enkel oppgave.

Som nevnt minner øvelsen om tradisjonelle skulderpress med stang / militærpress, og du kan derfor med fordel bytte ut en av disse øvelsene med vikingpress.

Vikingpress er en tung baseøvelse, og dersom målet ditt er økt styrke anbefaler vi at du trener med 80 – 90% belastning, med 3 – 6 repetisjoner per sett.

Om du derimot primært er ute etter å øke muskelmassen, anbefaler vi at du utfører 6 – 12 repetisjoner, med 70 – 80% belastning.

Lykke til med treningen!

Kilde: T-Nation

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!