Russisk vridning er en fantastisk øvelse for å stabilisere både mage, korsrygg og kjernemuskulaturen generelt.

Som du mest sannsynlig forstår ut fra navnet, kreves det at du vrir overkroppen under denne øvelsen.

Til tross for at dette rotasjonsmomentet bidrar til å styrke de skrå magemusklene (obliques), er det også en viss risiko tilknyttet denne type øvelser.

Selve vridningen legger stor belastning på ryggen, og det er derfor svært viktig at du tar deg tid til å lære øvelsen før du øker belastningen nevneverdig.

Optimalt sett bør du begynne helt uten vekter, og deretter gradvis øke belastningen etterhvert som teknikken virkelig sitter.

Russisk vridning – teknikk

Det finnes svært mange ulike varianter av russisk vridning, og i denne artikkelen ser vi primært på utgaven hvor du sitter på en gulvmatte, med føttene plassert oppe i luften – ca 10 centimeter over gulvmatten.

Andre varianter benytter typisk en medisinball eller lignende til å sitte på, men vi anbefaler at du begynner med denne utgaven.

Etterhvert som du føler behovet for å legge til ekstra belastning, anbefaler vi enkelt og greit at du benytter en tradisjonell vektskive, som du holder tak i med begge hender.

  1. Begynn øvelsen med å sette deg ned på en gulvmatte, med føttene plassert omkring 10 centimeter over gulvet. Fold deretter hendene, og len overkroppen litt bakover. Pass hele tiden på at overkroppen holdes stabil.
  2. Vri deretter overkroppen så langt du klarer til den ene siden, og roter så over til den andre siden. Fortsett slik i et relativt raskt, men kontrollert, tempo.
  3. Underveis i øvelsen skal du hele tiden fokusere på å stramme magemusklene så hardt du klarer. Dette bidrar til å isolere muskelgruppen bedre, samtidig som du opprettholder en stabil kjerne.

Lykke til med treningen!