Fitbit Charge 5 Test: Nå med EKG-måler

Annonsørinnhold question-circle

Når du handler via våre lenker mottar vi en provisjon fra nettbutikken. Dette endrer ikke prisen for deg som forbruker!

Fitbit slår til igjen, og har nå lansert den 5. klokken i Charge-serien. Fitbit Charge 5 leveres med oppgraderte funksjoner, og har blant annet fått støtte for både stressmåling (EDA) og EKG-måling. Hvordan kommer Fitbit Charge 5 ut i vår test?

Fitbit Charge 5: Kort Oppsummert

BESTE AKTIVITETSKLOKKE - FitBit Charge 5

4.9
star-rating star-rating star-rating star-rating star-rating
question-circle question-circle question-circle question-circle question-circle
getfitness-badge
Fitbit Charge 5
Batteritid: 7 dager Tilkoblinger: Bluetooth, NFC Berøringsskjerm: Ja 24/7 pulsmåler: Ja Søvnmåler: Ja GPS: Ja EKG-måling: Ja Aktivitetsmåler: Ja Vanntett: Ja (50 meter) Vekt: 35 gram

Fitbit Charge 5 er den siste klokken i Charge-serien. Nytt med denne modellen er blant annet forbedret pulsmåling og egen EDA-sensor for måling av stress.

Ulikt så godt som alle andre pulsklokker i dette prissjiktet er Charge 5 også utstyrt med innebygd støtte for EKG-målinger. Fitbit hevder selv at denne funksjonen skal kunne oppdage atrieflimmer med 98% sikkerhet. Dette er for øvrig om klokka brukes i kombinasjon med en vanlig EKG-måler.

Samtidig er det viktig å ta med seg at EKG-måleren kan gi falske positiver i hele 70% av tilfellene. Dette fikk også vi i redaksjonen erfare, da klokka ved et par anledninger viste at testpersonen hadde hjerteflimmer. Vi fikk deretter en kardiolog til å gå gjennom målingene, og det kunne raskt bekreftes at det i realiteten ikke dreide seg om hjerteflimmer.

Utover dette støttes Fitbit Pay rett ut av boksen, og man har ikke behov for en modifisert spesialutgave som med forgjengeren.

Batteritiden er like god som alltid, til tross for at skjermen til Charge 5 er mye lysere enn forgjengerne. Samtidig har denne modellen en noe slankere utforming enn de tidligere utgavene, og festemekanismen på reimen er fornyet.

Funksjonsrik og brukervennlig app!

Fordeler

  • God batteritid.
  • EKG-måling.
  • Stressmåling (EDA).
  • Detaljert søvnsporing.
  • Innebygd GPS.
  • Automatisk treningslogg.
  • Nøyaktig pulsmåler.
  • Godt belyst skjerm.

Ulemper

  • Skjermen er litt liten til beskjeder og tekstmeldinger.
  • Beregning av hvilepuls fremstår som litt unøyaktig.
  • EKG-måling kan gi falske positiver.

Oppgradert skjerm & design

Fitbit Charge 5 med pulsmåling
Fitbit Charge 5 ligger godt rundt håndleddet, og skjermen har god bakgrunnsbelysning.

Nytt og slankere design

Sammenlignet med forgjengerne har Fitbit Charge 5 fått et noe slankere design. Man får rett og slett inntrykk av at klokka sitter litt lettere rundt håndleddet. Dette til tross for at Charge 5 faktisk veier nøyaktig like mye som forgjengeren, nemlig 35 gram.

Sammenlignet med mange andre aktivitets- og sportsklokker på markedet veier altså klokkene i Charge-serien relativt lite. Det merker man også naturligvis når klokka sitter rundt håndleddet. Om man ser mot toppmodellene på pulsklokke-markedet føles Fitbit Charge 5 som en drøm i forhold. Charge 5 er en klokke som er designet for bruk 24 timer i døgnet. Og det merkes!

Fitbit Charge 5 leveres også med ny og oppgradert festemekanisme for selve gummireimen. Vi i redaksjonen synes faktisk at det er enklere å feste Charge 5 til håndleddet sammenlignet med de tidligere modellene. Ellers føles reimene relativt like rundt håndleddet, og vi har ikke følt på noe ubehag ved å ha klokken på armen hele døgnet. Dette skyldes nok hovedsakelig det skånsomme gummi-materialet, som føles lett og luftig inntil huden.

Litt negativt blir det jo likevel, siden reimene fra tidligere Charge-klokker ikke passer på denne utgaven. Om du allerede har flere reimer til Charge 3 eller 4 hjelper det altså lite om du går til innkjøp av Charge 5. Her må du enkelt og greit kjøpe spesialtilpassede reimer til nettopp denne modellen.

Oppgradert skjerm

Fitbit Charge 5

I det store og hele setter vi pris på den nye og oppgraderte skjermen til Fitbit Charge 5. Klokka er nå utstyrt med en tydelig AMOLED-skjerm, som lyser hele 2,5 ganger bedre enn skjermen til Charge 4. Dette merket vi spesielt godt når vi tok en liten løpetur midt på lyse dagen. Mens man med Charge 4 tidvis kunne ha problemer med å tyde skjermen i sterkt lys, vil man med Charge 5 enkelt kunne lese av informasjonen selv i sterkt dagslys.

Tradisjon tro har også Fitbit valgt å videreføre muligheten for å tilpasse utseende på skjermen. Via mobilappen kan man velge mellom flere ulike startskjermer, slik at du kan velge det oppsettet som gir deg tilgang på den informasjonen du vil ha.

Med Fitbit Charge 5 har man også muligheten til å lese meldinger og beskjeder via klokka. Til dette er nok skjermen i det minste laget, og tidvis har vi faktisk litt problemer med å lese av informasjonen. Teksten blir enkelt og greit litt for liten, og med en såpass liten skjerm blir det relativt mye scrolling om beskjeden er litt lang.

Utover dette har Fitbit også endret bruksmønsteret litt fra den tidligere modellen. Fitbit Charge 5 har ingen fysiske knapper, og all navigasjon foregår via menyen på berøringsskjermen. Dette fungerer greit nok, men det kan tidvis være litt kronglete å komme seg tilbake til startmenyen.

Begrunnelsen for at de fysiske knappene er fjernet er likevel god. Der knappene tidligere befant seg på Charge 3 og 4 finner man nå sensorer for måling av stressnivå (EDA) og hjerterytme (EKG). Et godt tilskudd!

Avanserte sensorer og helsedata

Til tross for at Fitbit Charge 5 ikke koster spesielt mye mer enn de andre aktivitetsklokkene på markedet, er dette utvilsomt en av de mer funksjonsrike. Mye av årsaken til dette er nok at Fitbit nå har slått seg sammen med Google, og Charge 5 begynner faktisk å minne mer om en avansert pulsklokke enn en vanlig aktivitetsmåler.

Hvilepuls og score for kondisjon

FitBit Charge 5 hvilepuls og kondisjon

Fitbit Charge 5 er utstyrt med innebygd sensor for pulsmåling 24 timer i døgnet. Basert på disse målingene får man en detaljert graf som viser pulsnivået gjennom dagen. Samtidig beregner Fitbit hva slags hvilepuls du har.

Akkurat denne beregningen har vi tidvis litt problemer med. Fitbit ser rett og slett ut til å ha en egen definisjon på hva hvilepuls egentlig er.
Som kjent er hvilepulsen den pulsen man har når kroppen er helt i hvile, med unntak av når man sover. Med Charge 5 (og de foregående modellene) ser det for øvrig ut til at Fitbit beregner hvilepulsen som et glidende gjennomsnitt gjennom dagen.

Dette ser man også på bildet vi har lagt til. Her ser man tydelig at pulsen faktisk er lavere enn den hvilepulsen Fitbit har registrert. Snodig!

Med dette ute av veien synes vi likevel den innebygde rangeringen av kondisjonsnivået er stilig. Her får man en score basert på hvor godt trent Fitbit mener du er, og scoren er basert på blant annet hvilepuls og puls ved trening.

Innebygd GPS

Likt som forgjengeren er også Fitbit Charge 5 utstyrt med innebygd GPS. Her er det ingen behov for å ta med mobilen ut på joggetur. Etter endt treningsøkt får du samtidig en detaljert oversikt over både rute, pulssoner og energiforbruk.

EKG-måling

Fitbit Charge 5 ECG Måling

En av de mest etterlengtede funksjonene for Fitbit Charge 5 er nok muligheten for EKG-måling. Dette er på ingen måte en erstatning for en undersøkelse med ekte EKG hos kvalifisert personell, men man kan i det minste få en god pekepinn. Som Fitbit selv sier: Dette er ikke en diagnose, og det anbefales at du tar med resultatene til legen din om det vises tegn på atrieflimmer. Etter endt måling kan man enkelt eksportere en PDF med resultatene, før man eventuelt kan skrive de ut og ta med til legen.

Selve målingen er enkel å utføre. Man navigerer enkelt og greit i menyen til man finner «ECG», og trykker deretter på start. Målingen tar totalt 30 sekunder, og man må holde tommelen og pekefingeren inntil sensorene på klokka mens målingen utføres. Via klokka får du en kort oppsummering av resultatet, mens du kan gå inn i appen for å se mer detaljert informasjon om hele målingen.

Det store spørsmålet er likevel hvor nøyaktig en slik måling vil være. Fitbit hevder selv at klokka kan klare å oppdage hjerteflimmer i 98% av tilfellene. Det som ikke kommer like tydelig frem er at dette er i kombinasjon med en tradisjonell EKG-måler. Uten en vanlig EKG-måler ser studien som er utført ut til å konkludere med at omtrent 70% av tilfellene er falske positiver (at klokka viser hjerteflimmer uten at man egentlig har det).

Dette har faktisk vi i redaksjonen også fått bekreftet. I løpet av vår test konkluderte Charge 5 med at testpersonen hadde hjerteflimmer ved et par anledninger. Vi tok deretter en utskrift av EKG-målingen og viste denne til en kardiolog. Kardiologen kunne raskt avkrefte at det faktisk dreide seg om hjerteflimmer.

Charge 5 kan likevel gi en god pekepinn, og det er samtidig viktig å ta med seg at den viser riktig i omtrentlig 30% av tilfellene. Ikke dårlig for en aktivitetsklokke til en drøy tusenlapp!

EDA

Fitbit Charge 5 EDA måling

Fitbit Charge 5 er også utstyrt med EDA-målingen fra Sense-serien. Her får man muligheten til å måle stressnivået. Fitbit hevder selv at målingen foregår ved at klokka måler endringen i svettekjertlene på fingrene, samt små endringer i pulsen.

Søvnregistrering

Likt som de foregående modellene er også Fitbit Charge 5 utstyrt med avansert søvnregistrering. Her spores tid i de ulike søvnfasene, hvilepuls, oksygenmetning, HRV (pulsvariabilitet), pustefrekvens og hudtemperatur. Merk for øvrig at enkelte av funksjonene kun er tilgjengelig via Premium-abonnementet, som koster 99 ,- / mnd.

Basert på denne informasjon får man tildelt en søvnscore hver eneste morgen. Denne sier noe om hvor god søvnen har vært, og er samtidig et godt mål for restitusjon gjennom natten.

Godt egnet til trening

FitBit Charge 5 Treningsdata

Fitbit Charge 5 er designet for å være en aktivitetsklokke man bare kan plassere på håndleddet og glemme. Siden lanseringen av Charge 3 har Fitbit levd mer og mer opp til dette, og med Charge 5 går det aller meste helt av seg selv.

Likt som hos forgjengerne får man automatisk registrering av treningsdata med Charge 5. Denne registreringen fungerer svært godt til aktiviteter som løpeturer, gåturer og sykling. Charge 5 sliter for øvrig med å oppdage om vi driver med vekttrening, men vi har til gjengjeld forståelse for at det kan være litt vanskelig å registrere automatisk.

Etter endt treningsøkt får man mye nyttig informasjon via appen. Gjennomsnittlig pulsnivå, makspuls, tidsbruk, kaloriforbruk og antall steg er bare noe av informasjonen som kan leses ut.

I tillegg gir Charge 5 oversikt over såkalte «pulssoner». Disse sonene justeres automatisk etter du har brukt klokka en stund, basert på blant annet makspuls og generelt kondisjonsnivå. Dette gjør også at beregningen for kaloriforbruk blir mer nøyaktig!

Brukervennlig app

Mobilappen er en av de store salgsargumentene til Fitbit. Appen er tilgjengelig for både Android og iOS, og vi setter stor pris på at den endelig er tilgjengelig med norsk språk. For det meste, hvertfall. Enkelte steder ser det faktisk ut til at Fitbit har glemt oversettelsene, men det byr likevel ikke på de helt store problemene. Det er enkelt å forstå hva man gjør i appen, rett og slett.

Som nevnt gir appen full oversikt over alle helsedataene som kan registreres med Fitbit Charge 5. Her finner man oversikt over både søvnkvalitet, pulsnivå, HRV, stressnivå, EKG-måling, aktivitetsnivå, kaloriforbruk og mye mer.

Om ønskelig kan du også registrere matinntak via appen. Generelt sett har databasen blitt mer omfattende enn tidligere, og det er ikke lenger like vanskelig å finne norske matvarer i appen. Sammenlignet med andre mat-dagbøker har likevel Fitbit en god del å gå på, spesielt for norske brukere. Utvalget av norske matvarer er fortsatt litt tynt, og man må relativt ofte registrere matvarene manuelt for å få de inn i appen.

Ellers fremstår appen som brukervennlig og oversiktlig, og man får enkelt tilgang til både yoga-økter, treningsdata og stressmestringsteknikker via brukergrensesnittet.

Oppsummert

Fitbit Charge 5 er kort og godt en av de aller beste aktivitetsklokkene som er å få tak i. Den etterlengtede EKG-målingen er endelig tilgjengelig, og batteritiden er like god som hos forgjengerne!

Fitbit Charge 5: Gode tilbud

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.