ClickCease Slik sikrer du sterk korsrygg!

Slik sikrer du sterk korsrygg!

Vond korsrygg

Svært mange vil oppleve ryggproblemer i løpet av livet. Ofte er smertene sentrert rundt korsryggen.

Til tross for at ryggsmerter ofte kommer av inaktivitet, ser man også at de som aktivt trener både styrke og kondisjon gjerne kan få problemer med korsryggen.

For mange ser det rett og slett ut til at ryggproblemer har blitt en del av hverdagen. Ofte ender man opp med å akseptere at «det bare er slik».

Det er naturligvis ikke slik at alle problemer man skulle ha med ryggen kan kureres ved hjelp av litt trening og bevegelse. Mange vil faktisk likevel kunne oppleve en stor gevinst av å utføre målrettede øvelser, hvor fokus er på å styrke muskulaturen i kjernen og korsryggen.

I denne artikkelen gir vi deg 5 gode og funksjonelle øvelser som vil kunne bidra til å begrense problemene du har med den svake korsryggen din!

1. Rygghev

Rygghev er nok utvilsomt en av de mest vanlige øvelsene. Passer perfekt for å styrke korsryggen.

Øvelsen er enkel å utføre, og det eneste du trenger er en treningsmatte du kan ligge på.

 1. Legg deg ned på treningsmatten med ansiktet vendt ned. Beina skal være strekt ut, og armene skal ligge ned langs siden av kroppen din.
 2. Hev deretter overkroppen rolig opp fra gulvet, og hold denne posisjonen i 2-3 sekunder.
 3. Repeter denne bevegelsen 10-15 ganger.

For best resultat anbefaler vi at du gjennomfører 3-4 sett.

2. Planken

Nok en klassisk øvelse som bidrar til å styrke muskulaturen i både mage og korsrygg.

Planken er en svært effektiv statisk styrkeøvelse, som tilbyr stor fleksibilitet i forhold til hvor utfordrende du ønsker at øvelsen skal være.

Øvelsen vil styrke både den øvre og nedre delen av magen, samt muskler på siden av magen og i ryggen.

 1. Begynn øvelsen ved å legge deg ned på magen på en treningsmatte.
 2. Plasser albuene rett under skuldrene dine, og løft deretter kroppen opp fra treningsmatten. Tærne dine skal hele tiden være plassert mot underlaget.
 3. Fokuser på å opprettholde en rett og stabil kjerne, og pass hele tiden på at du ikke krummer ryggen.
 4. Hold denne posisjonen i 30 – 60 sekunder.

3. Glute Bridge

Glute bridge er en fantastisk god øvelse for å styrke kjernemuskulaturen. I tillegg hjelper den også med å stramme opp rumpa!

Øvelsen omtales ofte som en av de aller beste for de som har en stillesittende hverdag siden den bidrar til økt mobilitet i hofteleddene.

Øvelsen krever ikke bruk av ekstra utstyr. Du trenger kun å bruke din egen kroppsvekt.

 1. Legg deg ned på ryggen med armene ned på hver side av kroppen. Fotbladene dine skal plasseres i underlaget, samtidig som du har en bøy i knærne.
 2. Løft deretter hoftene oppover, slik at rumpa føres vekk fra underlaget. Fortsett å løfte hoftene oppover helt til det dannes en rett linje mellom knær, skuldre og hofte.
 3. Pass hele tiden på at kraften kommer fra hælene dine når du løfter hoftene opp fra underlaget. Det skal ikke legges belastning på armer og skuldre.
 4. Returner deretter, rolig og kontrollert, tilbake til utgangsposisjonen.

4. Supermann

Denne øvelsen høres kanskje både akrobatisk og avansert ut, men i grove trekk minner den mye om vanlige rygghev.

Ulikt vanlige rygghev innebærer denne øvelsen at du skal løfte både overkroppen og bena opp fra underlaget samtidig. Det vil i praksis gjøre øvelsen enda litt tyngre.

 1. Legg deg ned på en treningsmatte med ansiktet vendt ned. Beina skal strekkes helt ut, og i tillegg skal du også strekke armene ut rett fremfor deg.
 2. Stram muskulaturen i både mage og ben, samtidig som du hever overkroppen og bena opp fra treningsmatten. Hold denne posisjonen i 3-5 sekunder, før du rolig går tilbake til utgangsposisjonen.
 3. Gjenta bevegelsen 10-15 ganger.

5. Cat-Cow Pose

Opprinnelig er cat-cow pose en yogaøvelse, og svært mange sverger til at øvelsen bidrar til å redusere stress ved at man puster rolig og kontrollert gjennom hele bevegelsen.

 1. Forbered deg til øvelsen ved å stå på alle 4 på en treningsmatte. Knærne skal plasseres rett under hoften, og hendene skal plasseres rett under skuldrene.
 2. Blikket skal vendes rett ned i underlaget foran deg, med toppen av hodet vendt rett fram.
 3. Strekk deretter halebenet bakover, samtidig som du presser hendene dine ned i underlaget og fører magen ned mot underlaget. Både bryst og ansikt skal vendes oppover mot taket. Pass også på at du puster inn gjennom denne delen av bevegelsen.
 4. Deretter puster du ut igjen, samtidig som du trekker magen inn og krummer øvre del av ryggen. Se for deg at du prøver å føre den øvre delen av ryggen så nærme taket som mulig.
 5. Repeter øvelsen i omkring 1 minutt.

Les også: 2 øvelser de fleste gjør feil på gymmet