5 øvelser mot stiv nakke: Disse fungerer faktisk

Øvelser mot stiv nakke

Er også du plaget med stiv nakke? Da bør du lese videre for tips og råd som vil hjelpe deg!

Veldig mange sliter med vond og stiv nakke. Og problemet er bare økende!

Dette skyldes at vi i større grad har stillesittende og ensidig arbeid, der vi sitter timevis foran datamaskinen hver dag. I tillegg har vi ofte hodet bøyd ned i mobilen vår, noe som gjør at nakken i større grad må jobbe for holde hodet på plass. Men nakkesmerter trenger ikke å være stillingsutløst. Også stress og konflikter kan sette seg i nakken. Det er viktig at man tar tak i problemet før det blir for ille!

Nakkestivhet kan føre til flere ulike helseplager, som hodepine, energiløshet, søvnløshet og kvalme, og kan i verste fall føre til sykemelding.

Før du vurderer å svi av tusenvis av kroner på fysioterapeut, kiropraktor eller andre behandlere, er det flere ting du kan gjøre. Foruten bedret arbeidsstilling og stress- konflikthåndtering, finnes det ulike øvelser du kan gjøre, og vi skal gi deg fem av de beste her.

Husk at du må gjøre dem jevnlig for å få noe resultat!

1. Skulderrulling

Stå oppreist og legg fingrene på toppen av hver sin skulder, med håndflaten ned. La deretter albuene gå i store sirkler med en sakte bevegelse, én albue av gangen.

Gjør 20 sirkler den ene veien, før du roterer den andre veien. Deretter bytter du arm og gjentar, før du til slutt utfører øvelsen med begge armer samtidig.

2. Hake mot bryst

Legg begge hendene bak hodet og trekk hodet forsiktig frem og ned mot brystet. Du skal kun trekke til du kjenner at det trekker i nakken!

Hold stillingen i 15-20 sekunder. Denne øvelsen kan du gjenta 2-3 ganger, helt til du kjenner at det ikke strekker lenger.

3. Hodet til siden

Legg venstre hånd på høyre side av hodet. Trekk hodet forsiktig ned i retning skulderen og ned mot brystet til du kjenner det strekker i nakken på motsatt side. Vær oppmerksom på at høyre skulder er senket.

Denne posisjonen kan du holde i 15-20 sekunder. Deretter gjentar du på motsatt side. Gjør øvelsen 2-3 ganger.

4. Hodet bakover

Sett deg på knærne (gjerne på en treningsmatte), legg hendene i en rett vinkel i gulvet bak deg, sånn at du får brystet godt frem og opp.

Bøy deretter hodet bakover til du kjenner at skulderbladene og nedre del av nakken får en god strekk. Hold stillingen i 30 sekunder og gjenta 3 ganger.

5. Rygg og nakke

Stå på knærne og len deg fremover med utstrakte armer, så overkroppen hviler mot lårene. La hodet hvile mot underlaget, samtidig som du strekker armene foran deg.

Strekk frem til du kjenner du får en lett strekk i øvre del av ryggen og nakken. Hold stillingen i 30 sekunder og gjenta 3-4 ganger.

Kort Oppsummert

Disse øvelsene er ikke en «quick fix». Du må utføre de jevnlig, gjerne flere ganger om dagen. Merk også at vi skriver at du kun skal kjenne at det strekker litt i nakken på de ulike øvelsene. Dette er svært viktig!

Det er lett å falle for fristelsen til å strekke ekstra godt. Ikke gjør det, da du kan gjøre skaden enda verre. Vær derfor forsiktig og ta tiden til hjelp.

Lykke til!

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social