Arnoldpress: Teknikk, utførelse og muskelgrupper

Teknikk for Arnoldpress

Arnoldpress: Informasjon om øvelsen

NavnArnoldpress
Primær muskelgruppeSkuldre
Sekundær muskelgruppeBryst og triceps
KategoriManualer
GrepRoterende grep
VanskelighetsgradMiddels

Arnoldpress er en øvelse som primært trener skuldre. Andre muskelgrupper som aktiveres er bryst og triceps. For å utføre øvelsen trenger du manualer. Du skal plassere hendene med et roterende grep når du tar øvelsen, og vanskelighetsgraden er angitt som middels.

Arnoldpress: Dette er teknikken

Arnoldpress

Arnoldpress er en populær skulderøvelse. Øvelsen ble introdusert av den legendariske bodybuilderen Arnold Schwarzenegger, og er en variant av vanlig skulderpress med manualer.

Denne varianten av øvelsen involverer en vridning av håndleddene, som i teorien skal aktivere flere muskelfibre i skuldrene. Siden håndleddene skal roteres, er det viktig at du fokuserer på å utføre øvelsen rolig og kontrollert.

  1. Startposisjon: Sett deg ned på en benk med ryggstøtte, og hold en manual i hver hånd. Håndflatene skal være vendt mot deg, omtrent på høyde med skuldrene. Albuene skal være bøyd og håndleddene i nøytral posisjon.
  2. Løft: Press manualene oppover samtidig som du vrir håndleddene gjennom bevegelsen. Håndflatene skal vende fremover når armene dine er nesten helt utstrakt.
  3. Senk: Senk manualene kontrollert tilbake til startposisjonen, og vri håndleddene slik at håndflatene igjen vender mot deg.
  4. Pust: Pust ut mens du presser manualene oppover, og pust inn mens du senker manualene. Dette gir bedre styrkemoment.

Vanlige feil du bør unngå

Selv om Arnoldpress er en populær øvelse for skuldrene, er det noen vanlige feil du bør se opp for. Siden håndleddene skal roteres gjennom bevegelsen, øker skaderisikoen til en viss grad.

  • Kroppsholdning: Det er viktig å holde ryggen rett og stabil. Unngå å svaie i ryggen, og ikke utfør øvelsen med «høye skuldre».
  • Rask bevegelse: Det er viktig at du utfører øvelsen rolig og kontrollert. For rask bevegelse reduserer aktiveringen av musklene, og øker risikoen for skader. Fokuser derfor på en kontrollert og jevn bevegelse.
  • For tungt: For tung vekt kan føre til dårlig teknikk og økt risiko for skulderskader. Velg en vektbelastning hvor du kan utføre øvelsen med god teknikk på alle repetisjonene.
  • Vridning: Vridning / rotasjon av håndleddene er en stor del av selve øvelsen. Vridningen skal foregå gjennom hele bevegelsen, og ikke kun i topp- eller bunnposisjonen.
  • Koordinasjon: Arnoldpress krever god koordinasjon og kontroll for å utføre vridningen samtidig som du presser vektene oppover. Dette kan være utfordrende for nybegynnere eller de som ikke har god kroppskontroll, som kan føre til feil utførelse og skader.
  • Pass på håndleddene: Den roterende bevegelsen kan også belaste håndleddene, spesielt hvis vekten er for tung eller teknikken er feil. Dette kan føre til ubehag eller skader i håndleddene over tid.

Les også: Sterke skuldre med vikingpress: En brutal øvelse