Burde du egentlig bry deg om maksløftet ditt?

1RM Benkpress

Maksløft. 1RM. Er det egentlig noe du bør fokusere på? Vel, det kommer an på!

Gutta henger rundt benkpressen. Det lasses på med vekter. De er kanskje gode for 50 kg, men det ser da utvilsomt ut som det er minst 100 kg på stanga.

Førstemann ut. Det hamres på brystkassa. Bekymringer for ribbeinsbrudd og kvelning kastes ut av vinduet. Det skal makses!

Men hvor viktig er egentlig det legendariske maksløftet? Og hvem er det egentlig som har nytte av å teste maksløftet sitt?

Sannsynligvis ikke deg

Styrketrening og bodybuilding har blitt ekstremt populært i løpet av de siste tiårene. Fellesnevneren er stort sett at treningen foregår uorganisert. Både treningsfrekvens, progresjon og selve programmet setter man som regel opp selv.

Greit nok, du har kanskje funnet et godt sammensatt treningsprogram på nett. Kanskje inneholder navnet til og med PowerLifting, og vipps – du er en styrkeløfter! Eller?

Nei, slik er det selvfølgelig ikke. Enten du liker det eller ikke så faller de aller fleste innunder kategorien mosjonister. Vi trener litt når det passer oss, bytter litt øvelser her og der uten noen spesiell plan. Og ikke minst, vi er ikke i nærheten av å flytte vekter som kan minne om det en styrkeløfter kan få til.

Med mindre du har planer om å konkurrere innenfor olympiske løft, powerlifting eller lignende er det lite som taler for at maksløft for en hvilken som helst øvelse er særlig hensiktsmessig.

Joda, det finnes nok mange gode argumenter for hvordan 1RM-løft legger til rette for både styrke- og muskeløkning. Det stemmer nok også. Her bør man likevel ta en liten på kost-/nytte-vurdering.

Du føler kanskje at teknikken din er spot-on. Kanskje er den det også. Vi kan banne på at teknikken til denne karen også var spot-on.

Vi prøver selvfølgelig ikke å henge ut personen på videoen. Her har man jo faktisk en person som aktivt konkurrerer innenfor styrkeløft. Da gir det mening.

Poenget er derimot at skader kan oppstå, uansett om teknikken din er «helt perfekt» eller ikke. Sannsynligheten for at teknikken din ikke er helt perfekt er nok også ganske så stor.

Neste gang du vurderer å begi deg ut på et vågalt maksløft, anbefaler vi derfor at du spør deg selv.

  • Vet jeg egentlig at teknikken min er «perfekt»?
  • Hva får jeg ut av det?
  • Er det verdt risikoen?
  • Gir det egentlig mening?

Oppsummert

Vi skal ikke legge oss for mye opp i hva man gjør på treningssenteret. Man bestemmer jo tross alt selv. Mange har også god peiling, og vet nok godt hva de driver med.

For de fleste av oss finnes det for øvrig mange andre gode måter å konkurrere med seg selv. 1RM sjeldent en av de. Hva med 5RM?

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social