Trene rotator cuff: Slik skal det ikke gjøres

Manualer

Mange av oss har vel hørt at rotator cuff er noe man bør passe på dersom man ønsker å unngå skader i skulderregionen.

For de som ikke har hørt om rotator cuff, er den altså lokalisert i skulderen. Den utgjør en samling av muskler og sener som binder sammen overarmsbenet og skulderbladet.

Det finnes mange årsaker til skader i rotator cuff, og en av gjengangerne er svake muskler. Dette har mange fått med seg, og det har mer eller mindre blitt en liten trend å trene rotator-cuffen.

I utgangspunktet er det bare bra, men hvordan du velger å trene den er veldig viktig.

Unngå denne varianten

En variant mange synes å sverge til er at man står rett opp og ned, med armene plassert langs siden. Deretter tar man tak i en hantel, og holder denne inntil kroppen med albuen vinklet 90 grader.

Deretter føres manualen vekk fra kroppen ved at man kun beveger underarmen – før den føres tilbake mot kroppen.

Feil teknikk ved trening av rotator-cuff
Dette er et godt eksempel på hvordan det ikke skal se ut når du trener rotator-cuff. Kilde: t-nation.

Denne varianten er rett og slett ikke en god løsning for deg som ønsker å trene rotator cuff. Når du tar denne øvelsen med en manual, vil du hele tiden måtte aktivere biceps for å holde manualen oppe – og ikke skulderen.

Løsningen er heldigvis enkel. Du bør bruke et kabelapparat eller en strikk!

Ellers utføres øvelsen helt likt, men ved å fjerne manualen vil du altså eliminere den unødvendige belastningen på biceps, og det vil være skuldrene som gjør jobben. Akkurat som vi ønsker!

Avatar

Anders

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.