Utstyr til hjemmetrening: Dette utstyret trenger du for å komme i gang

Utstyr til hjemmetrening

Mange har lyst til å komme i gang med trening hjemmefra. I denne artikkelen gir vi deg oversikt over utstyret du trenger til hjemmetrening!

I løpet av pandemien har flere og flere funnet ut at det går helt fint å trene hjemmefra. Med det riktige utstyret kan man enkelt gjennomføre en fullverdig treningsøkt hjemmefra, og man må ikke nødvendigvis ned på treningssenteret om man ikke føler for det.

Men hva slags utstyr er egentlig smart å ha på hjemmegymmet?

Romaskin

Noe av det første du bør vurdere er om du har behov for et kondisjonsapparat. Med kondisjonsapparat mener vi enkelt og greit en tredemølle, romaskin, ellipsemaskin eller lignende. Her er det rett og slett mye å velge i, og med et kardioapparat i hjemmet blir terskelen for å trene langt lavere.

Kanskje trives du godt med å løpe på sommeren? Da kan en tredemølle være midt i blinken for å sikre at du holder deg i bevegelse gjennom de kalde vintermånedene. Om du heller vil ha et apparat som er mer skånsomt for ledd og knær kan du vurdere en romaskin eller ellipsemaskin.

Nøkkelen er enkelt og greit å velge en treningsmetode du synes er morsom, enten det er en tredemølle eller en spinningsykkel!

Tredemøller gir høy kaloriforbrenning

En av de mest effektive kardioappartene for å forbrenne kalorier er tredemøller. Med en tredemølle i hus kan du gjennomføre intensive intervalløkter hjemmefra, noe som utvilsomt er en av de beste treningsformene for å øke forbrenningen.

Når du løper eller går aktiverer du de store muskelgruppene i ben, sete og kjerne. Desto mer intensiv treningsøkten er, desto fler kalorier vil du forbrenne. En stor fordel med tredemøller til hjemmebruk er at de kan tilpasses ditt treningsnivå. De aller fleste produktene gir deg mulighet til å justere både hastighet og stigning. Ved å løpe med stigning simulerer du løping i motbakke, som vil gjøre at du forbrenner enda flere kalorier.

Jevnlig trening på en tredemølle vil også gi deg bedre kondisjon. Du får med andre ord trent den viktigste muskelen av dem alle – nemlig hjertet!

Fullkroppstrening med en romaskin

Et annet kondisjonsapparat som er helt genialt hjemmefra er romaskinen. De aller fleste romaskiner til hjemmebruk er sammenleggbare, og tar dermed veldig lite plass når de settes til side.

Når du trener på en romaskin vil du forbedre både styrken og utholdenhet. Dette er litt ulikt fra tredemøllene, hvor du stort sett får bedre utholdenhet / kondisjon. Faktisk aktiveres omtrentlig 80% av musklene i kroppen når du trener på en romaskin!

Når du ror aktiveres både musklene i bena, kjernen, armene, samt øvre rygg og bakside skuldre. Mange sverger derfor til romaskinen som det beste kondisjonsapparatet til hjemmebruk, siden det er lagt til rette for trening av både kondisjon og styrke. Og sist, men ikke minst – treningsformen er skånsom mot ledd og knær!

Ergometersykler er perfekt for skånsom trening

En ergometersykkel, ofte kalt trimsykkel, er det beste valget for deg som vil ha en skånsom treningsøkt. Uten at det går på bekostning av hvor effektiv treningsformen er.

Trening på en ergometersykkel er det som kalles for low impact. Når du sykler legges det liten belastning på leddene dine, spesielt for knær og hofter. Dette gjør ergometersykkelen ideell for deg som sliter med vonde knær, eller som bare vil unngå belastningsskader på sikt.

Likevel bør du ikke la deg lure av ordet «skånsomt». Trening på en ergometersykkel kan faktisk bli riktig så intenst. De aller fleste ergometersykler til hjemmebruk lar deg justere motstandsnivået, og potensielt kan det bli en skikkelig intens økt for underkroppen. Her kan du enkelt pushe deg selv hardt, og forbedre både styrke i underkroppen og kondisjonen!

treningspartner logo

Treningsutstyr

Se gode tilbud på treningsutstyr her

2. Justerbare manualer

Justerbare Manualer

Manualer er mer eller mindre en nødvendighet om du vil ha et komplett hjemmegym. Man kan jo naturligvis kjøpe helt vanlige manualer, men ulempen er at de tar relativt mye plass. I tillegg bør man jo også ha et stativ til manualene, og totalkostnaden kan raskt bli ganske så høy.

Alternativet er justerbare manualer. Fordelen med disse er at man ikke trenger mange manualer med ulik vektbelastning, eller eventuelt et drøss av vektskiver som hele tiden må skrus av og på. Med justerbare manualer trenger man faktisk kun 1 – 2 manualer, og flere av modellene leveres med vektbelastning fra hele 2 – 40 kg!

Du kan lese vår test av justerbare manualer her!

3. Treningsstrikker

Test av treningsstrikker

Treningsstrikker bør være en del av ethvert hjemmegym. Ikke bare er de billige. De tar også svært lite plass, og er enkle å ta med seg mens man er på farten.

Sammenlignet med vanlige styrketrening med vekter kan trening med strikker være langt mer skånsomt. I tillegg får man kjøpt treningsstrikker med justerbar belastning, slik at man enkelt kan tilpasse belastningen etter behov.

Vi anbefaler at du går til innkjøp av treningsstrikker både med og uten håndtak. Strikkene med håndtak passer best til å trene overkroppen, mens treningsstrikker uten håndtak passer best til underkroppen.

Treningstrikker både med og uten håndtak

Treningsstrikker er så absolutt allsidige. Hovedsakelig kan du velge mellom 2 typer treningstrikker, nemlig med håndtak og utenhåndtak.

Treningsstrikker med håndtak gir et godt grep og gjør det enklere å utføre mange øvelser, som for eksempel roing eller stående brystpress. Håndtakene kan være mer komfortable for håndleddene dine, spesielt hvis du bruker strikkene over lengre tid.

På den andre siden har du treningsstrikker uten håndtak, ofte kalt «resistance bands». Disse flatere, mer elastiske bandene er ideelle for en rekke bevegelser, inkludert mange yogaposisjoner og øvelser for å trene bein og setemuskler. De er veldig enkle å bruke, og kan enkelt rulles sammen og tas med overalt.

treningspartner logo

Treningsutstyr

Se gode tilbud på treningsutstyr her

4. Squat rack

Kvinne som tar high bar knebøy

Om du virkelig planlegger å ta treningen til et nytt nivå bør du også ha skikkelig utstyr. Baseøvelser er noen av de beste øvelsene du kan ta, og et squat rack kan derfor være vel verdt investeringen.

Med et squat rack får du tatt mange av de gode baseøvelsene, slik som knebøy, benkpress og militærpress. Selve vektstangen kan naturligvis også brukes til gode øvelser som markløft og foroverbøyd roing!

treningspartner logo

Treningsutstyr

Se gode tilbud på treningsutstyr her

5. Treningsmatte

yogamatte

Prøvd å ta sit-ups rett på gulvet? Da vet du antageligvis at det kan være greit å ha en treningsmatte. Matten kan brukes til gode øvelser som sit-ups, planken og push-ups. Eventuelt kan du bruke treningsmatten til litt avslappende yoga på morgenkvisten. Her er det bare fantasien som setter grensene!

Eventuelt kan du gå for en airtrack

Airtracks er et helt genialt alternativ til vanlige treningsmatter. Du får alle fordelene du ellers ville fått med en vanlig treningsmatte, og mye mer. Med en airtrack får du en sikker og støtabsorberende overflate, og passer til en lang rekke treningsformer.

Med en airtrack i hus kan du trene både kampsport, kroppsvektøvelser, akrobatikk, spensttrening og mye mer. Ekstra positivt er det jo at de aller fleste airtracks flyter på vannet. Det er derfor airtracks ofte omtales som flytematter.

Her kan du med andre ord både trene og leke deg i vannet på varme sommerdager. En perfekt kombinasjon!

treningspartner logo

Treningsutstyr

Se gode tilbud på treningsutstyr her

6. Kettlebells

Kettlebell

Kettlebells passer perfekt for deg som vil ta gode og funksjonelle øvelser. Med kun en kettlebell er det mange øvelser man kan ta, og øvelsene vil typisk forbedre både styrke og kondisjon.

Til hjemmegymmet er kettlebells også spesielt godt egnet. De tar jo så lite plass!

7. Pullup-bar

30 dagers pullup program

Pullups er mildt sagt en krevende øvelse. Vi har tidligere lansert vårt 30-dagers treningsprogram for pull-ups som har gitt leserne våre gode resultater.

En av forutsetningene for å bli god i pullups er å ta øvelsen så ofte som mulig. Det vil naturligvis gjøre jobben enklere om du har en pullup-bar hjemme hos deg selv, slik at du ikke trenger å reise på treningssenteret hver eneste gang. Heldigvis koster det ikke mye for en pullup-bar, og den er enkel å feste over dørkarmen!

treningspartner logo

Treningsutstyr

Se gode tilbud på treningsutstyr her

8. Hoppetau

Kvinne som holder hoppetau

Lei av vanlig kondisjonstrening? Hva med å komme i gang med et hoppetau? Trening med hoppetau er svært effektivt for kondisjon, og samtidig vil man øke fettforbrenningen betraktelig.

Det finnes et hav av ulike øvelser man kan ta med hoppetau. Vi anbefaler at du sjekker ut denne artikkelen for litt god inspirasjon!