Jump squats: Enkle grep for perfekt teknikk

Jump Squats

På utkikk etter en eksplosiv styrkeøvelse med kun kroppsvekt? Da bør du prøve jump squats!

Lei av de vanlige øvelsene? Kanskje føler du at du trenger litt mer eksplosivitet? Da er jump squats et veldig godt alternativ.

Jump squats innebærer for øvrig ikke bare at du skal hoppe litt opp etter du har tatt en knebøy. For å få mest mulig ut av øvelsen bør du ha ekstra fokus fokus på både teknikk og tempo. Dette gjelder spesielt dersom du ønsker å få best mulig styrkeøkning.

I denne artikkelen ser vi på hvordan man tar jump squats med best mulig teknikk, og nevner samtidig noen typiske feil du bør unngå.

Jump Squats: Dette er teknikken

Jump Squat Teknikk
Kilde: MensHealth.com
  • Forbered deg til øvelsen ved å stå rett opp og ned. Du bør ha omtrentlig èn skulderbreddes avstand mellom føttene dine.
  • La hendende henge ned langs siden av kroppen.
  • Bøy så knærne, slik at du tar en vanlig knebøy. La armene peke litt ut bak kroppen.
  • Når du har omtrentlig 90-graders vinkel i kneleddet skal armene peke skrått bakover, vekk fra kroppen. De skal være på linje med ryggen.
  • Bruk deretter moment fra armene dine, og spark eksplosivt fra. Når du har hoppet opp skal armene peke rett opp i luften.
  • Pass på at du har en liten bøy i knærne når du lander. Landingen skal være myk, og du må passe på at bena ikke er helt rette.
  • Når du lander med litt bøyde knær vil også hele bevegelsen føles mer myk og naturlig.

Vanlige feil

En av de vanligste feilene mange gjør er at de lander med helt rette bein. Dette vil legge uønsket belastning på knærne dine, og risikoen for skader blir større. Det vil også føre til at bevegelsen føles mindre naturlig, og du vil med høy sannsynlighet få dårligere utbytte av øvelsen.

En annen typisk feil er at man rett og slett tar øvelsen med for høyt tempo. Greit nok, det er jo en eksplosiv øvelse. Det vil likevel ikke si at du skal gjøre den så raskt som overhodet mulig. Når tempoet blir for høyt ender man ofte opp med en ukontrollert bevegelse, hvor man mer eller mindre veiver rundt med armene.

Ja, du skal sparke i fra og virkelig ta sats. Samtidig må du huske på at øvelsen skal utføres kontrollert. Det er dette som gir best resultater!

Kilder

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.