Trene yoga hjemme: Det er ikke så vanskelig som du tror

Kvinne som trener yoga

Vurdert å begynne med yoga? Det er ikke så vanskelig som du tror!

Det er liten tvil om at vi lever i en verden hvor stressnivået til tider er veldig høyt.

Når man ser på det på denne måten er faktisk yoga en perfekt treningsform for deg som ønsker å redusere det stressnivået. Yoga handler jo i bunn og grunn om å være bevisst på sin egen kropp.

Opprinnelig sies det at yoga ble oppfunnet i India for mer enn 5000 år siden, og ordet Yoga betyr egentlig «Union». Betydningen bak dette er at hele kroppen og bevisstheten din er en samling av både tankesett, kropp og sjel.

Selve praktiseringen av yoga er bygd opp av 3 grunnleggende elementer. Disse elementene er pusteteknikk, meditering og et bredt utvalg av fysiske øvelser.

I denne artikkelen gir vi deg enkle råd for hvordan du kan komme i gang med yoga hjemme!

Hvordan trene yoga hjemme?

1. Skaff deg en yogamatte

yogamatte

Yoga handler altså om at du skal komme i kontakt med ditt indre vesen. Verktøyene du bruker er fysiske stillinger og korrekt pusteteknikk.

På mange måter kan man si at du skal danne en slags harmoni mellom kropp og sjel. Øvelsene skal oppleves som både behagelige og befriende.

En mer eller mindre garantert måte for å feile på dette punktet er å utføre yoga på et ubehagelig og hardt underlag.

Vi anbefaler derfor at du går til innkjøp av en yogamatte før du går i gang med treningen. Da kan du fokusere på pust og tilstedeværelse mens du utfører øvelsene, og ikke hvor ubehagelig det er at kneet ditt trykkes ned mot parketten under deg.

De aller fleste yogamatter er tilgjengelige til en fornuftig pris, og en av våre favoritter er denne yogamatten fra Abilica.

2. Ikke gå for hardt ut

Overtrening

Å gå for hardt ut er sjeldent en god idè. Dette er også noe du bør se opp for når du begynner med yoga.

Vi kjenner oss selv igjen i dette.

Kanskje kjenner man på at stresset i hverdagen rett og slett er blitt for mye, og man leser om alle fordelene som yoga kan tilby. Med såpass store fordeler er det lite som skal til før man går i fellen og tenker at man skal trene 1 time yoga hver morgen før man reiser ned på den stressende arbeidsplassen.

Men, resultatet blir som regel det samme hver gang dersom man går for hardt ut.

Kanskje klarer du å følge rutinen din i 1 – 2 uker, før du innser at du rett og slett ikke har tid til å følge dette oppsettet. Resultatet blir at du mister motivasjonen, og går tilbake til gamle rutiner.

3. Ha fokus på korrekt utførelse

Om yoga er nytt for deg vil vi råde deg til og ikke være for dristig når du skal velge øvelser.

Enkelte av øvelsene krever rett og slett at du har veldig god fleksibilitet. Ikke å anbefale dersom du sliter med litt stive ledd og muskler, med andre ord.

Rådet er derfor enkelt. Begynn med en relativt beskjed treningsmengde, og hold deg til øvelser du klarer å utføre med god teknikk!

4. Prøv en online treningsrutine

Uavhengig av hvor lenge du har trent kan det være mye å tjene på å følge en online treningsrutine.

Hele poenget med yoga er jo å slappe av og være tilstede i øyeblikket. I praksis kan det være vanskelig om du konstant funderer på hva den neste øvelsen skal være.

Forskjellene på å benytte seg av en instruktør på treningsstudio og et online treningskurs er heller ikke så veldig store.

Du får naturligvis ikke fordelene ved at instruktøren kan korrigere deg om du gjør noe feil, men selv de aller beste instruktørene vil ikke nødvendigvis ha mulighet til å gi deg personlig oppfølging hvis det er mange andre på kurset.

Om du er en komplett nybegynner vil det også føles mye tryggere å prøve seg på et online treningskurs i første omgang.

På et online-kurs vil du ikke bli distrahert av de andre kursdeltakerne, og du kan prøve og feile helt uten at noen ser deg!

5. Eksperimenter med ulike yoga-stiler

Til tross for at yoga som oftest omtales som èn enkelt treningsform, finnes det mange ulike varianter av yoga.

Enkelte varianter legger store krav til fleksibilitet i muskulaturen. Andre former passer bedre for den vanlige mannen i gata, som ikke er spesielt myk eller fleksibel.

De ulike formene for yoga er også best egnet for ulike formål.

Enkelte varianter anbefales som en enkel morgenrutine som klargjør deg for en stressende dag, mens andre former er bedre egnet for kveldsrutiner.

Her er det enkelt og greit bare å prøve seg frem, og gå for den varianten du føler passer best for akkurat deg.

Kilder

Avatar

Hege

Hege trives spesielt godt inne på treningssenteret, og har gjennom over 5 år med aktiv styrketrening tilegnet seg mye nyttig kunnskap. Hege har gjennomført flere online kurs i forbindelse med trening og kosthold, og gjør samtidig en svært god jobb som produkttester her hos oss.