Proteinrike grønnsaker – Topp 10!

Proteinrike grønnsaker

Protein er et makronæringsstoff som er viktig for å utvikle og vedlikeholde kroppens muskelmasse.

Proteiner er ofte å finne i animalske produkter (kjøtt), men er også tilstede i andre matvarer, som for eksempel nøtter og belgfrukter.

Det finnes tre ulike makronæringsstoffer: proteiner, fett og karbohydrater.

Kort fortalt er makronæringsstoffenes hovedoppgave å tilføre kroppen energi, i form av kalorier. Ett gram av protein (og ett gram karbohydrater) inneholder 4 kalorier, mens ett gram fett inneholder hele 9 kalorier.

Kjemisk sett består et protein av aminosyrer, som er organiske forbindelser bestående av karbon, hydrogen, nitrogen, oksygen eller svovel. Enkelt forklart kan man si at aminosyrer er byggeklossene i et protein, og proteiner er byggeklossene i kroppens muskler.

Ikke bare er et tilstrekkelig proteininntak den viktigste faktoren for å bygge muskler – i henhold til en rekke studier bidrar også proteiner til økt metthetsfølelse, og dermed lavere sultfølelse.

Det er forøvrig ikke kun proteiner som er viktig for å øke muskelmassen, og det finnes en rekke kosttilskudd som kan være hensiktsmessige å innta for å bygge muskler og forbedre sin generelle helsetilstand.

Proteiner i grønnsaker

Mange ser ut til å være av den oppfatningen av et proteiner er noe man primært finner i kjøtt og meieriprodukter.

Til tross for at dette er svært gode kilder til protein, inneholder faktisk også enkelte grønnsaker relativt mye proteiner.

Vi gir deg nå en enkel liste som viser 10 av de beste grønnsakene for deg som ønsker å innta mer proteiner!

  1. Bønnespirer (soya): 13,1 gram / 100 gram.
  2. Limabønner: 6,8 gram / 100 gram.
  3. Grønne erter: 5,4 gram / 100 gram.
  4. Alfalfaspirer: 4 gram / 100 gram.
  5. Sjampinjong: 3,6 gram / 100 gram.
  6. Artisjokk: 3,3 gram / 100 gram.
  7. Spinat: 3 gram / 100 gram
  8. Rosenkål: 2,6 gram / 100 gram.
  9. Asparges: 2,4 gram / 100 gram.
  10. Brokkoli: 2,4 gram /  100 gram.

Så, hva venter du på? Hiv innpå med grønnsaker!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!