ClickCease 4 tips som gir deg bedre resultater fra styrketreningen!

4 tips som gir deg bedre resultater fra styrketreningen!

Trening bedre resultater

Ofte tyr folk til det ekstreme for å få gode resultater.

Jada, det fungerer kanskje. Men kan det være at du har oversett noen grunnleggende prinsipper?

1. Øk belastningen over tid

Om du har vært innom noen engelskspråklige fitnessmagasiner har du sikkert hørt om begrepet progressive overload. Kort forklart går det enkelt og greit ut på at du skal øke belastningen over tid.

Det høres kanskje banalt og enkelt ut, men gang på gang ser man altså at denne helt enkle strategien ikke blir fulgt.

For å bli sterkere og få større muskler, så må du rett og slett utfordre deg selv og øke belastning over tid. Så enkelt er det!

Tenk på det slik. Om du trener med samme sets, reps og vekter uke etter uke. Hvordan skal musklene dine da forstå at de trenger å vokse?

2. Antall repetisjoner

Hvem har vel ikke hørt at den magiske formelen for muskelvekst er 8 – 12 repetisjoner pr sett?

På sett vis er jo det riktig. Det vil likevel ikke si at du aldri skal trene litt ekstra tungt.

Men hvis man trener med 3 – 5 repetisjoner blir man vel bare sterk, men ikke stor?

Nei, slik er det selvfølgelig ikke.

Tunge sett med få repetisjoner har så absolutt sin plass i et treningsprogram. Optimalt sett bør du variere mellom tunge sett med få repetisjoner, og lettere sett med flere reptisjoner!

3. Konsistens

I jakten på den perfekte kroppen er det mange som bytter treningsprogram alt for ofte.

Jada, variasjon er viktig. Om du er opptatt av å få gode resultater så gjør du likevel deg selv en bjørnetjeneste ved å bytte program oftere enn du bytter sokker.

Hvem har vel ikke hørt at musklene venner seg til ulike øvelser, og at man må variere for å få de resultatene man ønsker seg? Variasjon er selvfølgelig viktig for å holde på motivasjonen, men det vil altså ikke si at du skal bytte program hele tiden.

Se eksempelvis på treningsprogrammer hvor det er stort fokus på å øke styrke i eksempelvis benkpress. Hva er det man gjør i disse programmene?

Jo, man trener mye benkpress naturligvis!

Om det hadde vært noe hold i påstanden om at «musklene venner seg til øvelsen» ville jo det aldri fungert.

Så, helt enkelt og greit. Følg treningsprogrammet ditt. Det blir ikke enklere enn det!

4. Loggføring

En av de enkleste og mest effektive metodene for å få kontroll over treningen er å føre en treningsdagbok. Med en treningsdagbok får du enkelt oversikt over hvordan treningsøktene så ut for en måned siden.

Om du trener styrke skriver du enkelt og greit opp hvor mange sets og repetisjoner du utfører, samt hvilken belastning du har trent med. For deg som trener mest kondisjon vil det være gi mening å skrive opp hvor langt du har løpt og hvor lang tid du brukte.

For de av dere som vil ha ekstra god kontroll på fremgangen kan det også være en god idè å notere ned hvordan du følte deg i løpet av økten.

Med mindre du er av typen som foretrekker å gjøre det meste old-school, anbefaler vi at du lar treningsdagboken din være digital.

Det finnes et hav av forskjellige treningsapper, og vi sverger selv til appen Jefit!