Apparater på treningssenter: Disse bruker du helt feil

Treningsapparat

Om du trives på treningssenteret, og jevnlig benytter deg av treningsapparater, er du ikke alene. Men bruker du apparatene riktig?

Treningsapparater har fått mye pepper opp gjennom årene. Mange argumenterer med at man ikke følger en naturlig bevegelsesbane, og at det utelukkende er frie vekter som er løsningen.

Bildet er nok noe mer nyansert enn det, og vi tør å påstå at treningsapparater er et fantastisk verktøy for mange som trener styrke på hobbybasis.

Generelt sett er apparatene svært brukervennlige, og skaderisikoen er ofte (ikke alltid!) litt lavere med et apparat.

Selvfølgelig. Dersom du trener helt uten mål og mening kan du enkelt skade seg både med frie vekter og apparater. Generelt sett reduserer apparatene denne risikoen noe, spesielt dersom du ikke trener veldig tungt.

Det å trene med høy belastning i et treningsapparat har derimot noen ganske betydelige ulemper. Er målet økt eksplosivitet, er dette noe som er ekstremt vanskelig å få til på en god måte i et apparat. Løsningen blir nok at du stort sett bør bruke frie vekter.

Uavhengig av hva som er målet ditt, er det en regel som hele tiden må følges. Nemlig at du må bruke apparatene riktig!

I denne artikkelen går vi gjennom 4 typiske treningsapparater som ofte brukes helt feil.

1. Leg extensions

Leg extensions er en øvelse de aller fleste er kjent med. Øvelsen kan for øvrig legge nokså stor belastning på kneleddet, som i all hovedsak er uønsket.

De klassiske feilene som gjøres er at øvelsen utføres for raskt, og at man strekker kneet for langt ut.

For å unngå belastning på kneleddet, er det derfor anbefalt at du utfører øvelsen rolig og kontrollert, og ikke strekker bena for mye ut. Samtidig bør du ikke trene veldig tungt!

2. Rygghev

Apparatet for rygghev. Du har helt sikkert sett det.

Feilen mange gjør ved denne øvelsen er at de legger på ekstra belastning ved å holde en vektskive foran brystkassen. Du kan selvfølgelig legge til ekstra vekt om du er svært godt trent, men generelt sett er ikke dette nødvendig for rygghev.

Mange «låser» også kneet når de hever overkroppen opp – hvor man altså i praksis strekker knærne helt ut. Dette fjerner i praksis belastning fra bakside lår, og legger den over på korsryggen, som naturligvis ikke er ønskelig.

Løsningen er derfor at man ikke legger til ekstra belastning med mindre det virkelig er behov for det, og samtidig ikke strekker bena helt ut.

3. Kabel-flyes

Kabel-flyes er en fantastisk god øvelse for å bygge muskulatur i brystet. På den andre siden er det også en fantastisk god øvelse dersom du er på utkikk etter skader i skuldrene.

Feilen mange gjør er at de står for langt foran kabelapparatet, og deretter fører hendene for langt bakover i den negative delen av øvelsen.

Dette legger uønsket belastning på muskulaturen i skuldrene, og typisk vil man kunne få skader i rotator-cuff’en.

4. Brystpress

Brystpress minner på mange måter om benkpress, men forskjellen er altså at denne øvelsen utføres sittende i et apparat.

Mange gjør den feilen at de stiller inn håndtakene for langt frem, og dermed begrenser bevegelsesbanen betraktelig.

Sammenlignet med benkpress blir dette det samme som at du kun senker stanga halve veien ned til brystet ditt, før du presser vekten opp igjen.

Ikke optimalt, med andre ord!

Lykke til med treningen!

Avatar

Bård Fjeldavli

Bård Fjeldavli lever en aktiv hverdag, og trives spesielt godt ute på sykkeltur. Han er dedikert til å veilede leserne mot de beste valgene, og er spesielt opptatt av trening og kosthold. Bård har bakgrunn fra logistikk, og skilter med en bachelorgrad fra 2013 hvor han dykket dypt inn i emner som lager, transport og salg.
facebook-social twitter-social webpage-social