Nedtrekk: Bør man ha smalt grep eller bredt grep?

Nedtrekk bredt grep

Nedtrekk er en fantastisk god øvelse for å bygge muskulatur i ryggen. Det er det liten tvil om. Men det finnes jo flere ulike måter å utføre nedtrekk på. De mest vanlige variasjonene av nedtrekk er med smalt eller bredt grep, hvor stangen føres ned foran hodet.

Men hva er egentlig forskjellen på disse to variantene? Når bør du velge nedtrekk med bredt grep? Og når bør du gå for varianten med smalt grep?

Nedtrekk med bredt grep

Dette er nok den mest vanlige varianten av nedtrekk.

Øvelsen utføres med et bredt grep. Hendene er plassert med litt mer enn èn skulderbreddes avstand mellom hverandre.

Både erfaring og forskning har vist at denne varianten aktiverer lats i størst mulig grad. Perfekt alternativ for deg som vil bygge en bred og fyldig rygg, med andre ord.

Biceps vil også aktiveres om du velger nedtrekk med bredt grep, men ikke i like stor grad som ved andre varianter av nedtrekk.

Nedtrekk med smalt grep

Et alternativ til nedtrekk med bredt grep er nedtrekk med smalt grep.

Når du tar denne varianten plasseres hendene med omkring èn skulderbreddes avstand. Eventuelt kan hendene plasseres enda litt smalere.

Du velger selv om du vil utføre øvelsen med et under- eller overhåndsgrep. De fleste liker nok best varianten hvor håndflatene er vendt mot kroppen.

Til tross for at lats fortsatt er den primære muskelgruppen som benyttes, vil en hel del av belastningen flyttes over til biceps for denne varianten.

Nedtrekk med smalt grep er dermed et perfekt valg for deg som vil aktivere armene i større grad når du trener nedtrekk.

Konklusjon

Så, før din neste ryggøkt er det utvilsomt verdt å vurdere hvilken av de ulike variantene av nedtrekk som passer best for akkurat deg.

Posisjoneringen av hendene påvirker i stor grad hvilke muskler som aktiveres. Om du ønsker maksimal aktivering av lats bør nedtrekk utføres med bredt grep.

Det er naturligvis heller ingenting i veien for at du varierer hvilket grep du benytter underveis. Trener du lite biceps kan nedtrekk med smalt grep være et svært god alternativ.

I tillegg til de to variantene vi har gått gjennom i denne artikkelen, har du også mange andre utgaver av nedtrekk du kan prøve. Nedtrekk med smalt grep hvor håndflatene er vendt mot hverandre er et godt alternativ!

Avatar

Anders O

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.