Turkish Get Ups – Slik gjør du det!

Turkish Get Up Teknikk

På utkikk etter en rå fullkroppsøvelse? I denne artikkelen presenterer vi turkish get ups!

Turkish Get Ups (TGU) er en av de mest funksjonelle øvelsene du kan gjøre.

Øvelsen begynner i korte trekk med at du ligger på gulvet, samtidig som du holder en kettlebell, manual eller lignende over deg.

Deretter skal du reise deg opp, samtidig som du holder manualen oppe i luften.

TGU er en fantastisk god øvelse for deg som ønsker å forbedre koordinasjonen, og passer også perfekt for og ytterligere forsterke stabiliteten i skuldermuskulaturen.

Det er for øvrig ikke bare skuldermuskulaturen som får kjørt seg i løpet av øvelsen.

På bakgrunn av at øvelsen innebærer at du skal reise deg opp fra gulvet, aktiveres også store deler av muskulaturen i underkroppen.

Kjernemuskulaturen vil også naturligvis måtte jobbe hardt, da du til enhver tid må opprettholde en rett og stabil overkropp underveis i øvelsen.

Til tross for at turkish get ups er en fantastisk god øvelse, krever den allikevel at du vier en hel del oppmerksomhet til teknikk og utførelse.

I denne artikkelen beskriver vi hvordan du utfører øvelsen på best mulig måte, slik at du unngår skader og andre uhell.

Turkish Get Ups – Teknikk

Forbered deg til øvelsen ved å legge deg ned på gulvet, gjerne på en treningsmatte.

Hold samtidig tak i en kettlebell, manual eller lignende i høyre hånd, samtidig som du holder armen opp mot taket.

Mens du ligger på treningsmatten skal hælen på den høyre foten din være plassert i gulvet, samtidig som venstre ben skal være strekt helt ut.

La den venstre armen din ligge omkring 50 grader utifra kroppen, samtidig som du fokuserer på å holde blikket på manualen.

  1. Begynn deretter øvelsen ved å presse den høyre foten ned i gulvet, samtidig som du flytter overkroppen frem til du er i en sittende stilling. Fokuser hele tiden på å stramme kjernemuskulaturen.
  2. Beveg deretter den venstre leggen og foten innunder det høyre beinet ditt.
  3. Du kommer nå over i den eksplosive fasen. Hoften skal raskt beveges oppover, samtidig som du flytter det venstre benet oppover mot hånden på samme side. Hold hele tiden blikket på manualen.
  4. Du skal nå rette ut overkroppen fullstendig, hvor du skal fordele vektbelastningen mellom ditt venstre kne og den høyre foten. Deretter presser du hælen din ned i underlaget, før du retter deg helt opp.
  5. Returner deretter til utgangsposisjonen med samme bevegelsesbane.

Obs! Turkish get ups er en svært krevende øvelse, og vi anbefaler derfor at du begynner med lav belastning – før du gradvis øker belastningen over tid!

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!