Handstands: Slik kan du lære å stå på hendene

Handstands

Handstands. En imponerende øvelse for deg som vil trene med kun kroppsvekt. Les videre for å finne ut av hvordan du kan lære å stå på hendene!

Å stå på hendene er ikke bare morsomt. Det legger også til rette for at du kan prøve deg på en lang rekke utfordrende øvelser med kroppsvekt.

Innholdet i denne artikkelen er ment for deg som vil lære hvordan du skal stå på hendene, eller eventuelt deg som vil forbedre teknikken.

1. Styrkegrunnlag

For å klare å stå på hendene bør du naturligvis ha et visst styrkegrunnlag. Du skal tross alt holde hele kroppen oppe med armene dine.

Du trenger likevel ikke å være veldig sterk for å få til handstands, men det er likevel 2 faktorer som er spesielt viktige. Her snakker vi selvfølgelig om håndleddene og skuldrene!

Fun fact: Undertegnede har fortsatt til gode å mestre teknikken for handstands. Det jobbes med saken!

Sterke og myke håndledd

Når du står på hendene er det umulig å komme unna at håndleddene vil ta mye av belastningen. Når du skal begynne å trene på handstands er det derfor viktig at du passer på at håndleddene holdes sterke, myke og skadefrie.

Vi anbefaler derfor at du vier en god del tid til å både tøye og styrke håndleddene. Du finner mange gode øvelser i videoen over!

Fleksibilitet i skuldrene

Skuldrene vil også utvilsomt få kjørt seg når man står på hendene. For at du skal kunne posisjonere skuldrene riktig er det alfa-omega at du har et visst grunnlag for både styrke, fleksibilitet og stabilitet.

Du bør altså fokusere på holde muskulaturen i skuldrene både myk og sterk, og samtidig ha fokus på øvre rygg og lats. Vi anbefaler at du sjekker ut økten i videoen over!

2. Selvtillit

Ja, du leste riktig. Selvtillit er faktisk en viktig faktor når man skal lære handstands.

Ikke alle sliter med dette, men for mange vil faktisk frykten for å falle ned igjen kunne være veldig begrensende. En god teknikk for å styrke selvtilliten ved handstands er å ha en god exit-strategi. Med dette mener vi altså at du bør vite hva du skal gjøre om du skulle miste balansen.

Igjen er det trening som gjelder. Du må rett og slett øve på hvordan du kan hente deg inn igjen om du mister balansen.

3. Balanse

Om du har planer om å bli god på handstands er det naturligvis helt kritisk at balansen er på plass.

Når du først har kommet deg opp i posisjon er det viktig at du bruker fingrene og håndflatene aktivt. Du bør ha sterke fingre, og et enkelt råd er derfor å ta push-ups på fingrene.

Vi anbefaler også at du øver på handstands inntil en vegg, samtidig som du aktivt forsøker å holde bena vekk fra veggen så lenge som mulig.

Oppsummert

  • Håndledd. Du bør ha sterke og myke håndledd. Dette vil også motvirke overbelastningsskader i håndleddene.
  • Skuldre. Skuldrene bør være fleksible, og du bør samtidig fokusere på både øvre rygg og lats.
  • Selvtillit. Ikke vær redd for å falle over. Øv inn teknikken slik at du vet hvordan du kan hente deg inn igjen.
  • Balanse. Balanse er svært viktig for å klare å stå på hendene. Fokuser på å bruke fingrene og håndflatene aktivt.

Kilder

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.