Endret livsstil: Lever bedre med kroniske smerter

Intervju kroniske smerter

Livet med kroniske smertene kan ha en betydelig innvirkning på livskvaliteten, en realitet Heidi-Marie (39) har kjent i både hode og kropp. Les om hennes vei til bedre livskvalitet gjennom en livsstilsendring, der hun nå lever bedre med de kroniske smertene og føler seg mer vel i egen kropp.

Det er særlig to helseutfordringer som gjør hverdagen til Heidi-Marie ekstra tøff. Hun har ettervirkninger fra en ryggoperasjon, og fibromyalgi. Fibromyalgi er en kronisk smertetilstand som påvirker bindevev, muskler, leddbånd og sener.

Livet ble ekstra vanskelig da smertene begrenset aktiviteten hennes, og vekten økte. I møte med utfordringene opplevde hun livet som fryktelig vanskelig. Hun følte seg slapp og slet med dårlig humør.

Hva motiverte deg til å gjøre en endring?

– Jeg ble overvektig. Tidligere hadde jeg et veldig aktivt liv med ridning daglig. Plutselig klarte jeg nesten ikke å bevege meg på grunn av smertene, og la derfor på meg mye vekt. Det gjorde situasjonen mye verre, sier Heidi-Marie.

Hun så på livsstilsendring som en mulighet til å føle seg bedre i kropp og sinn.

Selv om smertene fortsatt er en del av hverdagen hennes, har det skjedd en betydelig forandring. Hun har fått økt muskulatur i hele kroppen, gått ned i vekt, og føler seg lettere både fysisk og mentalt.

«Trening gir meg livsglede og er blitt terapi for meg! Kostholdet er en livsstil. Kosthold og trening gir meg en så god hverdag som mulig med de helseutfordringene jeg har.»

Treningsglede og smertehåndtering

Den spreke 39-åringen foretrekker styrketrening som sin primære treningsform og har fått verdifull hjelp av en personlig trener for å tilpasse øvelser til hennes utfordringer. Hun forteller at hun har fått en sterkere kropp, og merker at muskulaturen støtter opp ryggen.

Det er tydelig at hennes dedikerte innsats har gitt henne betydelige helsegevinster. Hun forteller at treningen har påvirket hennes mentale helse og livskvalitet i stor grad.

«Jeg føler mye mer glede enn jeg gjorde før.»

Til tross for utfordringene med smertene i forbindelse med trening, har hun klart å finne en balanse. Noen ganger kan entusiasmen for trening føre til at hun presser seg litt for hardt, men hun har blitt bevisst på å lytte til kroppens signaler.

Hun har utviklet strategier for å håndtere hindringene og aksepterer at det er dager der smertene setter en stopper for treningsøktene.

– Jeg har en såpass alvorlig skade i ryggen at jeg må sette et skille mellom når det er trygt å presse meg, eller jeg må la være. Jeg må bruke hode (fornuften) når jeg har slike dager. Det kan gå begge veier.

Kostholdets rolle

Heidi forteller at kostholdet har vært en viktig faktor på veien mot bedre helse og økt livskvalitet. Det å finne en rutine har vært viktig, og har gitt henne en form for stabilitet som har hjulpet henne med å opprettholde positive endringer i helse og vekt.

– Smerten er en veldig stor utfordring for meg. Tidligere har jeg trøstet meg med mat for å holde motet oppe. Det har vært en veldig dårlig runddans, sier Heidi- Marie og legger til:

– Det å ta tak i kostholdet har vært veldig viktig.

Individuelle behov og preferanser spiller en viktig rolle i det å utvikle en bærekraftig kostholdsrutine. Det er ikke en universell tilnærmelse som passer alle, og for Heidi-Marie har keto/lavkarbo-livsstil fungert godt.

Hun trives godt med dette, og har merket betydelige endringer som resultat av kostholdsvalgene hun har gjort. Hun forteller at hun i hovedsak har funnet informasjon på egenhånd, i tillegg til at hun har en søster som er utdannet ernæringsfysiolog.

– Keto/lavkarbo er for meg en livsstil og ikke bare en diett.

For Heidi-Marie har både kosthold og trening vært viktig, men understreker at kostholdet har vært aller viktigst når det kommer til vektnedgangen.

Tiden fremover

Heidi-Marie forteller at hennes fremtidige mål innen helse og trening inkluderer å opprettholde regelmessig trening for å holde muskulaturen ved like. Hun nærmer seg sitt hovedmål for vektnedgang og ser viktigheten av å fortsette den positive utviklingen hun har oppnådd.

– Jeg er positiv og spent på fortsettelsen. Tar en dag av gangen.

Ønsker å inspirere andre

Intervju Heidi Marie

Heidi-Marie deler åpent sin reise på sosiale medier, og ønsker at folk i lignende situasjon skal se at man ikke er alene. Å ta det første steget mot en sunnere livsstil, krever mot og utholdenhet. Det er krevende, og de kroniske smertene gjør det imidlertid ikke noe lettere. Heidi-Marie viser at det er mulig å få til, på tross av smerte og mentale hindringer.

De øyeblikkene der man føler seg bedre, klarer å gjøre ting man ikke trodde var mulig og opplever økt energi, er de virkelige belønningene av innsatsen som legges ned. Resultatene blir ikke bare målbare i fysisk helse, men også i mental styrke og livskvalitet.

Hva vil du si til andre som kanskje står overfor lignende helseutfordringer og vurderer en livsstilsendring?

– Det er mulig å få til. For mange vil det være støtte å få hjelp hos andre.

Og ikke minst:

– Stol på deg selv, du er BRA NOK!

Hun påpeker også at man aldri må gi opp. Det vil oppstå hindringer underveis, og de aller fleste vil oppleve at de «feiler» fra tid til annen. Da er det bare å gå videre, og fortsette der man slapp.

Du kan følge Heidi- Marie på Instagram, under brukernavnet @lchf_hm.

Kilder

Karoline Frantzen

Karoline Frantzen

Karoline har en bachelorgrad i folkehelsearbeid fra Høyskolen i Innlandet og sertifisert personlig trener gjennom Norges idrettshøyskole. I tillegg har hun et årsstudium i pedagogikk og utdanning i digital markedsføring. De siste årene har hun jobbet som personlig trener og online coach. Karoline ønsker å bruke sin utdanningsbakgrunn og erfaring til å inspirere lesere til å prioritere sin helse, og oppleve treningsglede og økt livskvalitet
facebook-social webpage-social