Blodsmak i munnen ved trening: Hva er årsaken?

Blodsmak i munnen etter hard trening

Det er liten tvil om at trening bidrar til at man holder seg i form og opprettholder en god helse. Samtidig kan man også oppleve noen litt merkelige og skremmende fenomener når man trener.

En vanlig kroppslig reaksjon når man trener hardt er at man får blodsmak i munnen. Blodsmak i munnen kan skyldes flere årsaker, og det er viktig at man lytter til kroppen og justerer treningen deretter.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvorfor man får blodsmak i munnen ved trening, og hva man eventuelt kan gjøre med problemet.

De mest sannsynlige årsakene til blodsmak i munnen

Når man snakker om blodsmak i munnen ved trening er det noen årsaker som definitivt er mer sannsynlig enn andre. Vi ser nå nærmere på de 2 vanligste årsakene til at man får blodsmak i munnen.

1. Økt blodtrykk

Blodtrykk

Når du trener, enten det er styrke eller kondisjon, vil blodtrykket øke. Det økte blodtrykket oppstår fordi kroppen må sende mer oksygenrikt blod ut til musklene. Musklene trenger tross alt mer blod og oksygen når de arbeider hardt.

Samtidig vil også pulsen øke når du trener hardt. For å sikre at blodet inneholder nok oksygen vil det måtte pumpes gjennom lungene.

Nede i luftveiene finner man små sekker som har det finurlige navnet alveoler. På utsiden av disse alveolene er det mange små og tynne blodårer. Det økte blodtrykket gjør at det blir økt press på disse blodårene, som kan resultere i at noen av dem får små rifter.

Når blodcellene dine går gjennom årene på utsiden av alveolene vil det bli utskilt litt karbondioksid. Dette karbondioksidet sendes så opp igjen gjennom luftveiene, og ut av munnen din.

I følge forskning.no er det sannsynligvis denne mekanismen som gjør at man får litt blodsmak i munnen ved hard trening. Det er altså den jernaktige lukten fra alveolene som følger med luften opp igjen til munnen din, som igjen gir inntrykket av blodsmak i munnen.

Det som skiller seg ut med denne tilstanden er at man ikke vil kunne ha synlig blod i munnen. Da er det i såfall andre årsaker til problemet.

2. Små rifter i munnen

Ikke alle fenomener trenger å ha en komplisert og medisinsk forklaring. I blant kan den mest forståelige forklaringen også være den riktige.

Hard trening kan i flere tilfeller resultere i små rifter eller skader i munnen. Riftene og skadene kan oppstå fordi man gnisser med tennene mens man trener, eller presser tennene hardt sammen slik at man får et lite sår i munnen.

Samtidig kan munntørrhet være en årsak til blodsmak i munnen under trening. Om du er tørr i munnen vil det enklere kunne oppstå små rifter og sår, som vil gi smak av blod i munnen.

Om du har små rifter eller sår i munnen vil du typisk kunne se synlig blod i spyttet ditt.

Hva kan jeg gjøre med det?

Løsningen for å unngå at man får blodsmak i munnen er i bunn og grunn ganske enkel. Du må tilpasse treningen etter hvor god form du er i.

Det er ingen grunn til at man skal ta seg helt ut hver eneste treningsøkt. Om du ofte får blodsmak i munnen ved trening kan det være en grei ide å roe litt ned.

Synlig blod i munnen: Trenger jeg å bekymre meg?

Om du ofte får synlig blod i munnen når du trener, kan det være greit å ta en liten legevisitt.

Finner du en åpenbar årsak til blodet, slik som eksempelvis et sår, kan du naturligvis se an situasjonen en liten stund. Det er jo tross alt litt drøyt å reise til legen med et munnsår man har hatt i 2 dager.

Om såret ikke gror over tid, eller om det ofte kommer tilbake igjen, er det anbefalt at man tar en tur til fastlegen.

Kilder

Kristin Aksnes

Kristin Aksnes

Kristin har flere års erfaring som tekstforfatter og oversetter. I tillegg har hun lang erfaring fra helsesektoren, og har god innsikt i ulike kosttilskudd og deres påvirkninger på kroppen. Bak hver tekst som Kristin skriver, ligger det nøye research, så du som leser skal være sikret god og riktig informasjon. På fritiden trives Kristin ute i naturen, hvor hun pleier sin hobby med geocaching.
facebook-social instagram-social xplace-social