Alternativ til flyes med manualer!

Alternativ til flyes med manualer

De aller fleste ønsker en sterk brystmuskulatur, og med unntak av benkpress er vel flyes med manualer en av de mest populære øvelsene.

Det mange forøvrig ikke tenker på er at tradisjonelle flyes med manualer primært sett aktiverer brystmuskulaturen i den konsentriske delen av løftet, og ikke den eksentriske.

Eksentrisk trening har blitt svært populært gjennom de siste årene, og benyttes jevnt over av både erfarne og nybegynnere – med det målet om å få bedre effekt av treningen.

Dersom du ikke har hørt om eksentrisk og konsentrisk trening, gir vi deg her en kort definisjon av hva det egentlig betyr.

  • Konsentrisk trening: Dette er også kalt den positive delen av løftet, hvor muskelen trekker seg sammen – samtidig som den utvikler kraft. For eksempelvis flyes er altså den konsentriske fasen når du hever manualene oppover, vekk fra kroppen.
  • Eksentrisk trening: Eksentrisk trening, som også kalles bremsende muskelarbeid, er eksempelvis når du senker vektene nedover mens du utfører knebøy. For flyes vil dette altså tilsi at den eksentriske treningen utføres mens du senker manualene nedover mot gulvet.

Den eksentriske fasen er vel så viktig for utvikling av styrke og muskelmasse som den konsentriske, og dette gjelder naturligvis også for brystmuskulaturen.

Ved å utføre flyes i kabelapparat, til fordel for tradisjonelle flyes med manualer, vil du i mye større grad få nyttegjort den eksentriske delen av løftet – og resultatene vil dermed bli bedre!

Flyes med kabler – teknikk

Dersom du har trent flyes eller skrå flyes før, vil nok teknikken for denne øvelsen være ganske enkel å få på plass.

Den store forskjellen er som nevnt at øvelsen gjennomføres med kabler til fordel for manualer.

  1. Forbered deg til øvelsen ved å stille inn kabelhåndtakene på begge sider så lavt som mulig. Finn deretter en benk, og sette denne mellom kablene.
  2. Sett deg deretter på benken, og ta tak i begge håndtakene. Legg deg så bakover, med ryggen godt plassert inntil benken. Plasser begge hendene opp foran deg, med en liten bøy i albuene. Dette er utgangsposisjonen.
  3. Senk deretter armene dine ned på hver side av kroppen, samtidig som du fokuserer på å holde kroppen godt plassert inntil benken.
  4. Stopp når hendene dine er plassert omtrent i skulderhøyde, og hold denne posisjonen i 1-2 sekunder.
  5. Hev deretter armene dine oppover igjen, samtidig som du fokuserer på å stramme brystmusklene så hardt du klarer.
  6. Senk deretter armene igjen, og gjenta bevegelsen.

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!