Tips: Prøv sidehev med stang!

Olympisk vektstang

Ja, du leste riktig. Sidehev med stang!

Det er lite som tilfører mer til fysikken enn et par kraftige skuldre. Du har helt sikkert prøvd sidehev med manualer før. Men har du prøvd med stang?

Generelt sett er det ikke særlig store forskjeller mellom øvelsene. Men, sidehev med stang kan faktisk gi enda bedre resultater enn med manualer.

Grunnen til dette er at det rett og slett vil være tyngre å ta sidehev med stang. Skuldrene dine vil måtte jobbe hardere for å stabilisere vekten. Flere sverger faktisk til at større deler av skuldermuskelen vil aktiveres, og at man også kan kjenne det i bakside skuldre.

Sidehev med stang, slik gjør du det!

Som nevnt minner øvelsen veldig mye om helt vanlig sidehev. Den store forskjellen er altså at du skal bruke en stang.

Før du begynner øvelsen bør du plassere stanga slik at den holdes stabil under hele øvelsen. Du kan eksempelvis plassere stanga inntil et hjørne.

  1. Grip tak i stanga med en arm. La armen henge ned foran deg.
  2. Løft så armen din opp og ut til siden. Pass på at du ikke løfter rett opp. Armen skal samtidig føres ut til siden.
  3. Fortsett å løfte armen din frem til den er på høyde med skuldrene dine. Hold denne posisjonen i 1 – 2 sekunder.
  4. Returner så tilbake til utgangsposisjonen. Rolig og kontrollert.
  5. Ta 10 – 15 repetisjoner. Gjenta deretter på motsatt arm.

Dette er en isolasjonsøvelse, og det er fort gjort å dra på seg noen skader i skulderen. Vi anbefaler derfor at du trener med relativt lave vekter.

Du bør ta omtrentlig 10 – 15 repetisjoner på hver arm. Hvor mange sett du tar bestemmer du i stor grad selv. Vi liker personlig å ta 2 – 4 sett, og vi synes øvelsen passer perfekt som en finisher etter skulder-økten!

Fordeler med sidehev med stang

  • Bidrar til å styrke skuldermusklene.
  • Stiller større krav til stabilitet og koordinasjon enn vanlige sidehev.
  • Relativt enkel øvelse å lære.
  • Aktiverer også øvre rygg og bakside skuldre.


Les også:
Upright Rows uten å skade skuldrene?

Kilder

GetFitness

GetFitness er en nettside hvor det publiseres nyttig informasjon om trening, kosthold og kosttilskudd. Vi ønsker å bidra med kunnskap og informasjon, slik at du kan gjøre de beste valgene for deg selv og din egen helse. Artiklene som publiseres på vårt nettsted er ment for å være informative, og flere av artiklene er publisert av frivillige som ønsker å dele sin kunnskap om trening og kosthold. Kontakt oss gjerne dersom du ønsker å publisere en artikkel hos oss!