Hvor tunge manualer bør jeg kjøpe?

Manualer

Vurderer du å kjøpe noen manualer for å trene med hjemme, men er usikker på hvor tunge de bør være?

Det finnes dessverre ikke et definitivt svar på nøyaktig hvor tunge manualer du bør kjøpe. Det avhenger i stor grad av hvor sterk du er i utgangspunktet.

Som du kanskje allerede vet, så legger antallet repetisjoner du tar i stor grad føringen for hvilke resultater du kan forvente deg.

Dersom muskelvekst er målet er det generelt sett anbefalt med omkring 8 – 12 repetisjoner pr sett. For styrke er det anbefalt med 5 – 8 repetisjoner. Noe særlig mer enn 12 repetisjoner vil i størst grad bidra til bedre utholdenhet.

Før du kjøper manualer bør du altså spørre deg selv om hva som er målsetningen med treningen, og hvor sterk du allerede er.

I blokkene under gir vi deg en enkel oversikt over hvor tunge manualer du bør kjøpe. Merk at dette bare er generelle retningslinjer, og du må derfor selv føle på hvilken vekt som føles mest korrekt for deg.

Tips: Sjekk ut vår test av justerbare manualer. Disse manualene lar deg justere vektbelastningen uten behov for et hav av ulike vektskiver, og kostnaden vil ofte være langt lavere!

Vekt på manualer: En enkel oversikt

down-arrow Nybegynner - Økt styrke

Dersom du ikke har trent noe særlig med vekter tidligere, ser vi ikke et stort behov for å kjøpe de tyngste vektene som er tilgjengelig på markedet.

Målet er likevel økt styrke, og du vil dermed måtte utføre mange tunge sett med relativt få repetisjoner.

En god tommelfingerregel er derfor at du bør ha manualer som veier minst 20 – 25 kilo til rådighet.

Dette fremstår kanskje som litt mye i begynnelsen, men husk at styrken din vil øke over tid. Det vil derfor på sikt bli mer kostbart om du må gjøre nye innkjøp etter noen måneder.

down-arrow Nybegynner - Økt muskelmasse

Dersom du som nybegynner har satt deg et mål om å øke muskelmassen, vil repetisjonsområdet hovedsakelig ligge mellom 8 – 12 pr sett.

Belastningen skal altså være moderat, og du trenger generelt sett ikke utføre noe særlig mindre enn 8 repetisjoner pr sett.

Som nybegynner anbefaler vi at du kjøper inn manualer som lar deg trene med minst 15 – 20 kilo pr arm.

down-arrow Nybegynner - Økt utholdenhet

Trening for økt utholdenhet vil i stor grad bestå av sett med mange repetisjoner, hvor det typisk utføres mer enn 12 repetisjoner pr sett.

Dersom du ikke har trent noe særlig styrke tidligere vil det ikke være hensiktsmessig å kjøpe særlig tunge manualer.

Generelt sett vil manualer som lar deg trene med 10 – 15 kilo pr arm holde i lang tid fremover.

down-arrow Erfaren - Økt styrke

Du har allerede trent med vekter en god stund, og du er nå på utkikk etter manualer som lar deg trene for økt styrke.

Her anbefaler vi at du går til innkjøp av rimelig tunge manualer, hvor den maksimale belastningen gjerne er 30 – 40 kilo pr manual.

down-arrow Erfaren - Økt muskelmasse

Du har allerede en god del treningserfaring, og målet er økt muskelmasse – hvor du altså hovedsakelig trener med 8 – 12 repetisjoner pr sett.

I dette tilfellet anbefaler vi at du har manualer med omkring 20 – 25 kilo belastning til rådighet.

down-arrow Erfaren - Økt utholdenhet

Trening for økt utholdenhet innebærer at du trener med relativt mange repetisjoner pr sett, gjerne mer enn 12.

Med litt treningserfaring på baken anbefaler vi at du skaffer deg manualer med en maksimal belastning på omkring 15 – 20 kilo pr arm.

Dette bør holde i lang tid fremover, og lar deg også i de fleste tilfeller trene med litt færre repetisjoner om ønskelig.

Lykke til med treningen!

Avatar

Anders Olsen

Anders har trent både styrke og kondisjon gjennom mange år, og er spesielt opptatt av kondisjonstrening. Når han ikke er ute på løpetur finner du han i blant på det lokale gymmet, hvor han trives med styrketrening. Lidenskapen er nok likevel kondisjonstrening. Anders vet hvor viktig det er å sette seg realistiske mål, og er opptatt av at trening skal være gøy, uten at man nødvendigvis må kjøre på etter de beste resultatene hele tiden. Utover dette er Anders en ivrig researcher for ulike produkter relatert til trening.